Poslední čtvrťák

Two Bits

USA, 1995, 85 min

James Foley

Zacina to zajimave, jako takovy detsky dobrodruzstvi ve stylu, kdyz jsem byl tenkrat malej, mel jsem zajimavyho dedecka a jeden den se stalo neco, na co nikdy nezapomenu. Takze sem cekal, co vsechno se to stane. A i kdyz se precejen neco zajimavyho stane, problem je, ze se filmu nedari takova ta kouzelna atmosfera. A na tom to cely stoji a pada, protoze film je o tom, jak kluk potrebuje nutne penize na kino, jenze penize nikdo nema. Takle bohuzel zustava pouze klukovo pobihani z mista na misto a somrovani penez a do toho nekolik scen s sympatickym dedou v podani paradniho Pacina. Ne ze by to zaclo nudit, sem tam se povede naka vtipna nebo zajimava scena, jen to je s pribejvajicim casem tak trochu o nicem.(29.12.2009)

Pomalejší dramatický film o jednom snu navštívit kino, na které ovšem v době finanční krize nejsou peníze, ale kdyby umřel děda – jeden čtvrťák by se našel. Nebo si ho vydělat, jak ale? Dobré herecké výkony a dobová výprava. Zasmál jsem se pořádně pří boji o kostel, svatba vs pohřeb ;-). Al Pacino dokáže vše zahrát bravurně i této roli nemocného dědy dodal obrovské charisma.(26.1.2009)

Sympatický klučík, dobré téma, ale celkově film nějak vázne a ani velký Al Pacino v roli umírajícího mě tu moc nepřesvědčil....(18.7.2009)

Byla to nuda, dívala jsem se jen kvůli Pacinovi, který naštěstí i pod nánosem nalíčení podal v roli scvrklého dědy výborný výkon, ale jinak se tam nic moc zajímavého ani převratného neudálo. Prostě jen další film o dětském splněném snu z prostředí venkova.(12.8.2010)

'' Hey Gennaro, you know, how it looks like up here ? It looks just like La Paloma... '' Nenápadný, krásný a velmi lidský příběh, lemovaný líbivou hudbou. Prosté a přece tak nádherné - 90%.(2.7.2011)

Brutálne skutočný film o hospodárskej situácii v 20tych rokoch v USA (nie moc nepodobnej tej dnešnej), o sne jedného chlapca a o tom, aké ťažké bolo pre neho zarobiť (blbých) 25 centov. Väčšina z nás si asi ani nevie predstaviť, že nemá obyčajný "štvrťák" na kino a má sa rozhodnúť, či ho radšej neminie na jedlo... Veľký Al ako vždy výborný.(31.3.2009)

Zvláštní poetický snímek o dvojí tváří lidskosti v 30. letech Ameriky a způsobech vypořádání se. "Dědeček říkával, že v dobách krize přijdou silní lidé jenom o práci. Ostatní přijdou i o rozum." Malebnost místa a doby střídaly šokové situace a zážitky malých chlapců, kteří byli naštěstí pod ochranou moudrých blízkých, což je paradoxně ještě více stmelovalo. Mít sny je velký dar a opravdu stačí CHTÍT, aby se mohly naplnit... "Gennaro! Víš jako to tady nahoře vypadá? Zrovinka jako v tom kině La Paloma!"(30.3.2011)

Minimalistické a plné krásnych emócií. Malý Gennaro mi vo viacerých momentoch pripomínal Tornatoreho Tota..(25.12.2009)

Hodnoceni 72% se mi prilis nelibi, ja osobne bych to videl aspon na 80%, protoze je to velice pekne a nekdy az komedialne ladena drama s vybornymi hereckymi vykony a predevsim vynikajicim Al Pacinem.... Moc se mi libi ten odkaz na tricata leta v dobe hospodarske krize a pohled na uplne jiny zivot, nez ktery vedeme dnes... Tenkrat by clovek udelal pro trochu penez temer cokoliv a dnes si vsichni stezuji, jak jsme na tom spatne, pritom jsme nikdy poradnou krizi nezazili.... Takovych filmu by se melo tocit vic...(17.2.2010)

Pěkně natočený a laskavý příběh s lidskou tváří. Celé se to odehrává v jediný den - 26.srpna 1933 v době hospodářské krize. Al Pacinovi stačí k prokázání svých hereckých schopností vlastně jen sedět před domem a na prahu života komunikovat se svým vnukem. Přesto je to zajímavá role. Velice dobře zvládl svojí postavu také Jerry Barone v roli malého Gennara. Příjemný film a příjemných 60%.(22.3.2010)

18. 04. 2011 (137.); před 16 lety Al na dědečka moc nevypadal(19.4.2011)

Nádherný film plný emocí. Vše se točí kolem malého chlapce, který si chce vidělat za každou cenu peníze na kino a při tom nabíjí mnoho životní zkušenosti. Jeho dědeček (Al Pacino) je velmi starý a umírá. Kdykoliv s ním pohovoří naučího mnoho důležitých životních pravidel a zásad. Velmi krásný film s výborným Al Pacinem.(2.1.2010)

Musím říct, že mě tento "pokus" pobavil. Vážně to je krásně natočený snímek, s jemným černým humorem. A samozřejmě opět skvostný Al Pacino.(29.1.2009)

Film v ktorom na prvý pohľad ide o 25 centov ale v skutočnosti ide o veľa...skoro o všetko....mladý chlapec Genarro chce silou mocou do kina za cenu 25 centov, musí to stihnúť ale do určitého čas lebo potom lístok dvojnásobne zdražie. Starý otec ( Al Pacino ) ktorý umiera mu sľúbi ,že hneď ako umrie nechá mu 25 centov. Mladý Genarro ale nemôže čakať na smrť starého otca ( znie to divne,že ? ) a tak berie rôzne úlohy a práce na to aby si zarobil na svoj sen. Film má svoje krásne pomalé slnečné tempo...humor je tam skorej taký mierne čierny a úvodná scéna svadba vs pohreb vám položí otázku ...potrebuje 25 centov na kino keď sám život ponúka najlepšie príbehy a rovno z prvej rady ? Krásny malý ľudský film.(30.8.2011)

Je zajímavé sledovat, kam až za těch necelých 80 let dohnala inflace ceny. Vypíchl bych především výbornou hudbu a Al Pacina, který ani špatný být neumí. Jinak to ale nic závratného není. Ten malý kluk je sympaťák, nicméně příběh na víc, než tři hvězdy nestačí. P.S: Jen bych chtěl namítnout, jak zde někteří uživatelé píší, že velká hospodářská krize je srovnatelná s tou dnešní finanční. Podle mě se to srovnávat vůbec nedá, a to co zažívali lidé tenkrát je něco úplně jiného. Teď jakoby ani žádná krize nebyla.(25.9.2011)

Malinko zahozený potenciál filmu.Kladně hodnotím poslední dialog kluka a dědy.Možná jsem taky trochu čekal podobu filmů od Tornatoreho,která se tam bohužel neobjevila,škoda.(16.10.2011)