Můj přítel delfín
Drama / Rodinný
USA, 2011, 113 min
Charles Martin SmithHudba:
Mark IshamPlakáty
Malý chlapec se skamarádí s Winterem, což je zraněný delfín, který přišel o svůj ocas v krabí pasti. Chlapec každého kolem sebe motivuje, aby Winterovi pomohl tím, že mu vytvoří umělý ocas. Harry Connick ml. hraje veterináře, který tohoto savce zachrání a přinese ho do své námořní nemocnice. Ashley Judd hraje chlapcovu matku a Morgan Freeman doktora, který pro Wintera onen umělý ocas vytvoří. (maluti)
║Rozpočet $37miliónov║Tržby USA $72,286,779║Tržby Celosvetovo $96,000,000▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $5,125,262 //počet predaných kusov 222,934║ Tržby za predaj DVD v USA $20,978,201 //počet predaných kusov 1,399,344║ Milá roztomilá oddychovka natočená v znesiteľných medziach, bez zbytočne presladčeného vyumelkovaného balastu. Z rangu Zachráňte Willyho. /80%/(4.3.2012)
Dever
Mám rád filmy čo tlačia na city a obzvlášť tie podla skutočnej udalosti. Filmu môžem akurát vytknúť pár až moc gýčových scén, ktoré mali až miestami cukríkový dojem. Nič proti Charlesovi M. Smitohovi, no keby film pritlačil viac do reálnej krutej drámy, bolo by to presne podľa mojich predstáv.(23.12.2011)
Fr
,,TEĎ MÁ ASPOŇ ŠANCI“..... /// Je krásný bejt delfín v šírým oceánu... plavat si a dovádět...jen se nesmí objevit rybářská loď (teda lidi). Aby bylo jasno – je to film pro děti. A tím, že na něj mrknou s dospělákem, může vzniknout jakýsi nadšení pro záchranu něčeho živýho a skutečnýho. Prostě apelovat na lásku k přírodě, laciným – ovšem celkem účinným způsobem. Něco ve stylu Zachraňte Willyho? (nevím neviděl jsem!!!) Rozhodně ale ne jako The Cove (to vím...to jsem viděl...) Plusem je, že to není jen o hendikepovaným delfínovi, ale má to návaznost na podobně postižený lidi. A když budu chtít napsat něco vážně... tak říkám, že i oni by měli být pro děti něčím ,,normálním“ a zasluhujícím pozornost. A oni sami by měli pochopit, že se nemá nic vzdávat – bez boje! Ale dost moralizování! DEN ZÁCHRANY WINTER citlivějším nažene vodu do bulv a patetickej závěr vrátí film zpátky do jen a pouze dětský polohy. Řemeslně zvládnutý, lacině podbízivý a (zřejmě) proto funkční. Ale proč né!? Každý správný dítě, ať si hvězdu přihodí... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Říkají o mě, že jsem společenskej jako delfín. 2.) Miluju filmy s dramatickými záběry ocasu! 3.) V žilách mi koluje slaná voda (Pivo? Neříkali, vykašli se na to jdi chlastat!). 4.) Jsem pravidelným návštěvníkem stránky seewinter.com (X...no to ať tě ani nenapadne!!!) /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ *(2.2.2012)
tahit
Příjemný film, který pohodově charakterizuje vztah vnímavého savce k člověku. Do jisté míry by se dalo říct, že se od delfínů máme stále co učit, co se týče fair play. Ale teď vážně, není bez zajímavostí, že se s nimi stále snaží člověk navázat kontakt. Jaksi automaticky předpokládám, že je delfín moudrý, a určitě na sebe všechno hned přeci lidem nevytroubí:-)(1.5.2012)
predators
Příběh delfína je o boji v životě, kdy se nikdy nikdo nevzdává. Až na onoho raněného delfína nejde o nic nového pod sluncem, ale za srdce chytne a ukáže, že není všem dnům konec. 65%(9.12.2011)
Pilda17
Krásný a dojemný příběh o delfínovi, který přijde o ploutev. Přesto se dokáže vzchopit a dále žít. Neskutečný příběh, který dodá vůli k žití a stojí minimálně za zamyšlení. Emočně moc dobře udělaný i v celku dobrým obsazením. Konec byl předvídatelný, jak téměř vše, což docela ubírá na kráse... 8/10 = 80%(21.12.2011)
iamek
Klasické rodinné drama, kde celý děj s přehledem uhádnete. Tenhle film se hodí na novu v neděli na desátou hodinu ráno.(26.12.2011)
whack
Skutočný príbeh samičky delfína skákavého menom Winter, ktorá sa 9.12.2005, v Mosquito Lagoon neďaleko Mys Canaveral (Florida), zamotala do pasce na kraby, ktorej lano jej odtrhlo celú chvostovú plutvu a zlomilo dve krčné stavce. Mala vtedy iba 3 mesiace. Hneď bola prevezená do morského akvária Clearwater na rehabilitáciu, ale neočakávalo sa, že prežije. V auguste 2007 dostala Winter umelú plutvu a stala sa populárnou atrakciou v akváriu. "Je úžasné, že Winter bola zachránená, ale tento film propaguje odchyt veľrybovitých cicavcov. Delfíny nepatria do zajatia, ale do oceánov." Protestujú niektorí ochranári. Winter prežila. Stovky delfínov zomrie v rybárskych sieťach každý rok.(23.10.2011)
kajda.l
Kýč jak bič, ale podlehl jsem a po odkliknutí tří hvězdiček se jakožto věčný cynik děsně stydím. Nic tak příšerně patetického, sladkobolného, dobrosrdečného a nuceně slzopudného, kde klišé střídá klišé nechci hodně dlouho vidět. Jelikož cokoliv podobného bych bez debat a většího rozmýšlení poslal nekompromismě do odpadu! Jenže, když jde o delfíny, tak to prostě nedokážu :)(5.3.2012)
JARDAHONDA
Inspirující a dojemný film o pouty mezi zvířaty a lidmi..Tento skvělý příběh potěší především mladší diváky..Přesto vše příjemná rodinná odechovka ****(29.2.2012)
Riddick77
Nejkrásnější příběhy píše sám život. To je stará pravda, která už se mnohokrát potvrdila. Příběh o mladé samičce delfína, která se zaplete do lidmi nastražené pasti na kraby je především pojednání o vůli žít, o rodině, o vztahu k přírodě a v neposlední řadě o hodnotách. Zní to jako strašné americké klišé o tom, jak je všechno možné a jak vše dobře dopadne, tudíž v podstatě dosti nerealistické, patetické a idealistické. Naštěstí Winter, jak se tato vodní dáma jmenuje, vskutku existuje a je tak dokladem toho, že i v dnešním pochmurném světě, kde většina příběhů nemusí nutně končit dobře, existují situace, ve kterých příroda pomůže těm, kteří to opravdu potřebují, přičemž pomoci se musí jít samozřejmě naproti. Samotný snímek je plný "zvířecího vydírání", rodinných hodnot, občasného moralizování a dostaví se i pár postřehů směrem k americkým válečným veteránům (ve Spojených státech tradičně velmi často zmiňovaných a spojovaných se smyslem pro službu, oddanost, vlastenectví, sebekázeň a čest), nicméně jako rodinný film o přírodě a o tom, co je dobré x špatné a za co se vyplatí bojovat, rozhodně tento snímek obstojí. Pro milovníky přírody, dojemných příběhů o překonávání životních překážek a měkkoty jako jsem já rozhodně povinnost. Na film jsem se dlouho těšil a nezklamal. 8/10!(21.12.2011)
Pavlík
19. 02. 2012 (53.); sladké, ale sympatické, výborně se usínalo(20.2.2012)
ecceHOMMO
Pekný rodinný film o delfínoch, ľuďoch a nevzdávaní sa v ťažkých chvíľach. ***/****(16.1.2012)
slovan1
Pšesládlý sentimentální příběh, který se skutečně stal... Určitě si najde své publikum a i já se na něj díval docela se zájmem. Hodnocení je asi úměrné výsledku. Herecky "neznáme" (samozřejmě až na Freemana), přesto nemám co vytknout. Malý Nathan Gamble jako by z oka vypadl Tomáši Rosickému :-)(13.2.2012)
Ilhan
Těšil jsem se na tenhle film a docela mě překvapuje, že je v červených číslech (k 20. 3. 2012 má 72 %), protože jestli si pamatuju pár dní po premiéře, tak to mělo nějakých 54 %. Každopádně pro milovníky zvířat téměř povinnost. Já jako milovník zvířat a s občas až příliš melancholickou povahout tomu ty čtyři hvězdy dám, protože nebýt tam ten delfín a ten námět, tak filmařsky to za moc nestojí a byl bych rozhodně v nižších hvězdičkových relacích.(20.3.2012)
sir-dave
O delfínovi, který přijde o ploutev, připomíná více než bych chtěl kvalitnější a oblíbenějšího Zachraňte Williho. Doplhin Tale nikoho neurazí, děti určitě potěší, pro mě v podstatě průměr. Podotknu, že to je založeno na skutečné události.(31.12.2011)
..Lucas..
Mám rád filmy podle skutečné události a filmy o zvířatech, takže jsem byl naprosto spokojenej, navíc i s Ashley Judd a Morganem Freemanem! :)(18.5.2012)
majo_svk
V dnešnej uponáhľanej a zvláštnej dobe, kedy si človek zabúda všímať ľudí okolo seba, je krásne vidieť príbeh, v ktorom si človek nájde čas i na poranené zvieratá. Každý si asi pamätá celkom dobrý rodinný film Zachráňte Willyho, ktorý vznikol takmer pred dvadsiatimi rokmi. Niečo podobné predstavuje rodinná dráma Dolphin Tale. Je to skvelý film podľa skutočnej udalosti, ktorý je plný emócií a citov. Hlavným predstaviteľom je zranený delfín Winter a malých chlapec, ktorý je jeho ľudským priateľom. Prvá polhodinka filmu je nemastná neslaná, bez atmosféry, emócií a akýchkoľvek dojímavých scén. Neskôr sa to však poriadne rozbehne, príde atmosféra a napätie, veľa emócií a citov, prehlbujúcich sa vzájomných väzieb. Celé je to strašne krásne a dojímavé. Človek hneď pochopí, že nikdy sa netreba vzdávať a všetko môže skončiť veľmi šťastne. Príbeh o vzťahu človeka a zvieraťa vždy zaujme a Dolphin Tale zaujme o to viac, že je podľa skutočnej udalosti. Podstatou v živote je nebyť arogantným sebcom, ale pomáhať ľuďom i zvieratám, ak to potrebujú. To je posolstvom filmu, ktorý sa oplatí vidieť a to napriek nižšiemu rozpočtu, zvláštne znejúcim menám a čudesným dialógom. Z času načas mám rád zažiť niečo naozaj emotívne a tak som bol naozaj spokojný.(1.4.2012)
fox171cz
Opět jsem se emotivně v některých pasážích neudržel a prostě jsem to pustil ze sebe ven. Nemám co bych ani k filmu řekl, snad je to, že mě velice překvapila účast "Morgana Freemana" v roli "kutila" doktora. Na uvedeném odkaze se můžete kouknout na skutečnou "delfínku" Winter -> http://seewinter.com/winter/media/webcam-3(18.2.2012)
Lachvos
Nemastné, neslané, zato clichovité...což mi často nevadí, ale tady jsem to nějak nepřekousl, a to bohužel stačilo...(9.1.2012)