Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

verbal 

všechny recenze uživatele

To byly časy, kdy se ještě tunelovalo postaru. Žádné stínové nadace, off-shorové firmy a účty v Belize, jen poctivá lopata a dřevěné hajcmany. Přesto to tihle australští týpci docela uměli a dokázali náckům pod prdelí vyplundrovat celou horu! Po dlouhé době kulantní válečný film, kde banda přeplacených hollywoodských model netrčí dvě hodiny ve dvoumetrové trávě a nerozebírá existenciální filosofy. Na Západní frontě je stále klid, který mě náramně bavil! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tenhle příběh jsem se hodně těšil. I z toho důvodu, že jsem dlouho žádný čistě válečný film neviděl. Problém filmu ale tkví v tom, že se z většiny odehrává v zákopech, což u první světové války není nic divného. Horší už je to ale s postavami, které se mně nedokázali dostat pod kůži, abych si tento film mohl na sto procent užít. Každopádně ale uznávám, že závěrečný výbuch mi udělal radost. I když byl brutální a dost neuvěřitelný. Celý film je totiž vlastně o tom, že se Australané podkopou pod nepřátelský zákop a pak ho naprosto brutálně odpálí. A ten výbuch, ten jsem si fakt užil. Tenhle film je vlastně takovým pomníkem všem vojákům první světový, kteří na nepřítele nešli bezhlavě vrchem, ale podkopávali se spodem. A o tom Vám určitě žádný jiný film ještě neřekl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9miliónovTržby Celosvetovo $3,440,939▐ Po technickej stránke zvládnuté, príbehovo ale ničím zvláštne, postavy bez zaujímavejších charakterných črtov tiež moc nevtiahnu do deja. /40%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Co tu proboha děláte?“ ,,KOPEME TUNELY POD NĚMECKÝMI LINIEMI !!“..... Po Ztraceným praporu je tu další výborný kousek z I. světové války, inspirovaný skutečnými událostmi. Hodně kurevsky dramatických situací, ale i pasáží, kdy sousedi pochopí, že máte doma subwoofer. 1. světová válka je z pohledu ,,krtka“ drsná úplně stejně, jako (třeba) z pohledu ,,vola“. PŘESVĚDČTE SE! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Mám rád dobrý válečný filmy. 2.) Nevím, jak se chovat v noci před zákopem. 3.) Hledám rozdíl mezi českým a australským tunelářem. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ ** Víte, že? 19 podkopů odpálených v 03:10 hodin 7. června 1917 pod KOPCEM 60 způsobilo největší člověkem vyvolanou explozi v dějinách? ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, kdo koho dřív podkope, se u mě řadí do nej filmů z první světové. Skvěle vypadá, obsazený není špatně, snad vyjma první půlhodinky slušně vtáhne do děje, vrcholí v památný den 7.6.1917 - "Messines Ridge exploze". Dobře přiblíží jak impozantní podzákopovou složku onoho konfliktu, tak i pat na západní frontě a samu cestu vojáka, zde z řad australanů. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Ani vzpomínka na válení se v bahně při bojových nácvicích mne ani na chvíli nepřiměla k tomu, abych uvažoval o podání přihlášky k 1. australské tunelářské rotě. Přesto mne jejich tunelování bavilo, ač nakonec nemělo vliv na výsledek 1. světové války. Kromě tunelů jsem si to ale moc neužíval. Nejsem však vojenský historik, abych mohl odborně tlachat o použitých bojových prostředcích, ale přesto mi palebná síla připadala na rok 1916 neskutečná a představa něměcké armády posedávající v tunelech se stetoskopy na uších je pro mne úsměvná. Možná to tak skutečně bylo, možná byli Američani na Měsíci, možná je Mike Tyson žena, možná je holandština libozvučná řeč, ale mně se to zkrátka nějak nezdá. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zcela průměrná válečná záležitost, jedinou obměnou je přesun od lopat povrchových ke krupáčům hlubinným. Šeptání, zhasínající svíčky a všudypřítomné nebezpečí v tunelech je vytvořené dobře a atmosféra funguje, ale zbytek je jen standardní neurážející rutina. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Kdo by si byl pomyslel, že Australané podchytí atmosféru první světové na "západní frontě" tak fundovaně. Film, od kterého jsem nejdřív čekal kýbl nudy v jakýchsi šachtách a kecání o bitvě tam venku, mě z tohoto očekávání vyléčil hned v prvních minutách. Nyní je Beneath Hill něco, co každému vyprávím a vypadám pak jako člověk, který se vyzná i v těch nejmenších detailech strategie zákopové První světové války. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Australští vombati s rozkazem sfárat tak hluboko pod nepřátelskou linii, aby mohli dostát významu slova „miner“. Mám však za to, že tito hoši by se nejraději prokopali až domů do Queenslandu.. Neotřelý námět o jednotce, která neoperuje v týlu nepřítele, ale pod jeho chodidly, nabízející se srovnání postav důlního inženýra Woodwarda a Hanksova kapitána Millera ze Saving Private Ryan (voják-civilista s lidským přístupem) a tradiční poselství, že válka je děvka, která některým dá a všem sebere. Trochu promazat to soukolí ubráním předválečných flashbacků a udělal bych při hodnocení jedním okem to, co se má dělat při vystřelené světlici na území nikoho.. Při vzpomínce na miliony zbytečně ztracených životů v první velké válce si vždycky vzpomenu na výstižný popis příčiny jejího vzniku od kapitána Černé zmije: „Aby se zabránilo válce v Evropě, vytvořily se dva velikánské bloky. Britové, Frantíci a Rusové na jedné straně, Němci a Rakousko-Uhersko na straně druhé. Smyslem toho bylo, aby proti sobě stály dvě obrovské armády, které se navzájem budou odstrašovat. Aby prostě žádná válka vypuknout nemohla. Jenže se do toho plánu vloudila jedna malinkatá chybička. Byl na hovno...“ ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Já totiž nevím, jaké to je hluboko pod zemí. Musí to být klaustrofobické.“ - „Je to zvláštní. Ale mně se tam i líbí.“ - „Ano? Proč?“ - „Je to útulné.“ Tak útulné, že tam taky člověk může spočinout na věky…Jeremy Sims ve svém počinu ukázal, jak se dají točit solidní historické filmy. Ne že by to byla až taková pecka, ale rozhodně jde o poctivý, kvalitně natočený počin, který má punc uvěřitelnosti. A nejde tu ani tak o boj, jako spíš umění důlních profíků. Film má své napětí a příběh je tím silnější, čím déle je divák s touhle civilní tunelářskou partou vedenou sympaťákem Woodwardem. I když i ten musí pod tíhou zkostnatělého vedení dělat rozhodnutí, která nechce. A to i ta nejtěžší. Taková, která za sebou nechávají smrt…Spokojenost, za mě solidní 4*. „Může být hůř.“ - „Jak by mohlo být ještě hůř?“ - „Můžou nás poslat na kótu 60.“ - „Co je kóta 60?“ - „Messinskej hřeben. Těsně za hranicí, u Yper. Včera tam poslali kluky ze čtyřicátýho. Vrchol drží Němci. Kluci tam bojují v močálech, v bažinách. V zákopech tekla krev, říkali.“ - „To budou jenom blbý řeči!“ ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: David Roach | Hudba: Cezary Skubiszewski | Produkcia: Bill Leimbach, David Roach | Distribúcia: Paramount Pictures | Rozpočet: 8,140,500 aus $ | Tržby: ? $ || ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá vojnová dráma. Má celkom dobrý príbeh odohrávajúci sa počas prvej svetovej vojny, kedy sa kvôli zákopovej vojne hranica moc nemení a tak obe strany hľadajú nové možnosti, ktoré by mohli zmeniť tento priebeh vojny. Na front prichádza mladý dôstojník, odborník na stavbu tunelov a tak je priradený k jednotke snažiacej sa dostať pod nemecké línie a keďže sa osvedčí, je pridelený k najťažšiemu úseku, kde sa chystá veľká akcia. So spracovaním som nadmieru spokojný, síce zápletka na prvý pohľad možno nepôsobí až tak atraktívne, aj keď kvôli čiastočnej nezvyčajnosti sa jej zaujímavosť uprieť nedá, no nakoniec je to aj tak jedno, keďže sa to skutočne vydarilo. Rozhodne musím pochváliť, že sa výrazná väčšina filmu odohráva na bojisku, prípadne samozrejme aj pod bojiskom, čo sa vo filmoch z tohto obdobia stáva len veľmi zriedka, ale poteší, že aj tých pár scén odohrávajúcich sa mimo bojiska sú dobre zvládnuté a ten vzťah medzi hlavným hrdinom a dievčaťom sa mi skutočne páčil. Veľkým plusom sú aj samotné postavy, keďže v tomto prípade sa jedná hlavne o rôznych inteligentných odborníkov a nielen radových vojakov, takže aj dialógy medzi nimi sú úplne bez problémov. Navyše dej je rozdelený na dve fázy odohrávajúce sa na dvoch rôznych miestach, takže samotnému kopcu 60 sa venuje len časť filmu, no hlavné je, že obe sú dostatočne zaujímavé. Takže tu sa je skutočne na čo pozerať od začiatku až do konca. Čo sa týka akcie, v tomto prípade o ňu až tak moc nejde, takže väčšinou sa deje len v úzadí mimo samotných hlavných postáv. Ale nájde sa tu aj pár rôznych maličkostí a najviac ma zaujalo zničenie nemeckého opevnenia. S hereckým obsadením som dosť spokojný, nájde sa tu viacero výrazných a zaujímavých postáv a tu ani nemám čo kritizovať, úplne ideálne. Réžia a technická stránka sú na tom dobre, bojisko vyzerá kvalitne, takže s rozpočtom nebol problém, síce tá atmosféra neustáleho ohrozenia až tak moc nefunguje, ale v tomto filme o ňu ani moc nejde, takže ani tu nemám väčší problém. Takže som skutočne spokojný, Beneath hill 60 je jeden z najlepších filmov odohrávajúcich sa počas prvej svetovej vojny bez žiadnej väčšej slabiny. 77% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy z 1. svet. vojny nie sú celkom bežné a preto som po príchode tohto nenápadného austrálskeho filmu spozornel. Náhodou som mesiac pred tým pozeral na čt2 dokument 1. svet. vojna vo farbe a najviac ma zaujalo rozprávanie o vzájomnom podkopávaní a snahe vyhodiť do vzduchu jeden druhého. Presne o tomto, i konkrétne o najväčšom výbuchu v histórii vojny vyvolanom človekom je tento film. Tvorcovia na to išli skvele, scény frontu sú správne bahnité a špinavé a podzemné razenie tunelov má tú správnu atmosféru. Jediné mínus, ktoré ma napadá je, že nemecká strana sa hlási k slovu až od polovice filmu a nemá toľko priestoru. Práve to vzájomné "oťukávanie" je najnapínavejšie a je tým najlepším korením pre film. Škoda, že ho tvorcovia neokorenili viac. Film je naozaj špičkovo ozvučený, na kvalitnom domácom kine si ho užijete, guľky lietajú jedna radosť a pri výbuchoch budete mať pocit, že ste vyleteli aj s vlastným barákom...Skvelý vojnový film bez zbytočného heroizovania a príkras, ktorý má čo povedať a je výbornou lekciou z dejepisu. Aj takto sa bojovalo, bratia moji...80%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Z informačního hlediska dobré - filmů z První světové zase tolik není a tenhle se tváří, že o ní jeho tvůrci něco věděli. Hill 60 je bohužel poměrně na štíru s napětím a vzruchem, takže divákem proteče a moc usazenin nezanechá... bojiště navíc smrdí ateliérem a nevelký rozpočet je znát. 6/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Je opravdu dobře, že opět můžeme nahlédnout na bojiště první světové války, která má, jak vidno, stále co divákovi nabídnout. Ať už to bylo ve snímku Ztracený prapor, který byl skvělý, nebo nyní v neméně perfektním kousku - Bitva o Hill 60. Sympatičtí hrdinové, napínavé scény, dobrá hudba, precizně vystavěná atmosféra špinavých zákopů a klaustrofóbních tunelů či skutečná - válkou napsaná - předloha pro tento příběh, to jsou důvody, proč dávám čistých 5*. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zahnutý klobouky - kiwi - mám rád. A mám rád jejich filmy. Australští vojáci v obou válkách měli koule a bili se opravdu udatně. Filmů z té velké války, jak se občas první světové říká je dnes jako šafránu. Z hlediska výpravy se jedná o nákladné záležitosti ač už se jedná o techniku tak o vybavení a uniformy. U opravdu dobře udělat totálně zabahněnej vyztuženej zákop se systémem střílen, krytů tak aby to vypadalo jako část fronty kdesi ve Flandrech nebo ve Francii není žádná legrace. Tvůrci Hill 60 se s tímhle vším poprali na jedničku včetně štol, krys a dalších libůstek jaké nabízelo často i několika měsíční bydlení v zákopech. Jenže to je tak vše co film nabízí. Z hodně napínavé látky kdy sapéři z obou stran fronty se snaží dostat podkopem na druhou stranu a podminováním vyhodit co nejvíce nepřátel do luftu - šlo dle mého vytřískat více. A to obzvlášť když se ještě štolaři navzájem odposlouchávali stetoskopy či se občas prokopali do štoly nepřítele... Tady jsem moc napětí necítil, což je škoda a za mně to hodně ubralo na hodnocení snímku. Hrdinové byli sympaťáci, ale nějak to všechno nestačilo na těch 122 min stopáže. Mám z toho stejný pocit jako z Roty K (2004). zde je zklamání o chlup větší protože podminování kopce je silné téma a jedná točili to kucí australský... U mně je to jen za tři svíčky. Škoda. * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

První světová je pro filmy tohoto typu zřejmě nejvhodnější. Bahno, neustále přítomná smrt, roztrhaná těla, krev, špína, strach a zoufalost. Každý úspěch se musí odedřít doslova rukama, žádná elektronika - jen chlapské kamarádství a obětavost. Při tomhle filmu tomu všemu snadno uvěříte. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Ostravšti a i mnozi jini chachaři dulni se můžou jít bodnout. Kam se hrabe plnění Husákova plánu na 150%, na fachu australských wombatů ve flanederském bahně roku 1916. Jejich práce byla korunována úspěchem, v podobě do té doby největšího člověkem vytvořeného výbuchu, když nic netušícím Germánům zmizel pod zadkem onen Hill 60, napěchovaný trhavinou. To, že to byla práce naprosto zbytečná a Hunové zbytky kopce opět brzo dobyli, přesně vystihuje povahu války. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, nejdříve mě mnohem více bavily flashbacky do Woodyho minulosti. V zákopech byla totiž tma a bahno. A ani to bahno v té tmě nebylo vidět. A tak nějak se nic nedělo. Jenže pak se dít začalo. Když se Woody rozhodoval o Tiffinově životě, šel mi mráz po zádech. Film bez sentimentu, rozmáchlých gest a papundeklové slávy umělých hrdinů. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nahlédnutí na velmi málo známý střípek australské válečné historie. Minimálně pro málo známý pro běžného evropana. Naprosto zásadním problémem filmu jsou postavy, z nichž jediná není ani trochu zapamatovatelná. Najednou vidíte pohřeb postavy, kterou jste poprvé uviděli před minutou, tudíž je nomožné si k ní vytvořit jakýkoli vztah a hra na emoce nefunguje. Děj je neuvěřitelně nudný. Po většinu času blábalí v zákopech pár neznámých lidí nesmysly. Absolutně mě snímek nedokázal vtáhnout do děje. Na celém filmu je zajímavá vyloženě jen informace, že existovaly vojenské útvary, které se podkopávaly pod nepřátelé a vyhazovaly je do vzduchu. [20 %] ()

Reklama

Reklama