Reklama

Reklama

Děj tohoto filmu vypráví o jedné obyčejné škole, učitelích, žácích a ostatních zaměstnancích školy. Vše však sledujeme pohledem suplujícího kantora Henryho Barthese (Adrien Brody), který jako nováček vstupuje do světa dobře skrývaných tajemství, lží a lidských tragédií. (FFilipCZ)

Videa (6)

Trailer

Recenze (420)

Radko 

všechny recenze uživatele

Vzpieranie sa jednoznačnému hodnoteniu filmu, spôsobil konflikt medzi tým, že na jednej strane ide o typizovaný produkt, no na druhej strane sa typizácii vzpiera, pričom obsahuje obe tieto polohy v jednom. Typizovaná je schéma klasického školského filmu: 1. nový učiteľ prichádza. 2. žiaci sú zlí ani čerti, nováčikovi situáciu neuľahčujú. 3. učiteľ im ukáže cestu a dokáže sa vyrovnať s diabolskou svorkou. 4. učiteľ vyhráva a... 5. ...a odchádza. K tejto schéme sa našrauboval v posledných rokoch typický obraz hrdinu, ktoré má nejaké dosť vážne bebí/ bobo/ bó z detstva a prenáša sa mu to do dospelosti. Svoju minulosť aj súkromie si úzkostlivo stráži, no v práci dôsledne až intímne pitve vnútro svojich klientov. Vždy je takýto hrdina profesijne niekým, kto sa z podstaty povolanie často stretáva s druhými - lekár, policajt, psychológ alebo učiteľ. Snaží sa vyliečiť telo a nezriedka aj dušu. Ako aj tu. Sympatickými sú kreslené prestrihy, zobrazujúce temné stránky myslí ako aj momenty, kedy sa vysvetľuje, proti čomu treba bojovať. Proti neustále prítomnému marketingovému holokaustu, nazývaného inými autormi aj ako vymývanie mozgov či menticída alebo shit for brains. V tomto zmysle pokladám Oddeleného, napriek všetkým jeho protirečeniam za pozitívnu výzvu - neutíchať v osvetovom boji: nenásilným vzdelávaním proti cielenému ohlupovaniu! Napriek všetkej tej agresivite do školských osnov spútaných otrokov, pre ktorých rodičov je pomaly každý zdvihnutý hlas učiteľa dôvodom na súdny spor tyranizujúci malého chudáčika, atakovaného všetkými možnými syndrómami. Od ADHD cez autizmus, hyperkinetiku až po rôzne neurózy. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jsem nejprve tak úplně nepochopil, co chtěl touhle story Tony Kaye říct. Jeho rozhodně nejuznávanější ostře sociálně kritický Kult hákového kříže (ostatně nic jiného od něj k nám nikdy ani nedoputovalo) přesně věděl, jakou cestou se chce vydat, lákal na mnohé (herci, scénář, kamera, hudba), tady uhrane hlavně výkon Adriena Brodyho. Chtějí lidé druhou šanci? Stojí o pomoc? Zaslouží si uznání skutečně každý? Neotřelý vypravěčský styl ale skrz naskrz kritickému tvůrci rozhodně zůstal. Obouvá se prostřednictvím zastupujícího učitele Henryho do moderního systému školství, nicméně nejen z toho bude mít divák slušný splín. Detachment si nebere servírky u řady společenských problémů, nakonec se soustředí a předkládá hlavně hodně intimní zpověď prázdného kantora, kterého stíhají existenční i rodinné problémy. S dokonale soustředěným Brodym, rudými flashbacky, netradičními úhly kamery a nezodpovězenými otázkami se řítíme do záhuby, tu a tam přesto nějaká naděje vysvitne. Navíc má zmiňovaný původem Newyorčan pořádné herecké štěstí – po Pianistovi totiž chytil druhou životní roli. Nutno podotknout, že zcela zaslouženě!! ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5... Adrien Brody je pre podobné role zrodený, jeho smutné oči hrajú prím. Dráma, ktorá triafa do čierneho a je silnou reflexiou toho, "čo sa deje okolo nás" v mikro (osobnom) aj makro (školstvo a spoločnosť) pohľade. Je vidno, že Tony Kaye je prioritne kameramanom, jeho kamera často krát povie viac ako slová. Silný film, smutný a depresívny, ale zároveň neskutočne dobre a citlivo natočený. Jediná výhrada (tak ako písali Nunka a Wormboy) je prílišné a okaté tlačenie na pílu, ktoré ten film vôbec nepotreboval. Ale inak tlieskam a zároveň sa zamýšlam kam to speje... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

dlho som premyslala nad tym, co napisem do komentara. citala som prispevky ostatnych a poviem vam, ze mnohi to napisali ovela lepsie, ako by sa kedy mne podarilo, takze za mna iba par slov. takyto emotivny film, plny takmer az fyzickej bolesti som nevidela velmi davno. Raz za cas sa objavia, vojdu vam uplne pod kozu, narobia tam poriadnu sarapatu a vam na konci zostane len ta bolest, oci pre plac a v hlave bordel. Po tomto filme sa moze zdat, ze svet je priserne miesto na zivot, ved co si budeme klamat, aj je, ale vacsina z nas si zije krasny pohodlny zivot. Kazda jedna postava v tomto filme nejako trpela. Moze sa to zdat az prehnane, ale ako Adrien povedal: "We all have problems, we all have things that we're dealing with." pre mna dokonaly a silny film, s Adrienom, ktoreho som po Pianistovi videla konecne naplno vyuzit svoj herecky potencial. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Úchvatné, ale až příliš deprimující a stresující. Po zhlédnutí jsem měla pocity úzkosti a smutku. Ovšem příběh je výborný a smysluplný s určitým poselstvím. Adrien Brody je mistr, nemám pro něj takové slovo chvály, které by ho dostatečně vystihlo. A Sami Gayle zahrála svou roli také perfektně, s obdivem k jejímu věku. Ze začátku mi tam něco chybělo, ale od půlky už to bylo výborné. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (6)

  • Celý film sa natáčal v New Yorku. Škola, ktorá poslúžila filmárom sa nachádza na Long Islande a nesie názov Mineola High School. (MikaelSVK)
  • Ve filmu se měl původně mihnout také Adrienův otec Elliot Brody. Jeho scéna však byla nakonec z filmu vystřižena. (veronica 01)
  • Prvý deň ráno, ako sa Erica (Sami Gayle) nasťahuje k Henrymu (Adrien Brody) do bytu, vidíme, že Henry nosí prsteň, ktorý mu však Erica dá ako darček až o pár dní neskôr. (misterz)

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama