Reklama

Reklama

Bitva o Černobyl

  • Francie La Bataille de Tchernobyl (více)

Dokument o událostech osudové noci, kdy v černobylské jaderné elektrárně došlo k výbuchu, a o velmi náročném úsilí předejít další pohromě. (Netflix)

Recenze (123)

zette 

všechny recenze uživatele

Tento dokument o Cernobylu je asi nejpodrobnejsi a nejuchvatnejsi, jaky se kdy natocil o teto katastrofe. Velmi uceleny prehled s radou autentickych zaberu, fotografii a rozhovoru. Zde neni co vytknout, takhle ma dokument vypadat. Cernobyl jsem osobne navstivil v lete 2010 a na pocatecni uzkost po prijezdu nikdy nezapomenu, smekam pred vsema, kteri timto smerem jeli v kvetnu 1986 ( a pozdeji ), aby zmirnili dopad teto tragedie... ()

Zemi11 

všechny recenze uživatele

Ach jo, kéž by konečně dějepisáři na středních školách odhodili svou zaslepenost a komunisticky přežitý způsob výuky... Dějepis by se mohl stát nejzajímavějším předmětem na školách. Místo toho se hodiny zabíjí teploušským zkoumáním člověka zručného - "Používal klínek, nebo harpunu?", Mezopotámie - "Byla větší Eufrat, nebo Tigris?", Cyril s Metodějem - "Byly to buzny?" ... Proč se proboha studentům nepromítají zajímavé dokumenty o Černobylu, válkách, komunismu? Proč musí dějepis probíhat stylem vědět všechno a zapomenout? ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Nedávno zrovna bylo 25. výročí této události a po mediální masáži a tuně povrchních reportáží v televizi bylo zajímavé vidět návštěvu ve čtvrtém bloku delší než 3 minuty. Pro průměrného diváka je jistě Bitva o Černobyl studnicí nových faktů a souborem spousty fascinujících záběrů. 70 % ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Výbuch reaktoru v Černobylu nebyl výbuch nukleární (jako jaderná bomba), ale šlo o výbuch klasický. První výbuch způsobil přetlak v uzavřeném prostoru a druhý rozžhavený grafit a vodík. Odčerpáním vody ze zásobníku pod reaktorem se zabránilo výbuchu, který by srovnal 320 km vzdálený Minsk se zemí a Evropa by se stala neobyvatelnou.. Na střeše elektrárny byla úroveň záření 12.000 rentgenů za hodinu (lidé se při odklízení střídali po 40 vteřinách, ale při takových hodnotách radiace tam neměli vůbec být). Evakuoval se prostor o rozloze 300.000 hektarů a jednalo se o 130.000 lidí. Na likvidaci havárie se podílelo 100.000 vojáků a 400.000 civilistů. Železobetonový sarkofág čtvrtého reaktoru byl postaven za 7 měsíců po výbuchu a stál 18 miliard rublů (rubl se rovnal USD). 3000 lidí pracuje na jeho údržbě. V Černobylu je 100 kg plutonia. 1 mikrogram pro člověka představuje smrtelnou dávku. Poločas rozpadu plutonia je 245.000 let. Dne 15. prosince 2000 byl odstaven poslední reaktor elektrárny. Nový sarkofág (cena 1,55 miliard eur) bude sférická struktura vysoká 105 metrů, dlouhá 150 metrů a široká 260 metrů, která bude vybudována mimo areál a potom nasazena na stávající sarkofág a spojena se základy. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi autentický a silný dokument, který přináší rozhovory s těmi, kdo přežili, těmi, kdo byli tehdy u moci a ukazuje, že sověti nebyli jedinými, kdo mlčel v době, kdy lidé potřebovali být informováni a že vlastně dodnes žijeme ve světě, který je touto katastrofou ovlivněn. Bohužel ale ne tak, jak by ovlivněn být mohl, protože zdaleka ne všichni se z této hrůzy poučili a stále je svět plný jaderných hlavic několikanásobně silnějších, které jen čekají, než někdo zmáčkne ono pověstné červené tlačítko... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama