Reklama

Reklama

Šťastní to lidé: rok v tajze

  • Německo Happy People - Ein Jahr in der Taiga (více)
Trailer

Obsahy(1)

Navštívíme vesnici Bakhtia. Evropanům připomínají zdejší podmínky zimu, ale tady je jaro. Jsme totiž v srdci Sibiře. Nekonečná divočina kolem se nazývá tajga. Nevedou tu žádné silnice, ani železnice. Existují jen dva způsoby, jak se sem
dostat: vrtulníkem nebo lodí. Řeka Jenisej je zamrzlá. Lodě se do Bakhtii dostanou jen během pár letních měsíců. Ve vesnici žije asi 300 obyvatel, většina se živí jako lovci kožešin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (93)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Werner Herzog natočil úžasný dokument o zapomenuté krajině. To je vlastně věc, co mu jde nejlépe a tudíž první věta není úplně překvapením. Překvapení je ale pokaždé prostředí, které si zvolí. Tentokrát sibiřská tajga, kde týdny nepotkáte živoucího člověka. Jenom soby, losy, medvědy, vlky a sem tam nějaký lovce, které si tam tenkrát narval komunistický režim a oni tam prakticky žijí a fungují dodnes. Neuvěřitelný způsob života, který si dnešní konzumní člověk nedokáže ani představit. Kdo by si také dovedl představit půl rok žít uprostřed přírody sám se svým psem a lovit tam veverky. I proto má tady ten komentář tak vysoká hodnocení. Já ale do plna nepůjdu, protože se s některými názory toho lovce prostě neshodnu. Chápu, že si ten svůj život musí nějak obhájit, ale ať mi netvrdí, že ty jeho pasti, co tam straží na zvěř, jsou zcela humánní, když tam pak ty zvířata zaklíněná půl dne mrznou. I přesto ale zajímavý dokument plný těžkého pochopení z takového života a překrásné přírody, která ještě, jako jedna z mála, není tolik porušena jednáním každého z nás. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

„Odkázáni sami na sebe, lovci cítí samu podstatu. Jsou to šťastní lidé.“ Když jsem v půli snímku obdržel tuto informaci, tak jsem konečně pochopil, že se dívám na špatný film. Z tváří lidí, kteří musí celý život makat nebo chlastat, do této chvíle totiž žádné štěstí nezářilo. Já jsem však toužil po pozitivním souznění člověka s přírodou uprostřed divočiny a dostal jsem jen portrét lidí, kteří co vidí, to zabijí. Snad půl filmu zabral technologický rozbor nástrah a to mne také nebavilo. Jediné pozitivum vidím v přírodě, v probouzejícím se Jeniseji a lidové tvořivosti při výrobě kanoe nebo lyží. Všechny další informace o Tajze mám v sobě ještě z dob, kdy se o ní psalo víc, než o ceně ropy za barel. A když ve mně konečně dokument vzbudil zvědavost otázkou, odkud berou pohonné hmoty pro sněžné skútry, motorové čluny, motorky či motorové pily, když nikde nevidím žádný Shell ani ropný vrt, tak jsem se to nedozvěděl. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

"Mám třeba rád filmy Woodyho Allena. Jen mi vadí ten nervózní chlapík v brýlích, co tam furt pobíhá." Tuhle hlášku ze Simpsonů mi připomněl jeden ze zdejších komentářů nadávající na "nepříjemný komentář v nedobré angličtině". :-D Jinak za mě další vynikající Herzogova práce. Jeho fascinace sibiřskými lovci a krajinou je patrná z každého záběru a (především) každého slova. Jde v podstatě o klasický dokument bez nějakých herzogovských bizarností - nejdřív mi dokonce přišel až moc klasický. Nakonec ale uznávám, že v něm je hodně a Werner dokáže značný přesah navléct i sem. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Příroda sibiřské tajgy je krásná i drsná zároveň, stejně jako její obyvatelé, kteří dokáží žít bez výdobytků moderní doby, ale stejně jako tomu bylo i jinde v Rusku, i sem se dostal alkohol. Země lovců zvěře, kteří žijí podle svých pravidel, daleko od civilizace a jejich zbytečností, společně po boku svých věrných psů, kteří jsou pro lovce po dlouhou dobu jedinými společníky v nelítostné studené divočině. Jeden z mála dokumentů, který vám ukáže autentické techniky lovu, pokládání pastí a tvrdého života trapperů. 85 % ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Ľutovať tých ľudí, pre nepredstaviteľnú biedu a ťažký život? Alebo im závidieť tú nádhernú, panenskú prírodu, čo majú okolo seba? Vyberte si čo len chcete, ale verte, že oni sú šťastní. Bez elektriny a bez ostatných výdobytkov "civilizácie".... 4**** ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak to byl opravdový dokumentární skvost, jediný, kdo mi ho kazil, byl Werner Herzog, který tam do toho šprechtil anglicky a naprosto mi kazil ten esoterický zážitek, slyšet ty sibiřské moudrosti (nevyčtené z žádných knih) přímo v ruštině. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Človeku môžete vziať všetko-bohatstvo, zdravie, ale nemôžete mu vziať to, čo dokáže..." Stačilo zopár viet v úvode a už som od filmu nedokázal odtrhnúť oči. Krajší dokument o ľuďoch, ktorí sú pevne spätý s prírodou som už dávno nevidel. Je tu predstavený život obyvateľov Sibírskej dedinky odrezanej od sveta. Neexistujú tu žiadne prístupové cesty. Jedine loď a vrtuľník. Sledujeme však v prvom rade niekoľkých jednotlivcov- lovcov, z ktorých mi k srdcu najviac prirástol ten, ktorý dostáva najviac priestoru. Jeho slovami o tom, že najhoršia vlastnosť lovca je chamtivosť, si ma naplno získal. Takmer každá veta, ktorú vypustil z úst, by sa dala vytesať do skaly. Súhlasil som s ním absolútne vo všetkom. Nádherný vizuál sprevádzali životné múdra z úst lovcov a dozviete sa veľa zaujímavých vecí o prírode, o prežití v nej, ako si vyrobiť skvelé lyže, či kanoe z jedného kusa dreva... A aby toho nebolo málo, film sprevádza hudba Klausa Badelta! Je zaujímavé, že tak nádherný film o ruskej tajge musí natočiť Nemec W. Herzog. Skvelý film, skvelý soundtrack. 100%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V různých dobách na různých místech se takto žilo. A i dnes se takto ještě někde žije. Dokument Šťastní to lidé ukazuje život v nedotčené a nezkažené krajině, kde ještě platí zákony přírody. Člověk tu žije ve sepětí se zvířaty, rostlinami a celkově divokou přírodou. Klade pasti, živí jej ryby, prodává kožešiny a je závislý sám na sobě a na tom, co mu tvrdý kraj "vydá". Pozoruhodný počin. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Snímek zachycuje rok z života lovců, kteří žijí ve vesnici Bakhtia u řeky Jenisej v srdci sibiřské tajgy. Jsou velice obratní při práci se dřevem, protože z něho dělají lyže, pasti, kanoe a chaty. Výroba kanoe dlabáním z jednoho kusu kmene stromu byla hodně zajímavá. Život tam mají lidé těžký, ale z dokumentu je cítit, že jsou svobodní a štastní. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

„Dnes jsem se probudil do nebývale teplého lednového dne. Rtuť teploměru vyšplhala až na -32°C“. (Žě by ta správná chvíle, vyzkoušet nové plavky?) Krásná na pohled, drsná na (pře)žití. Nespoutaná sibiřská tajga a místní lidé (lovci) žijící ve vzájemné harmonii, čerpající z jejího přírodního bohatství a dovedností, předávaných z generace na generaci. Pokud tedy nedojde k totální degeneraci, způsobené jejich tekutým národním bohatstvím. Den za dnem, pořád to stejné. Ta samá řehole. Osamoceni, pouze s jejich věrnými němými parťáky- sněžnými loveckými psi, kladou pasti, následně je vybírají resp. opravují a cestují na skůtrech popř. podomácku vyrobených lyžích, mezi jejich předpřipravenými a předzásobenými sruby. Během krátkého léta se potom připravují na dlouhou tuhou zimu. Prací, jak jinak. Nádherné obrazové scenérie drsné nehostinné tajgy, doprovázené nerušícím K. Badeltem a jako bonus monology, které ani náznakem nešustí papírem. Jak by také mohly....psal je život sám. Žádné přemoudřelé řeči, žádné stěžování si. Tihle lidé jsou dávno, sami se sebou, smířeni. Na stěžování si, jednoduše nezbývá síla ani čas. A ta část, s propálenými játry a vypitým mozkem, si je moc dobře vědoma, že je to pouze a jenom jejich problém resp. vina. Ostatně, to platí pro Bakhtiu, Prahu, i kterékoliv jiné místo na světě. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Neskutečně zajímavý dokument z nejskutečně zajímavého prostředí. Tvůrci se rozhodli ve čtyřech ročních obdobích představit světu tajgu. Podařilo se jim to náramně. Byl jsem naprosto ohromen s jakou zručností si frajer s pomocí sekery a hoblíku dokázal vyrobit lyže, ba dokonce kánoi. Prakticky celý dokument je o tom, jak pobíhá lovec od srubu ke srubu a od pasti k pasti, vyzvedává z pastí kořist a opravuje poškozené. Společnost mu tvoří úžasní psíci, nabitá zbraň a pár nástrojů, bez kterých by se jen těžko obešel. 4* ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Atraktívna téma pre moderného mestského človeka, ktorý napriek veku neprestal byť trochu chlapcom s jeho túžbou po dobrodružstvách a romantike. Téma výborne spracované a maximálne autentické. Niečo samozrejme ostalo nevysvetlené, chvíľami už boli náznaky, že táto Sibírska idyla nebude trvať večne ale celkový dojem je veľmi pozitívny. A prekvapili ma múdre slová lovcov nevyčítané z kníh, ale z tajgy. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborný a neskutečně poutavý dokument o lidech, kteří žijí v podmínkách, které jsou pro většinu lidí nepředstavitelné. Krásná příroda a neuvěřitelné vyprávění o místních podmínkách a životě v nich. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Zpracováním velká nuda, ale obsahově velmi zajímavý dokument, který nám zprostředkovává pohled do jedné malé vesničky uprostřed Sibiře, kde je největším výdobytkem civilizace motorová pila a snězný scooter. Jsou to tvrdí lidé, ale žijí v souladu s přírodou a jsem přesvědčený, že psychicky mají mnohem přijemnější život než západní uspěchaná civilizace. Fyzicky je to však dřina, nemluvě o té šílené zimě a těch komárech...bzzzzzzzzzzzz. Děs! Každopádně příště bych vybral nějaké schopnější dokumentaristy, kteří by to pojali velkolepěji s monumentálními záběry tamní tajgy. Takhle to byla trošku nuda... ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda do života lidí, kteří žijí v nepředstavitelných podmínkách, daleko od civilizace a jen s několika výdobytky moderní doby, které jim život přeci jen trochu ulehčují. I přesto si myslím, že například v produkci BBC by byl tento dokument ještě o něco poutavější a zábavnější. 70% ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a dobře natočený snímek jakoby z jiného světa. Jakoby ze světa toho nejprostšího prapůvodu života člověka. ČT2 mě stále více ke svým dokumentárním pořadům přitahuje. Takto si představuji seriózní dokument, oproštěný od "super" komentářů cestovatelů nebo spíše dobrodruhů, řekl bych až "suverénních vejtahů" z dokumentů TV Spectrum, Discovery, National Geographic a mnoha jiných na reklamu komerčně zaměřených televizních sdělovacích prostředků. Za tohle jsem ochoten ČT2 koncesionářské poplatky rád hradit. ()

Reklama

Reklama