Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Recenze (226)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Precizně napsané dialogy a monology a perfektní herecké výkony, mezi kterými ještě víc vyčnívá zejména Al Pacino a Jack Lemmon. Bohužel je ale z filmu dost znát, že jde o přepis divadelní hry a celý děj je značně statický a také nenápaditá režie dost ubírá na celkovém dojmu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z filmu je extremně patrné, že se jedná o divadelní hru, což by nevadilo, kdyby to opravdu nebylo až tak divadlo, že mně přišli filmové prostředky uplně zybtečné. Samozřejmě herci dobří, film ale výrazně ožije až s příchodem Al Pacina na scénu, možná to bylo jeho postavou, ale možná taky tím, že ten chlap když někde je, tak ostatní jako kdyby se ztratili. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Herecké galapředstavení, které trpí minimem prostoru pro ústřední sedmičku a fádní režií bez vizuálního nápadu a osobitějšího vyprávění. Sledovat to na vrzajících prknech, slintám blahem. Slabší čtyřka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12,5miliónaTržby USA $10,725,228Tržby Celosvetovo $10,845,228║ Také obsadenie!!! A taká bohapustá zívačka ako sviňa. James Foley je strašný režisér-packal. /30%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Konkurence v hereckém obsazení je obrovská. Jack Lemmon a Jonathan Pryce, jako herci odcházející generace, vedle vždy úžasných Al Pacina, Alana Arkina, Kevina Spaceyiho a Eda Harrise. Herecký koncert se koná každou vteřinu a jedno kdo je právě na plátně, protože všichni své postavy prožívají a úchvatně hrají. To je částečně hlavní problém. Scénář je založený čistě na rozhovorech, které mají hodně společného s prodáváním realit, lhaním a přemlouváním. Tyto rozhovory neslezou z obrazovky stejně jako všechny postavy a film tak působí velmi ukecaně a prázdně. Je to škoda, protože z divadelní hry, kde mimochodem hra musí fungovat skvěle, je vytvořen pomalý, úžasně obsazený a ukecaný snímek, z kterého si divák neodnese nic než úctu k hercům. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Slovo „Fuck“ a jeho obměny se vyskytují ve filmu tolikrát, že by mohl vzniknout mylný dojem, že si s ním angličtina vystačí, pravda pokud občas přidá i „shit.“ A přitom se jedná o opravdu brilantní dialogy i monology ... „ Na něco netrpělivě čekáme nebo se ohlížíme zpátky. Tak to je. Takový je náš život. A čeho se tak bojíme? Prohry. A čeho ještě? Že zkrachuje banka, onemocníme, že manželka zahyne v letadle? Že se zhroutí trh s akciemi? Co z toho se vyplní? Nic. Stejně se bojíme toho či onoho. Proč?“ K tomu herecká parta, která zaslouží jen mé nejvyšší uznání. A to vše v tvrdém konkurenčním boji špinavého byznysu, kde obstojí jen ten kdo dokáže prodat i největší „shit“. „It's a fucked-up world.“ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Vezmeme geniální scénář, bandu hereckých špiček a natočíme film. Režie? Ts, hlavně ať poblíž stojí někdo se zapnutou kamerou, víc netřeba. Proč už se tohle dneska nedělá? ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nadupané představení. Pochopitelně především scénáristicky. Takhle má vypadat dokonalá divadelní hra. A pak to herecké obsazení! V hlavní roli suverénní, zároveň však unavený Jack Lemmon. Al Pacino si nemá hlavní roli, ale jeho výstupy jsou ty nejkouzelnější. Ostatní - Harris, Arkin i Spacey skvěle doplňují jednu z nejlepších hereckých sestav devadesátých let. Nerad bych však viděl film v českém dabingu, něco tak sprostého si nedokáži představit. V originálu bylo přibližně každé třetí slovo fuck, fucking nebo fucked a zbytek byl doplněn nejrůznějšími shity, které zcela přirozeně plynuly z úst i takového slušňáka, jakým býval Jack Lemmon. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Spojení excelentní dvojice Pacino-Spacey v jednom filmu se pro mě rovnalo nesplnitelnému snu. Když jsem se potom náhodou dostal ke Glengarry, moje nadšení neznalo mezí. Jedná se totiž o nenapodobitelný herecký koncert, kde oba jmenovaní předvádějí vyčerpávající výkony po boku dalších nezapomenutelných jmen Lemmona a Harrise. Vypjaté situace na plátně zbožňuji a když se navíc nit vyprávění ani na chvíli nepohne nežádoucím směrem, mohu se jen vznášet blahem. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. David Mamet si všiml dramatického potenciálu profese marketéra, které jsem se sám svého času věnoval (šlo o jiné zboží, ale stejný princip) a tato zkušenost mi trochu znesnadňuje snahu dívat se na film jako na metaforu něčeho většího za zdmi call centra, kde se převážně odehrává. Umění přesvědčit klienta o něčem, co nepotřebuje, že bez toho nemůže žít, je převážně konverzační a takový je logicky i film. Často opakované pochybnosti, nakolik mohla či nemohla režie zdynamizovat Mametovu hru, velkoryse nechám stranou, protože ta hra je zkrátka dobrá. Každý z konkurentů má vlastní metodu přesvědčování. Někdo vsadí na stylizaci "řeknu vám to narovinu", někdo na roli spikleneckého přítele rodiny; někdy se vyplatí uplatnit nesmlouvavou autoritu a jindy citové vydírání, to už podle nátury prodejce i vytipovaného klienta. Al Pacino a Jack Lemmon tohle vystihli, jako by jakživi nedělali nic jiného, a z obsazení proto trochu vyčnívají. Pouze je totiž vidíme i "v terénu". Alan Arkin, Ed Harris a Kevin Spacey řeší převážně interní trable , přičemž na sobě navzájem uplatňují profesní přesvědčovací návyky. Vzásadě filmu zazlívám jen dvě věci - 1.) kdyby vynechal alespoň polovinu fuckování ve všech pádech, byl by o pěkný kus kratší a stravitelnější, 2.) čekal jsem nějakou fatálnější pointu. 80% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Unikátní drama, postavené na dialozích hvězdné herecké sestavy, kde exceloval hlavně úžasný Jack Lemmon s Alem a já zjistila, že mě uchvátila víc forma, než obsah a plně jsem si vychutnávala jednotlivé herecké špičky a jejich vynikající bezchybné výkony. A za ně přihazuju tu hvězdu navíc, protože to se hned tak nevidí. Chtěla bych je všechny pohromadě vidět na divadelních prknech, to by muselo být bezkonkurenčně vynikající. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Ty vole! Už dlouho jsem neviděl nic takhle herecky orientovaného. Dialogy geniální. Al Pacino a Jack Lemmon absolutní. Koncert. David Mamet je borec. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Spíše herecký koncert hvězd - Pacino, Lemmon, Harris, Spacey, Baldwin - než dech beroucí podívaná. Děj je v podstatě minimální , buď prodáš pozemek a dostaneš i Cadillac jako cenu, nebo jsi vyhozen. Vzájemné vztahy v kanceláři jsou velmi cynické a nekolegiální, člověk je zde člověku vlkem. Ještěže ty konverzačky fungují na 100%. Hodně ostrý pohled na nesmlouvavý svět prodejců nemovitostí. A těžko říct, který z nich je ten největší hajzl. Trailer: http://www.metacafe.com/watch/4177068/glengarry_glen_ross_movie_trailer/ ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Parádní konverzačka, u které jsem nabyl dojmu, že slova fuck je nutnou součástí věty :-). Parta "konkurentů" poskládaná z jedné herecké osobnosti větší než druhé, zahrála naprosto famózně. Ono vidět v jednu chvíli na plátně Lemmona, Pacina, Harrise, Spaceyho, Arkina a Baldwina není zrovna každodenní zážitek :). Nebudu hodnotit kdo z nich zahrál nejlépe, líbili se mi všichni bez rozdílu. Ovšem závěrečné vyříkávání je geniální! Pokud by v Čechách inscenovali tuto divadelní hru, hned bych si zašel koupit lístek a stál bych natěšený před divadlem hodinu před začátkem:) Jak jsem již napsal na začátku, brilantní konverzačka, které nechybí absolutně nic...... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jak já mám rád ty kluky, jejichž ruce se nikdy v životě nepřiblížily na dohled manuální práci a jejichž výdělečná činnost spočívá v nápaditém obelhávání lidí. Takže jsem chvíli pobojoval s tím, zda mám fandit tomu nejméně pokřivenému nebo si spíše vybrat toho nejkřivějšího z křivých, ale pak jsem sám sebe vychytrale přesvědčil o tom, že je to jedno. Herecké výkony mimořádné soupisky kvalitních herců totiž byly vynikající a na narýsování Baldwinova charakteru by nestačilo ani to nejzaoblenější křivítko schovávající se na dně mého šuplíku pro mimořádné příležitosti. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Miluju tento typ filmů, ale trochu ve mně vzbuzovalo nedůvěru jméno režiséra, protože ten jinak točí pěkný sračky. K tomuhle jeho dílu ovšem nemám výhrady. Ale pokud seženete takovou hereckou sestavu, tak snad ani nejde natočit špatnej film. Jinak já nemám moc rád nikoho z bratrstva Baldwinů, ale tady Alec Baldwin, přestože se na obrazovce objeví asi na 5 minut, mi snad utkvěl v paměti nejvíc ze všech herců. 90% ()

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama