Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Spíše herecký koncert hvězd - Pacino, Lemmon, Harris, Spacey, Baldwin - než dech beroucí podívaná. Děj je v podstatě minimální , buď prodáš pozemek a dostaneš i Cadillac jako cenu, nebo jsi vyhozen. Vzájemné vztahy v kanceláři jsou velmi cynické a nekolegiální, člověk je zde člověku vlkem. Ještěže ty konverzačky fungují na 100%. Hodně ostrý pohled na nesmlouvavý svět prodejců nemovitostí. A těžko říct, který z nich je ten největší hajzl. Trailer: http://www.metacafe.com/watch/4177068/glengarry_glen_ross_movie_trailer/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Konkurence v hereckém obsazení je obrovská. Jack Lemmon a Jonathan Pryce, jako herci odcházející generace, vedle vždy úžasných Al Pacina, Alana Arkina, Kevina Spaceyiho a Eda Harrise. Herecký koncert se koná každou vteřinu a jedno kdo je právě na plátně, protože všichni své postavy prožívají a úchvatně hrají. To je částečně hlavní problém. Scénář je založený čistě na rozhovorech, které mají hodně společného s prodáváním realit, lhaním a přemlouváním. Tyto rozhovory neslezou z obrazovky stejně jako všechny postavy a film tak působí velmi ukecaně a prázdně. Je to škoda, protože z divadelní hry, kde mimochodem hra musí fungovat skvěle, je vytvořen pomalý, úžasně obsazený a ukecaný snímek, z kterého si divák neodnese nic než úctu k hercům. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek je naprosto neskutečný herecky. Těch jmen je tady tolik, že ani nemůžete věřit, že se všichni sešli na jednom místě a všichni navíc dostali dostatek prostoru. Alec Baldwin ho měl nejméně, ale přesto ho využil dokonale. Překvapivě mě ale snímek nedostal tolik svým příběhem, ale opravdu tím obsazením. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Super film, který ale trochu dojíždí na fakt, že jde o přepis divadelní hry. To že celý film je tvořen jen dialogy je tedy pochopitelné a není příliš na škodu, ale chtělo by to možná film něčím trochu oživit. FIlm se totiž odehrává skoro na jednom místě, což působí časem poněkud ubíjejícím dojmem. Nevím čím to ale například 12 Angry Men odehrávající se v jedné místnosti takto... nepůsobilo. Glengarry Glen Ross ale vypadá jen jako zfilmované divadelní představení a tak by podle mého názoru film vypadat neměl. Nicméně scénář, herci a dialogy naprosto vynikající a motivační proslov Aleca Baldwina nezapomenutelný. ()

šerminator 

všechny recenze uživatele

Tolik hereckých hvězd a nic z toho. Nebavilo mě se dívat jen na partu zoufalců a vyhořelých obchodníků. Nebyl tam žádný vývoj ani dějový posun. Nadnešeně jen jedna místnost a samí looseři. Nejlepší byl Jack Lemmon a Alec Bladwin. Všichni ostatní své role až přehrávali, zvláště Pacino. On je vynikající, ale nevadilo by trochu ubrat. Tohle prostředí fakt není zajímavé a zápletka tupá. Celkově nemastné neslané, průměrné. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Neprobíhal žádný casting, všechny role byly přímo nabídnuty konkrétním hercům. Alan Arkin dvakrát odmítl postavu Aaronowa, protože mu přišla jako moc velký hlupák. (DavePave)
  • Behom natáčania filmu ho herci nazývali Death of a Fuckin' Salesman. (Flipper)
  • Alec Baldwin se kromě postavy Blakea, která byla napsaná speciálně pro filmovou verzi, připravoval i na možnost, že by nakonec hrál Rickyho Romu. Hrozilo totiž, že Al Pacino na natáčení nebude dostupný. O tuto roli se zajímal i Joe Mantegna, který ztvárnil Rickyho Romu jako první – v roce 1984 v divadelní hře na Broadwayi. (DavePave)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama