Reklama

Reklama

Banánové děti

(TV film)
  • Slovensko Banánové deti

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentárny film o mladej generácii Vietnamcov, narodenej v Čechách, a jej živote medzi dvoma odlišnými svetmi.  Zvonka žlté, zvnútra biele...Dokumentárny film Banánové deti je voľným pokračovaním filmu Kdo mě naučí půl znaku (2006), mapujúceho osudy bývalých vietnamských študentov českslovenských vysokých škôl, ktorí sa po štúdiách vrátili do vlasti. Film Banánové deti si dáva naopak za cieľ predstaviť vietnamskú komunitu usadenú v Českej republke, a to prostredníctvom mladej generácie - svoju pozornosť zameriava predovšetkým na vietnamských školákov a študentov. Porovnanie životných príbeho niekoľkých mladých vietnamských hrdinov umožňuje divákom lepšie porozumieť dynamike procesov integrácie, uvedomiť si rozdiely v tradičných spôsoboch rodinného spolužitia a porovnať hodnoty vietnamskej komunity s hodnotami stredoeurópskej spoločnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po provokativní a angažované Zemi snů od téhož režiséra jsem v případě stejného tématu měl velké očekávání, zvlášť když mě osudy vietnamské komunity zajímají. Bohužel se dostavilo zklamání, protože, jak už píše Tyler, dokument jen bezmocně klouže po povrchu a navíc je jeho stopáž vzhledem k obsahu neúnosně přemrštěná. Nůžky, nůžky, nůžky. To jsem si opakoval, unavený dlouhými minutami žánrových obrázků mladých vietnamských obličejů nebo pouličního ruchu a vietnamských stánků. Televizní cyklus Jak se žije... má stopáž 15 minut a objem informací o daném problému, resp. minoritě, je s hodinovými Banánovými dětmi v podstatě stejný. Něco podstatného se zkrátka člověk nedoví. Pokud režisér nechtěl českému divákovi sdělit objevné pravdy, že mladá vietnamská generace u nás umí obstojně česky, sportuje, má smysl pro humor a hezky se obléká. Celkový dojem: 40 %. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Oproti jinému dokumentu Martina Ryšavého, zabývajícímu se tématikou Vietnamců v ČR (výborná "Země snů"), se nemůžu zbavit dojmu, že "Banánové děti" pouze nejistě kloužou po povrchu. Dojde na představení několika mladých lidí, seznámíme se s částí jejich osudu, poznáme výchovu prostřednictvím českých "babiček", navštívíme SAPU, hodiny vietnamštiny pro malé školáky, svatbu, Slavín se sympatickou slečnou, o které se ale dohromady nic nedozvíme atd. Chápu, že problém spočívá i v omezení stopáží, ale silně jsem postrádal hlubší pohled do vietnamské rodiny, jakoukoliv interakci mezi prezentovaným mládím a rodiči, zdůraznění třecích ploch mezi generacemi nebo povídání o povinnostech zejména nejstaršího dítěte v rodině. Ve filmu taktéž absentuje jakákoliv zmínka o vztazích - vždyť na českých ulicích lze potkat čím dál víc smíšených párů - a režisér tuto oblast naprosto pomíjí. Jeden z mladíků během obecného rozhovoru prohlásí, že si vezme určitě jen Vietnamku. Ale přirozená reakce štábu, zosobněná otázkou "Proč?", naprosto chybí! Češky se mu nelíbí? Cení si většího smyslu pro rodinu u vietnamských dívek? Nebo by snad jeho rodiče nepřenesli přes srdce, kdyby syn nechodil s Vietnamkou? A podobně vypadá bohužel většina filmu. Škoda. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

K Martinu Ryšavému jsem v době natočení dokumentu chodil na filmový seminář na FAMU což bylo moc fajn. Je výborný. Hrozně to uteklo. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vietnamce mam rad, skoda, ze je ta jejich komunita tolik uzavrena. Mladi Vietnamci se ovsem diky skolstvi zacinaji vice a vice zaclenovat do nasi spolecnosti a prave tem je dan ve filmu nejvetsi prostor. Rozhovory mohly byt lepe vedene, i tak jsem behem te hodiny zaznamenal nekolik zajimavych nazoru a postoju a bez obtizi vydrzel u TV az do konce. ()

civrss 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemný dokument o životě vietnamské komunity u nás v Čechách. Seznámíme se s mladými Vietnamci a dozvíme se, jak se vlastně zde u nás cítí, proč zde jsou a jaký mají životní styl. Uvidíme mezigenerační rozdíly, jak se na Českou republiku, ale hlavně na Český jazyk dívají tzv "Banánové děti", tedy Vietnamci s českým občanstvím, již zde narození a na druhé straně jejich rodiče - imigranty, kteří zde působí až od dospělého věku. A to vše je zabaleno do celkem příjemného kabátku, za tu hodinu se ani moc nestihnete začít nudit. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Tyler a Gudaulin to zhrnuli vcelku presne. Ja sa len pripájam k ich hodnoteniu. Najviac mi tam prekažali dve pubertálne uvrešťané české vietnamky, ktoré sa predvádzali pred kamerou. ()

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jednostranný pohľad na vietnamskú komunitu. Dvojica z Plzne a dáma zo Slavína okuzlujúce. Zaujimavý dokument aj tak ... ()

Achab 

všechny recenze uživatele

Chci být pohřbená na Slavíně. Budu spasitelem světa.............:-) výborná sonda do života našich spoluobčanů. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Pozitivní věcí na tomto dokumentu je skutečnost, že pokud je z druhé strany (v tomto případě od vietnamských přistěhovalců) zájem o integraci do společnosti, pak i od (majoritní) společnosti mají snahy o integraci smysl (jakási pomocná ruka). V opačném případě jde o mrhání energií a penězmi. Samozřejmě, že dokument nezobrazuje související problémy (daňové a celní úniky apod.), ale přesto je tu patrný určitý vývoj (od stánkařů ke studentům na VŠ). To, myslím, dokument vystihuje dobře. ()

Reklama

Reklama