Reklama

Reklama

Na cestě - Série 10 (2010) (série)


Na cestě po ruské Karélii (S10E04)

(epizoda)
Česko, 2010, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

Země nekonečné tajgy a plná potoků, řek a jezer. Kdysi ji vládli Karelové, kteří měli kulturně a jazykově nejblíže k Finům a Estonců. V průběhu staletí ale převládl ruský živel a sovětský režim nakonec zemi vyrval z kořenů. Přesto lze stále objevit typické karelské vesnice, byť ve značně zuboženém stavu. Renesanci naopak zažívá pravoslavná církev. Důkazem toho je třeba mužský klášter na ostrově Valaam, kterému se po vzoru řeckého mnišského státu přezdívá Athos severu. V létě tam každý den míří na pět tisíc turistů a poutníků, kteří však nemají možnost navštívit ikonopiseckou dílnu, kde se třeba zrodily ikony pro úchvatný chrám Proměny Páně. Bělomořsko-baltský kanál je sice také unikátním dílem, ovšem postaveným z krve a utrpení vězňů prvních gulagů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obyvatelé 8/10 Děj 8/10 Hudba 6/10 Prostředí 9/10/// +krajina, místní tradice, kultura a obyvatelstvo -méně výrazný hudební doprovod/// Tentokrát rozhodně zajímavé prostředí ve kterém se žije úplně jinak než u nás. Nechtěl bych tam žít, ale podívat se tam by nebylo úplně na škodu, navíc je tam klid. Jen bych tam musel jet přes léto, protože 9 měsíců je tam zima./// Celkem 77%/// ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I keď tento diel danú oblasť veľmi nepopísal, obávam sa, že ani veľmi nemal čo. Podobne ako diel o Onežskom jazere sa vyznačoval tunajšou kultúrou miestnych, problémami náboženstva, aj keď tu zažíva skôr obrodenie a samozrejme drsnou prírodou. Tieto ruské krajinky sú síce pekné, no neoplývajú výraznejšími pamiatkami napriek obrovskej rozlohe a tak dokumenty o nich zväčša hodnotím ako priemerné, lebo to je skôr nuda, kde keby aj spojili väčšie oblasti do filmu, tak by mu to možno skôr pomohlo. ()

Reklama

Reklama