Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Zajímavosti (143)

  • Náklady na výrobu byly v přepočtu zhruba 14 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V severoamerických kinech film utržil 91,1 mil. amerických dolarů, celosvětově pak 233,6 mil. (NIRO)
  • Světová premiéra proběhla 29. srpna 2014 na filmovém festivalu v Telluride. (Varan)
  • Samotný Adolf Hitler Enigmu nepoužíval. Používal kódovací zařízení Lorenz, které bylo ještě sofistikovanější. (LEGACY)
  • Alan Turing (Benedict Cumberbatch) strávil poslední roky svého života v Manchesteru, kde je k vidění jeho socha, na níž je zobrazen mimo jiné třímající osudné jablko. (LEGACY)
  • Jste-li velkými obdivovateli Alana Turinga (ve filmu Benedict Cumberbatch) měli byste vědět, že v současnosti je Bletchley Park otevřen veřejnosti. Mimo hromady zachovalých skvostů, zde můžete vidět německou Enigmu, skutečnou kancelář Alana Turinga, jeho medvídka, jeho veslařská pádla nebo přestavěný Colossus, který vám bude spuštěn a jeho princip ochotně vysvětlen personálem. (LEGACY)
  • Muž, který v 6. minutě mluví v rádiu o vypuknutí války s Německem, je premiér Neville Chamberlain. Ve 36 minutě naopak na černobílém záznamu mluví před davem o ukončení války premiér Winston Churchill. (P. J. D.)
  • Alan Turing (Benedict Cumberbatch) ve čtvrté minutě filmu řekne: "Nepotřebuji Bobíky". Má tím na mysli typické pochůzkáře s černou helmicí, kterým se ve Velké Británii lidově říká Bobíci. (P. J. D.)
  • V roce 1999 byl Alan Turing (ve filmu Benedict Cumberbatch) zařazen časopisem Time mezi dvacítku největších vědců 20. století a byla po něm pojmenována cena, která je považována za obdobu Nobelovy ceny v oboru informatiky. (Barghest)
  • Ve filmu se objevují dvě variace "Tramvajového dilematu" - myšlenkového experimentu zaměřeného na etiku. V první variaci se člověk rozhoduje, zda vědomě obětuje jednoho člověka a zachrání tak pět dalších. Ve variaci druhé si musí vybrat, zda obětuje sobě blízkého člověka, aby zachránil pět cizích. (KBreta)
  • U výslechu vysvětluje Alan Turing (Benedict Cumberbatch) detektivu Nockovi (Rory Kinnear) princip takzvaného "Turingova testu", který má ověřit, jestli se nějaký systém opravdu chová inteligentně. Tento test je v dnešní době v různých ohledech nedostatečný a dokáží jím projít i programy, které rozhodně nemůžeme označit za umělou inteligenci. (KBreta)
  • Skoro na začátku filmu je v pozadí slyšet část projevu britského krále Jiřího VI. o začátku 2. světové války. Jedná se o projev, který zazní také ve finální scéně filmu Králova řeč (2010), kde ho přednáší Colin Firth. (donat5)
  • Debutující scenárista Graham Moore se o osobě Alana Turinga (ve filmu Benedict Cumberbatch) dozveděl jako malý chlapec na táboře pro počítačové nadšence. Divil se, že o něm neexistuje žádný film a rozhodl se, že o něm jednou sám napíše scénář. (morgos)
  • Alan Turing (Benedict Cumberbatch) se kromě prolomení Enigmy a položení základů počítačového světa podepsal i v biologii: vysvětlil periodicky opakující se struktury v biologických systémech (např. zebří pruhy). (PP66)
  • Scénář k filmu byl v roce 2011 zvolen nejlepším dosud nerealizovaným hollywoodským scénářem. (Phill67)
  • Natáčení začalo ve Velké Británii 15. září 2013. Jeho hlavní část skončila 11. listopadu 2013, což byl shodou okolností Den válečných veteránů. (Phill67)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama