Reklama

Reklama

Děj tohoto filmu vypráví o jedné obyčejné škole, učitelích, žácích a ostatních zaměstnancích školy. Vše však sledujeme pohledem suplujícího kantora Henryho Barthese (Adrien Brody), který jako nováček vstupuje do světa dobře skrývaných tajemství, lží a lidských tragédií. (FFilipCZ)

Recenze (420)

jhrasko odpad!

všechny recenze uživatele

Mojimi očami nado všetko neúprimné, falošné, didaktické, so záverom, ktorý ma mal rozsekať namiesto toho mi svojou teatrálnosťou potvrdil, že s pánom Kayeom sme sa opakovane a (tentokrát) fatálne minuli...pretrpené, ale ako si čítam, som jeden z mála...jednoducho mi akosi nestačí nasadiť Lucy Liu allenovské popolníky, aby som veril, že je intelektuálka, ani Adrianove psie oči, ani umierajúci blízky, prostitútka s ranami (nielen) na duši...nie, nie, nie...presne to napísal David, "decentný diktát", absolútne súhlasím, ale na rozdiel od neho (*****) mi ostáva len DIKTÁT....a MARKETINGOVÝ HOLOCAUST ???!!! ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Veľká pravda ľudského života, príbeh o samote a pocite márnosti, o neschopnosti vytvárať putá, alebo vidieť a udržať si tie vytvorené. Pokus priblížiť učiteľskú profesiu a dovoliť nahliadnuť pod povrch. Vážim si učiteľov čím ďalej viac, som si istá, že toto poslanie vyžaduje celú osobnosť človeka, nejde robiť polovičato, ak má splniť svoj účel. Myslím si, že často krát učitelia zastanú aj funkciu rodičov, pretože im jednoducho nič iné nezostáva. Ako sa dá toto zvládnuť a nezblázniť sa? Netuším a nemyslím si, že to dokáže ktokoľvek. Ako byť osobný, ale udržať si odstup a nadhľad? Adrien Brody zase raz absolútne exceluje. Pohľad do jeho tváre dokáže spojiť city a inteligenciu v neuveriteľný herecký koncert. Nádherný film, ktorý dokáže kultivovať aj vedomie najzarytejšieho cynika. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

hodně silné, depresivní drama, ve kterém nejde ani tak o prostředí školních lavic jako spíš o hlavního hrdinu, jeho pocity, pohled na svět a filozofování o životě.. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Svet je hnusné a bezútešné miesto, ľudia sú svine a bude to už len horšie... Nie práve optimistický film, ktorý zachádza až príliš do krajností. Iste, vo veľa veciach by sa dalo súhlasiť, no ja by som to až tak beznádejne nevidel. Silný film so skvelými hereckými výkonmi, no ten pseudodokumentaristický štýl ma trošku otravoval, aj keď pre vyznenie filmu bol určite dôležitý. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Druh filmu, který by byl schopen vyvolat nespočet otázek vůči rodičům a lektorům. Tolik prvků mne potěšilo, například ta dívka, malující depresivní obrázky a nastínení jejího fotra, který zřejmě ví, co je pro děcko nejlepší a krmí ho vlastně stresem, tvrdohlavostí a sebepřesvědčením, aniž by svého potomka podporoval v tom, co onen potomek miluje nejvíce a kde vypouští ventil emocí. Naštěstí se tento problém protáhne, když Adrien Brody interpretuje, jak "systém" funguje a jak by měl člověk uvažovat, tedy naslouchat svému instinktu a nebýt ovcí, poněvadž nám je nuceno věřit lžím a jsme nuceni v zalíbení se lidem. Totéž tvůrci ilustrují, že ani samotní rodiče nejsou těmi nejlepšími příklady a dost své dítě ovlivňují. "Ta taška nemá city a ani já nemám city, kterých by ses mohl dotknout." Ačkoliv si v místních komentářích stěžujete, že vám hlavní postava nepřirostla k srdci, nedivím se. Člověk, který téměř nic necítí a s nikým si nehodlá vytvořit vztah ovšem nemusí být vyloženě špatná volba. Žádný akční hrdina, hold prostý, obyčejný člověk, realista, nepouštící si nikoho k tělu a kolem něj jsou další lidé s naprosto obyčejnými problémy. Trošku umělé mi přišla náklonnost té dívky, která měla deprese, vůči Brodymu, ale v momentě, kdy si uvědomíte, že existuje člověk, odpovídající vašemu myšlení a povaze, neubráníte se poutu. Líbila se mi i práce s kamerou, různorodá vizuální stránka, atmosféra filmu. Co mne však vytočilo, bylo zabití té kočky kladivem, naštěstí tahle situace není ukázána. A také mohlo být víc momentů z té třídy. Jinak spokojenost a ačkoliv nejsem se svým komentářem dostatečně spokojený, myslím, že to primární jsem již zmínil. Brody byl výtečnej.:-) ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Drama Mezi zdmi bylo možná realistickým ponorem do prohry současného školství, ale vedle Detachment bylo jen plytkým klouzáním po povrchu. Kayeho film Oddělen nenabízí žádná snadná řešení, ale obnažuje na dřeň propast generačního nepochopení, tkvící v samých kořenech dnešních výchovných snah a metod. Po stylové, umělecké i morální stránce vynikající počin. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Depresivní drama z prostředí americké střední školy. Již mnohokrát jsem řekl, že si práce učitelů nesmírně cením a zároveň bych se jím v životě stát nechtěl. A ač realita není až tak šíleně (doufám) nahnutá, přesto se jedná o nevděčnou a jistojistě psychicky náročnou profesi. Film je až absurdně depresivní, ale zpracování je prvotřídní a nutí k zamyšlení. Adrien Brody zahrál roli nalomeného učitele skvěle... až nečekaně skvěle. Rozhodně bych Detachment zařadil mezi povinné filmy do škol, studenti by se občas mohli nad svým chováním a bezpředmětnou nenávistí vůči učitelům zamyslet. Jsou to taky jen lidé. ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Detachement patří do skupiny filmů s velmi kvalitním zpracováním, jedná se o opravdový skvost mezi skvosty. Nicméně bych ho nezařadil jen tak, na tohle musí mít člověk náladu, jinak by se mohl cítit opravdu mdle. To co Brody předvádí mě utvrzuje v názoru, že nám ještě ukáže daleko lepší filmy než Pianist a Detachement. Jen tak dál! pro mě 85% ()

Skrk 

všechny recenze uživatele

Depresivní melancholie, plná těch nejpravdivějších a nejbolestivějších myšlenek. Natočené je to profesionálně (Tony Kaye? Kult hákového kříže? Opravdu?) a kolikrát jsem měl pocit, že za kameru usedl Emmanuel Lubezki a Kayeovi pomáhá Terrence Malick (u monotónosti). Bohužel celkový dojem kazil pomalý start (cca půl hodina) a "mezirozhovory" s Barthesem, které se do Detachment nehodily a ubíraly na vážnosti. 70% ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Jeden z největších filmových zážitků za poslední dobu. Jak příběhově, herecky tak i způsobem natočení. Ale tu kočku si mohli odpustit. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Krásně a výstižně o tom tady píšete, že je to moře depresivní poezie, ale v tom, že na tom není nic pozitivního se pletete. Život sám jen na tom to pozitivní. Protože je tak křehký a zranitelná a všichni si ho musíme hýčkat. Ať už to bylo natočené s jakým koliv záměrem poselství, každý si v tom najde to, co zrovna hledá. Je to zajímavé zejména díky Adrienovi! To je tak citlivý herec. Dokáže v kratinkém záběru vyjádřit tisíc pocitů. Klobouk dolů!.. Jen ten konec nebyl zrovna podle mých představ, ale to je asi v pořádku ;). ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu je mnohem víc pravdy, než si dovedeme, nebo chceme vůbec přiznat. Výtečný Brody, ovšem čest pro scénáristu, který sepsal tu tmavou stránku pedagogického řemesla, kterou lidi často nevidí, v naprosto reálných "barvách" a je to natočeno vcelku strhujícím způsobem. Z mého pedagogického maratonu 187-kód pro vraždu, Half Nelson a Detachment mě právě ten poslední zásáhl nejvíce, a to díky svému reálném, bohužel až moc reálnému obrazu skutečnosti a díky svému odkazu. Z tohohle filmu si člověk opravdu může něco odnést, ať už postřehy ze zkratkovitého Caanova reagování na vulgární fracky, tak z té bolestné skutečnosti . ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Forma trochu pokulhává za obsahem, ale Mr. Barthes a jeho ženy jsou těžce depresivní snímek o mizerném školství, o špatných vztazích v rodině, o obtížném životě na ulici a o nemožném soužití v páru. Uf, takhle depresivní film jsem dlouho neviděla. Škoda těch sřihů, kdy Brody mluví do kamery. Myslim, že kdyby si tvůrci odpustili tyhle filosofický fráze, působil by film snad ještě důrazněji. Mimochodem Brody na černobílých fotkách pořád vypadá jako Schumann. A to je teda ta nejdepresivnější tečka. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Dost možná nejdepresivněji nastavené zrcadlo soudobé společnosti co jsem zatím viděl. Všude samá lhostejnost, emocionální prázdnost a vyprahlost duše, marná snaha někomu pomoct a snaha někomu pomoct která je ale braná ze špatného konce. Pro ty co tohle dokoukají už asi nebude nic jako dřív. Jelikož po tomhle musí zůstat malá stopa na duši. U mě to tak určitě bude. ___ Jo, a nesmím zapomenout pochválit docela zajímavou formu natočení. Kamera je dost autentická a přechod mezi jednotlivými scénami chytrý a vizuálně pěkný. 95% ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Tony Kaye konečně dostal do kin svůj další snímek. Po několika letech soudních tahanic a finančních problémů se svými filmy, se mu podařilo natočit uvěřitelné školní drama, které nejen, že nabízí podmanivou formu, funguje i ve všech ohledech ve kterých by dobré drama fungovat mělo. Místy sice budete cítit pocit stokrát viděného, jinde vás zase bude štvát ona umělohmotná ruka, tahající figurky po šachovém poli které představuje film, nicméně ve všech ohledech nemohu říct na adresu snímku nic špatného. Jednoduše režijně skvěle zvládnutá záležitost, která určitě nesedne každému, nicméně přináší daleko více, než z počátku slibuje. [75%] ()

MartinezZ odpad!

všechny recenze uživatele

Příště bych prosil narvat kameru někomu až do nosní dírky a veškeré takto nasnímané záběry rozmazat do nepoznatelna. Kamera je totiž umělecký záměr asi tak desetiletého dítěte, co prvně drží tento přístroj v ruce. Známé hvězdy se tam mihly, ale ve 25% filmu jsem to utnul a smazal. Tohle se nedalo. Možná zajímavý nápad, ale celkové zpracování katastrofa. Ještě tak možná jako studentský film, ale tím tohle není. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Prezentace problému bez řešení a bezútěšná lamentace nad generací hlouposti a povrchnosti musí být nutně mírně povrchní i sama o sobě. Prázdná jako prázdné třídy na konci a pomíjivá jako výkřik. Přesně takový je Detachment. Prst, co ukazuje, ale ihned se zase spouští dolů. Duševní izolaci podává spíše polovičatě, ale to nevadí, jelikož stav beznaděje navozuje spolehlivě a asociace, které ve vás ze školních lavic jistě zůstaly, vyvolává stejně silně. Nevyhýbá se zbytečnému patosu a ve výsledku toho zase tolik neříká, ale jako celek funguje. Plus je tu samozřejmě bezchybný Brody. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Tomuto hovorím filmové umenie, keď film aj po svojom skončení núti k hlbšiemu zamysleniu, položeniu si otázok a pod. Depresívny snímok, ale zároveň veľmi humánny. Pôvodná kritika súčasného školstva postupne na seba naberá niekoľko ďalších podzápletok (staroba, prostitúcia, spolužitie, rodičovstvo a pod.), aby vytvorila komplexný obraz našej spoločnosti a jej (neriešiteľných?) problémov. Toľko silných tém v jednom filme a pritom ani jedna nie je zbytočná. Skrz inteligentný scenár pokladá niekoľko závažných otázok, ktoré nútia k zamysleniu. Servíruje skutočné ľudské dialógy, momenty zo života, širokú škálu emócií. Žiadne utešujúce rozriešenie, žiadne zadosťučinenie, len melancholické zakončenie bezvýchodiskovej situácie. V závere ponúka aj niekoľko zaujímavých a nečakaných rozuzlení. V podstate ani nemám slov, páčilo sa mi takmer všetko – od tém, cez špičkové herecké výkony (Brody – ďalšieho Oscara prosím, prekvapivo Lucy Liu, ktorá už poriadnu rolu potrebovala, Hendricks, Harden, Petersen...), po autentickú takmer až dokumentárnu kameru a jemnú hudbu (podmanivý klavírny motív). Uznávam, že v určitých momentoch je to príliš jednostranné, ale to je forma, ktorá si Tony Kaye zvolil – zobraziť tú najväčšiu skazu, ten najhorší možný scenár a psychický úpadok. Som rád, že aj v dnešnej „hollywoodskej“ dobe sa niekto nebojí natočiť takto inteligentnú výpoveď a pozdvihnúť filmovú tvorbu zase o úroveň vyššie. Snímok pre náročného diváka, škoda len, že trval tak krátko, pretože s nastolenými myšlienkami by bez problémov dokázal vyplniť aj dvojhodinovú stopáž. CELKOVO: jednoznačných 5* Tony Kaye toč prosím ťa viac filmov! PS: na samotný záver citát z komentára užívateľky retrogirl2: „Hodnotící ODPADEM asi prošli lobotomií a nezbývá jim nic jiného, než si pustit Teletubbies...„ ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem neměla dobrý pocit z filmu, který popisuje, jak jsme v celé naší hlučné novodobé společnosti osamělí. Depka a bezvýchodnost, smutek. Oproti Kultu hákového kříže není v tomto filmu vůbec žádná naděje. Žádná pozitiva, žádný optimismus. A když se malinký záblesk naskytne, je brzy uhašen. Společností i námi samými. Nicméně pro všechny, kdo mají chuť mít půldruhé hodiny stažený žaludek, skvělý film. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Suplující učitel na státní škole. Škole, která ke organizované a kvalitní výuce má velice daleko. Především za to můžou studenti, kteří jsou jeden horší než druhý, ale dílem i učitelský sbor, který již dávno rezignoval na vzdělávání těchto prostoduchých mladých lidí. Pan učitel s pošramocenou minulostí jen nerad přiznává, že může mít také někoho rád a že může i sám být obdivován. Otázka je, jak se s touto situací popere. Adrien Brody v hlavní roli učitele je okouzlující svým psím pohledem. Jemu byste věřili všechno, i kdyby to byl naprostý nesmysl. Jeho psychicky zničeného člověka, který se bojí otevřít své nitro okolí, zahrál na jedničku. Kompletní obraz doplňuje, dle mého názoru, dost autentický pohled na dnešní americkou mládež. To, jakým způsobem se arogantně a naprosto bez úcty chovají k dospělým, dodává surovosti celého snímku. Až člověka mrazí, jak někteří teenageři dokážou být zlí a nenávistní jenom proto, že po nich někdo něco chce. Doporučuji, rozhodně to odráží mnohem reálněji aktuální situaci na amerických středních školách, než jsme zvyklí vídat v různých muzikálech ze střední. ()

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama