Reklama

Reklama

Zkratkou v Oregonu

(festivalový název)
  • USA Meek's Cutoff (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je rok 1845, krátko po otvorení slávnej Oregonskej cesty. Tri rodiny sú spolu so svojimi povozmi na ceste cez Kaskádové vrchy. Aby sa cez nebezpečný úsek bezpečne dostali, najmú si horského sprievodcu Stephena Meeka (Bruce Greenwood). Meek tvrdí, že pozná skratku cez vrchy, a rodiny vedie neoznačeným chodníkom cez púšť, ktorý sa však stráca medzi v krajine holých skál a pustatín. V nasledujúcich dňoch musia emigranti čeliť nástrahám hladu, smädu i vzájomnej nedôvere v inštinkty prežitia. Keď sa im do cesty pripletie domorodý Indián., ktorý tvrdí, že pozná cestu, členovia výpravy nevedia, komu majú dôverovať. Budú sa riadiť pokynmi sprievodcu, ktorý už ukázal svoju nespoľahlivosť, alebo sa spoľahnú na muža, ktorého odjakživa vnímali ako prirodzeného nepriateľa? (Incantator)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Vůbec nemyslím, že režisérka je minimalistická, spíše minuciózní, a to je velký rozdíl. A poklidná, trpělivá, precizní, jako by vyprávěla ty hlavní věci života skrze vedlejší, opomíjené děje, a to vedlejší skrze opomíjené obrazy, pohledy. ** Pokaždé jde o krok více do strany, což je o to více fascinující, že pohrdá širokoúhlým záběrem. ** Nemusí toho být mnoho, na co se člověk podívá, aby zachytil celek v souvislostech. Záleží, jak dobře a jak dlouho se dívá. ** A výsledky vyprávění jsou vtahující a magické. Nechávají vyvstávat. ** První pomalé prolnutí krajin jsem si přehrávala uchváceně několikrát. Nebeští jezdci, divoký hon, změna směru, soutvářnost linií, halucinace bloudění, ztraceni? Jediným střihem, hned na začátku, toho tolik nabídnout. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když si pouštím western, tak je to vždycky v naději, že se tam objeví drsoň s koltama proklatě nízko. V ideálním případě dva drsoni, přičemž jeden má šerifskou hvězdu. Tady drsoni nejsou. Jen tři vozy s posádkama zralejma na skalpování, Old Shatterhand kříženej s Krakonošem a spousta, spousta, spousta a spousta otravnejch keců během cesty odnikud nikam krajinou, která je zajímavá asi jako saharská flora. 10% ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Dal by som snáď tomu filmu aj štvorku (už len za ten pomalý prechod a postupné vystupovanie do popredia predstaviteľky M. Wiliamsovej) ale .. mno ... čakal som troška predsa len viacej. Nie nejde o kovbojov a prestrelky, naopak téma osídľovania sa mi vždy viacej pozdáva vo westernových filmoch ale toto bolo také mno .. hm ... pomalé ... až ponuré ... s nečakanou perspektívou na záver. Ak existujú filmy pre náročnejších divákov tak tento western k nim asi patrí. :) ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Ani mi tak nevadí, že filmu v podstatě chybí nějaký hutnější děj. Nejzajímavější na celém snímku je přece jen ukázka myšlení "civilizovaných" lidí z poloviny 19. století. Každopádně by neuškodilo, kdyby bylo mezi postavami více vyhrocených scén než jen pouhé tušené napětí. Pozitivní dojem z celého filmu pak docela zabije nepřekvapivý konec-nekonec, který je v podobných filmech už snad pravidlem. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Velice pomalu plynoucí děj snímku, který je doporučeníhodný jen pro trpělivého a přemýšlivého diváka, umně mísí specifika westernového žánru a současného amerického nezávislého filmu, jehož čelní představitelkou Kelly Reichardt bezesporu je. ~ Za zmínku stojí též vynikající kamera s dnes již raritním poměrem obrazu 1,33:1. ~ Vítězství minimalismu a střídmosti, nikoliv však na úkor výsledného prožitku. ~ ~ Kde jsi to našel? / Dole v rokli. Je tam toho spoustu. / Víc? Kolik? / Dost, abych naplnil tohle vědro víckrát než můžu spočítat. / Jimmy, nepřeháněj! Je to jako kdybys lhal. / ... / Dobrá, vyjasníme si to. Nemůžeš pít zlato! ()

Galerie (47)

Reklama

Reklama