Reklama

Reklama

V jižním Bostonu sedmdesátých let minulého století přemluví agent FBI John Connolly (Edgerton) irského mafiána Jamese „Whitey" Bulgera (Depp) ke spolupráci s FBI a vyřazení společného nepřítele, italské mafie, ze hry. Filmové drama líčí příběh nesourodého spojenectví, které se vymklo kontrole a umožnilo Whiteymu vyhnout se právnímu postihu, upevnit si mocenské postavení a stát se jedním z nejbezohlednějších a nejmocnějších gangsterů v historii Bostonu. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (457)

Matty 

všechny recenze uživatele

Deppův bostonský upír zosobňuje v příběhu s nápadnými náboženskými podtóny neodolatelně svůdné zlo, které si vás díky svému charismatu získá na svou stranu snáze než nudné dobro. Stejně jako ambiciózního, ale prozatím neúspěšného Connolyho. Nedá se ale říct, že by agent FBI představoval protagonistu příběhu, jehož očima bychom dění sledovali a s kterým bychom se měli sžít. Kamera si od něj drží stejný odstup jako od ostatních postav, do jejichž vnitřního světa také nemáme přístup (například v podobě flashbacků nebo vnitřních monologů) a vnímáme je pouze zpovzdálí, spíše jako pozoruhodné objekty k pozorování než jako aktéry vyprávění. Výjimku, kdy vidíme tváře herců zblízka, představují scény násilí. Zděšené výrazy těch, kdo jsou svědky Burgerova sadismu, svědčí o jejich vědomí, že se sami mohou lehko stát příští obětí. Do tváří vidíme také obětem, které jsou společně s manželkami, vystavovanými psychickému nebo fyzickému násilí, jedinými postavami, s nimiž můžeme soucítit. Příznačně jde o postavy nejbezmocnější, které nemohou nic ovlivnit, a nezbývá jim, než se na příchod zla připravit třeba četbou Vymítače ďábla (jako Connolyho žena). Odměřený vizuální styl filmu, založený na velmi pomalých jízdách kamery, statických širokoúhlých záběrech a slabém nasvícení, odpovídá snaze o odměřenou procedurální rekonstrukci toho, proč bylo výsledkem spojenectví mezi FBI a Bulgerem tolik mrtvých, a přispívá k plíživě pomalému tempu vyprávění. V přístupu k faktům dokumentaristicky věcný, maximálně popisný film, který si od postav drží zdrženlivý odstup, namísto uceleného vyprávění nabízí fragmenty, jež si musíme sami pospojovat, a svět organizovaného zločinu rámuje bez snahy o podmanivou podívanou. Nenabízí očekávané žánrové potěšení a vyžaduje více spoluúčasti než byste od filmu s Johnnym Deppem očekávali, ale tím spíše s vámi zůstane déle než snímky, které jdou divákům vstříc a nekladou na ně velké nároky. 75% ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Víc než cokoliv jiného je pro mě důležité, že se Johny Depp po letech pitvoření v pitomých filmech pod tunou makeupu a příšerných písniček zase předvedl tak, jak ho od mala miluju.Jako nejlepší herec na světě z jehož postavy Jamese Bulgera neběhal jenom mráz po zádech, ale jako byste měli nůž v žaludku.Neksutečný herecký výkon, bohužel v trošku nešťastně natahovaném ději, který mohl být bez debat akčnější.Cooper není natolik kvalitní režisér, aby si mohl hrát na Coppolu, ale pořád je film natočený s citem pro dobu, ve které se odehrává.Lokace, výprava a kostýmy jsou špička stejně jako herecký ansábl.Od filmu jsem určitě čekal podstatně víc jako od celku, ale od Deppa sem čekal přesně tohle, nejlepší herecký výkon roku 2015 a jestli nebude ani nominovaný na Oscara, už to bude vážně směšný.Docela mě pobavila Juno Temple, její agent musí bejt fakt sympaťák, jelikož sem tuhle holku viděl ve dvou filmech a pokaždý hrála tupou kurvu :) 80%. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„TO NENÍ PRÁSKÁNÍ, JIMMY. JE TO SPOJENECTVÍ…“ /// Film o kriminální kariéře Jamese "Whitey" Bulgera, zaujme faktama a výkonem Johnnyho Deppa, kterej je po letech zase ke koukání. Navíc se na něm vyřádili i maskéři, takže jeho vizáž může někoho zaujmout víc než příběh. Všem, co nejsou chodící (ležící) gangsterský encyklopedie, bych doporučil mrknout, kdo je kdo. Vyprávění o tom, co a jak se dělo při spojenectví mezi gangsterem a FBI, nemá čím překvapit. Milovníci faktů uvítají zmínku o Alcatrazu, testech LSD i setkání s Johnem Cahillem z IRA. To vostatní, včetně mafiánskejch kousků zavání gangsterským klišé. Závěrečný utahování smyčky je zajímavý, ale nijak strhující či snad nervydrásající. To jako fakt mělo smysl vybírat pro scénář plnej faktů převedených do děje, takhle skvělý obsazení? Stejnou úlohu by sehrál i dokument, kterej by si našel svý publikum a nelákal davy na něco, co nabídnout nemůže. James Bulger prostě není Jacques Mesrine, kterýho eskapády vydají na dva filmy. Tady je i těch 123 minut moc a potvrzuje se, že ani notoricky známý zločinec nemusí mít dobrý film. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob“, kterou napsali Dick Lehr, Gerard O'Neill, číst nebudu. 2.) Baví mě kurva Juno Temple. 3.) Thx za titule „mantarey“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

castor 

všechny recenze uživatele

Další vzestup a pád? Možná. Nebál se špinavé práce, bohatl na lichvě, hazardu a obchodu s drogami. Byl nemilosrdný, bezohledný, nevypočitatelný. A policie po něm pátrala dlouhé roky. V létě léta páně 2011 šéfa bostonského gangu Jamese Whitey Bulgera dopadla, u soudu čelil podezření, že zabil 19 lidí. Místy nekompromisní gangsterka, která by si ovšem zasloužila pečlivější vedení, aby se aspoň v některých pasážích dostala pořádně pod kůži. Celistvější filmový tvar prostě chybí, o tom žádná. Některé vedlejší postavy navíc nejsou vůbec využité. Jen se zneužívá herecké jméno (kupříkladu Cumberbatch nebo Johnson), které za nimi stojí. Režisér a scénárista Scott Cooper, jenž stojí za slušným thrillerem Out of the Furnace, který je trpělivý i soustředivý, se nechal inspirovat skutečným příběhem irského mafiána. Johnny Depp je slušný, pokud má být tohle po těch mdlých přešlapech pokus o návrat, tak beru. Jako první krok je to místy i fajn. Pokud přejdeme tu občasnou vypravěčskou rozplizlost. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušná gangsterka s vynikajúcim Deppom, ktorý ak dostane nomináciu na Oscara, tak naozaj zaslúžene. Skutočný príbeh mafiána je natočený s príznačnou a očakávanou surovosťou i nádychom napätia, predovšetkým pri Deppových výstupoch s kumpánmi, kde im jasne dáva najavo svoju autoritu. Strach z neho priam vtedy srší. A hlavne, konečne je tu Depp, starý dobrý herec, kde už nemusíme dokola pozerať na Sparrowské vystúpenie. Jeho výkon, gestikulácia i mimika po dlhom čase nepripomína tohto slávneho piráta. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (14)

  • Slovo "fuck" zazní ve fimu 254krát. (anuki)
  • Hlavnú úlohu mal pôvodne stvárniť Johnny Depp, avšak kvôli honoráru z projektu vycúval. Požadoval 20 miliónov amerických dolárov, no producenti mu boli ochotní zaplatiť len polovicu. Neskôr sa ale predsa vrátil. (Sufferer)

Související novinky

Od Trona k požárníkům

Od Trona k požárníkům

01.02.2016

Joseph Kosinski má za sebou dvě sci-fi, Tron: Legacy a Nevědomí, a ještě nedávno plánoval třetí. Další díl Trona byl ale nakonec zrušen, a tak se Kosinski odebral k adaptaci závodní videohry Gran… (více)

Bond a Bourne dostanou další konkurenci

Bond a Bourne dostanou další konkurenci

24.11.2015

Momentálně můžete zajít do kina na gangsterku Black Mass: Špinavá hra od Scotta Coopera. Z filmu se nestal kdovíjaký hit, reakce diváků a kritiků jsou ale opatrně spokojené. Není tedy divu, že si… (více)

Cumberbatch vymyslí žárovku

Cumberbatch vymyslí žárovku

27.09.2015

Benedict Cumberbatch (Sherlock) se již brzy objeví po boku Johnnyho Deppa v gangsterce Black Mass: Špinavá hra a příští rok ho uvidíme jako marveláckého Doctora Strange. Momentálně se ale uchází o… (více)

Sherlock jako Deppův brácha

Sherlock jako Deppův brácha

27.05.2014

Johnny Depp se v posledních letech věnoval hlavně disneyovským blockbusterům, letos se ale všechno změní. Jeho sci-fi Transcendence už máme za sebou, v nejbližší době pak zkusí štěstí v mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama