Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

Lischai 

všechny recenze uživatele

12 rozhněvaných mužů je super, konverzačky jsou super, David Mamet je super - ale tohle je nuda k uzoufání. Žádný výrazný vývoj, žádné zvraty, a vlastně ani chytré dialogy - jen se čtyři týpci neustále dohadují o nějakých nemovitostech, o tom kdo má větší smůlu nebo kdo je dravější obchodník. Jestli ještě jednou uslyším větu "ty starý tipy jsou k ničemu", tak mi vybuchne hlava. Často citovaná Baldwinova fuckovací scéna je pro mě to jediné dobré, co v tom filmu je. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Crazy komedie, žádné drama, Kev (Lester) za to nemůže. :-) Že šlo o zfilmování divadelní hry, pak je O.K. chybějící vizualizace a podobné filmové shity. Tihle pánové si v pohodě vystačí i v garáži. Chvílema jsem se cítila jak u Tarantinů (dialogy Mosse a Georga), navíc 9 z 10 slov bylo fuck. Vůbec to dějově nerušilo, spíš naopak. Kdo by nechtěl aspoň jednou zažít takové srovnání šéfa, jak to mistrovsky a k potrhání udělal Roma, to by byla úleva! Ale všichni ti mistři slova, manipulátoři a tlučhubové byli výborní, nejvíc prostoru měl jistě právem rozený vypravěč Sekáč. Rick Roma když vlítnul na plac, stálo to za to.(původní znění) Konec takový nanicovatý, Kiss my ass. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazené a v mnoha ohledech strhující drama o zaměstnancích realitní kanceláře, kteří dostanou velice jednoduchý úkol: "Prodej za každou cenu nebo jdi do p*dele". Naprosto vynikající herecké představení všech zúčastněných (cholerický a nechutnou roli si vychutnávající Baldwin, přesvědčivý Spacey, nestárnoucí Lemmon, adekvátní Harris a... prostě Al Pacino) a precizní scénář, zajišťují tomuto pomalému snímku, že budete napětím bez sebe až do úplného konce. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je zajímavá pouze jediná věc... A to herecké obsazení, které se vidí pouze v málo filmech (Dannyho parťáci, Pulp Fiction). V tomto filmu se to doslova hemží zvučnými jmény a kvalitními hereckými výkony. Jediný kdo mě zklamal je Kevin Spacey, který hrál zvláštní postavu, která bohužel nedostala příliš prostoru. Ale jinak ostatní chlapíci se předvedli v tom nejlepším světle. Bohužel ale ve světle, které svítí na záchodcích v zaplivaný putice, kam chodí pár štangastů. Ano, scénář tohoto filmu je úplně, ale tím myslím úplně úplněk o ničem... Není mi jasný, z jakýho důvodu tito herci kejvli na natáčení, asi scénář vůbec nečetli nebo nevím. Je to absolutní pohřbení všech hereckejch výkonů, všichni hoši celej film profuckovali naprosto zbytečně. Krapet mi film svou nudnou strukturou připomněl Wallstreet. Je to obrovský nevyužití potenciálu, páč tolik legend v jednom filmu se nevidí každej den. Rejža by spolu se scénáristou zasloužili zbitchovat... ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Super film, který ale trochu dojíždí na fakt, že jde o přepis divadelní hry. To že celý film je tvořen jen dialogy je tedy pochopitelné a není příliš na škodu, ale chtělo by to možná film něčím trochu oživit. FIlm se totiž odehrává skoro na jednom místě, což působí časem poněkud ubíjejícím dojmem. Nevím čím to ale například 12 Angry Men odehrávající se v jedné místnosti takto... nepůsobilo. Glengarry Glen Ross ale vypadá jen jako zfilmované divadelní představení a tak by podle mého názoru film vypadat neměl. Nicméně scénář, herci a dialogy naprosto vynikající a motivační proslov Aleca Baldwina nezapomenutelný. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • David Mamet napsal původní divadelní hru a následně scénář pro film na základě svých vlastních zkušeností. V době, kdy se ještě nemohl naplno prosadit jako autor, pracoval v realitní kanceláři jako manažer – měl tedy stejnou funkci, jako má ve filmu postava Kevina Spaceyho. (DavePave)
  • Postava Blakea v původním scénáři vůbec nebyla. Když však David Mamet psal scénář pro film, rozhodl se tuto postavu napsat přesně pro Aleca Baldwina. (becki_tu)
  • Alec Baldwin se kromě postavy Blakea, která byla napsaná speciálně pro filmovou verzi, připravoval i na možnost, že by nakonec hrál Rickyho Romu. Hrozilo totiž, že Al Pacino na natáčení nebude dostupný. O tuto roli se zajímal i Joe Mantegna, který ztvárnil Rickyho Romu jako první – v roce 1984 v divadelní hře na Broadwayi. (DavePave)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama