Reklama

Reklama

Italští fašisté v barvě

  • Česko Italský fašismus v barvě (více)
USA, 2006, 100 min

Hrají:

Benito Mussolini (a.z.), Adolf Hitler (a.z.), Vladimir Iljič Lenin (a.z.)

Benito Mussolini se stal prvním fašistickým diktátorem na světě. Byl tvůrcem politického divadla, kterým se inspiroval Adolf Hitler. Dvoudílný dokument vám v epizodách Nástup k moci a Mussoliniho vláda přiblíží zrození fašismu v průběhu první světové války. Když v roce 1917 utrpěla italská armáda porážku, Mussolini vinil protiválečně zaměřenou socialistickou stranu. Po válce Itálii ovládly ekonomické potíže a hrozba bolševismu. Mussolini proto začal podporovat nacionalismus a boj proti vnitřním nepřátelům. V roce 1919 bylo ustaveno hnutí Fasci Italiani di Combattimento, záhy vznikají na místní úrovni úderné skupiny Černých košil... Uvidíme otevření cesty k totalitní diktatuře ve 20. letech, stejně jako Mussoliniho dohodu s Vatikánem, změny v ekonomice i postupné sbližování s Hitlerem. Mussoliniho dramatický vzestup a pád budeme sledovat s pomocí podrobných zpráv zaznamenaných během bouřlivých událostí let 1919–1946. Do této doby, jež je se současností stále silně provázaná, se přeneseme prostřednictvím barevných záběrů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Talianský fašizmus vo farbe". To sa nám teda talianski fašisti pekne vyfarbili. V tomto veľmi dobre spracovanom historickom dokumente sa môže divák dozvedieť ako sa zrodil fašizmus. Agresívna, politická ideológia prostredníctvom ktorej v roku 1938 rozpútal nemecký diktátor Adolf Hitler druhú svetovú vojnu. Avšak jej pôvod musíme hľadať, nie v Nemecku, ale v slnečnej Itálii. Už v roku 1919 tam založil mladý, ambiciózny Benito Mussolini organizáciu Fasci di Combattimento, z ktorej sa o dva roky neskôr sformovala oficiálna politická strana Partito Nazionale Fascista. Onedlho potom sa z Mussoliniho stal neobmedzený vládca (Duce) a z Talianska totalitný, fašistický štát. Ak sa zaujímate o dejiny druhej svetovej vojny tento dokumentárny film, by ste si nemali nechať ujsť. *** ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Precizně zpracovaný, restaurovaný, ale i skvěle hraný obraz podstaty italského fašismu. Fašismus, který pomohli budovat i italští židé, tedy až do chvíle, než Ducemu příjde na pomoc druhý psychopatický vůdce. Itálie samostatně se fašizující, Itálie fanatizující, Itálie sama sebe ponižující a degradující se na Hitlerovu loutku. Dokonalý dokument. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem , že král Viktor Emanuel umožnil pochod Mussoiliniho fašistům na Řím, který by jinak jemu věrná armáda zastavila. Adolf by přišel o kámoše. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá kolorovaná prehliadka talianskeho fašizmu a Mussoliniho mašinérie, ktorá sprvoti získala obrovskú podporu davov ľudí, ale následne ukázala svoju pravú tvár a skončila na kandelábri. Osud politikov je už taký, v jeden deň milovaný, na druhý zatracovaný a väčšinou právom. Benito sa ukázal ako veľký neschopák. Najprv si myslel, že si chabého vojačika Hitlera omotá okolo prsta a nakoniec sa mu sám klaňal. Najprv si myslel, že zo svojou armádou dobyje svet a nakoniec ho všade musel ratovať nemecký Wehrmacht, aj to za cenu veľkých strát. Kedy Taliani vlastne vyhrali nejakú vojnu? Zdá sa, že naposledy v Starovekom Ríme. Celý dvojdielny dokument: https://dokumenty.tv/italsky-fasismus-v-barve-komplet-1-2-dokument/ ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Chýbali mi tu trocha konkrétne programové a ideologické body fašizmu, čoho chcel dosiahnuť nielen vojensky, ale inak tento dvojdielny dokument skvelo chronologicky rozoberá prečo vznikol a ako sa vyvíjal taliansky fašizmus a hlavne má skvelé zábery. ()

Duoscop 

všechny recenze uživatele

Slušný dokument ve kterém Němci hrají druhé housle a vše je zaměřeno na fašistickou Itálii. Zde je asi nejlépe vidět, jak moc neschopní Italové během celé války byly a většina z nich ani nevěděla, proč vlastně bojují. Po prvním úspěchu, kdy se jim hlavně za pomoci letadel a bojových plynů podařilo porazit polonahé Etiopany následovala jedna prohra za druhou a to se nezměnilo až do konce války. ()

Reklama

Reklama