Severní Korea: Kdo udává tón
North Corea: Celebrations of Spring
(Velká Británie)
Dokumentární
Velká Británie, 2009, 42 min
Severokorejský Pchjongjang se každé ráno probouzí do stejných kulis. Městem se rozléhá úderná hudba a ulicemi spěchají tisíce lidí, aby svou prací posílili komunistický režim v zemi. Anonymní dav pohánějí na téměř každém rohu přísné pohledy věčného vůdce Kim Ir-sena i jeho vládnoucího syna Kim Čong-ila. Monotónní šedá absurdita se každoročně 15. dubna mění v monstrózní šílenství. S přicházejícím jarem slaví miliony Korejců narozeniny Kim Ir-sena, který i po smrti zůstává nejvyšší státní autoritou. Země ožívá kulturní propagandou, aby vzdala hold svému hrdinovi. Z umění se stává zbraň a z umělců poslušní vojáci, kteří mají totalitní režim předvést v co nejlepším světě a zároveň demonstrovat jeho sílu. (oficiální text distributora)
frashmaker
Ve srovnání s "Vítejte v KLDR" je to malinko autentičtější, konkrétnější a drtivější. Propaganda z toho čouhá na sto honů. Z českého dokumentu spíš víc srší chudoba a zmar. Strašně moc bych se tam chtěl podívat....(24.3.2011)
Herr_Flick
I když má člověk určité povědomí o "dění", stejně ho to vždy něčím překvapí - jen stěží si lze představit život v tak obrovském vězení. Nakonec díky oné nevědomosti je zřejmě možné pro Severokorejce se nezbláznit. Tohle si obecně zaslouží pětihvězdu snad i za fakt, že se někdo odhodlá něco v KLDR natočit. Přesto ji nedám, protože je ze záběrů citelná cenzura, neboli bylo ukázáno jen to, co Korejci chtěli. Převážně se zaobírá uměním v oblasti hudby a divadla. Už jsem viděl i dokumenty, nahlížející i trochu více pod onu pomyslnou pokličku.(13.9.2011)
ghatos
Děsivé vyobrazení státu, kde se v praxi převedlo Orwellovo 1984. Hudba a atomová raketa, že to nejde dohromady? Tak to se pletete! 80%...v Severní Koreji je zakázano zpívat milostné písně, protože jsou imperialistické.(????!!!!)(16.1.2011)
kebom
Nesmierne zaujímavý dokument o hudbe v KĽDR, i keď som mal dojem, že je z francúzskej produkcie. A druhý podivný pocit som mal z toho, že Kórejci z filmárov robia prinajmenšom srandu (je to vidieť na ľuďoch, ktorí priamo nehovoria na kameru, ale sú v pozadí), skôr však hrajú predpísané divadlo, že ako by to malo v KĽDR byť...(10.10.2010)
panlorenc
Kdysi se mě učitelka ptala, kam bych chtěl na dovolenou. Když jsem odpověděl, že do Černobylu, nevěřícně kroutila hlavou. A časem samozřejmě do KLDR. Kdo se přidá?(8.6.2011)
Lacike
Od tohto dokumentu som vela necakal. Ved mal byt len o hudbe v KLDR. Ale nakoniec dostatocne nazorne a smutne vypoveda o tom ako dokladne ma Severokorejsky narod vymyte mozgy a je jasne, ze pokial sa cim skor nespamäta a konecne nezavrhne Kim Čong-ila s celou jeho familiou a zvrhlou ideologiou, tak ho caka tragicky koniec.(31.10.2010)
Perfo
Brainwash(1.3.2012)
Al44...
Další ze zajímavých, ale zároveň docela smutných dokumentů o Severní Koreji. Setkáme se zde nejenom se záběry na některé severokorejské pamětihodnosti a reálie, ale zároveň máme jedinečnou možnost si poslechnout několik (jistě dopředu připravených) rozhovorů s místními obyvateli. Ze všeho je patrné, že politická propaganda tam jasně vládne všemu a z lidí se tak stávají pouhé (a nahraditelné) loutky.(21.1.2011)
MeGab
Pět hvězdiček o severní části Koreje ode mě dostane až ten dokument, který se podaří nafilmovat tajně. Pevně doufám, že se to jednou někomu podaří. Kdyby se totiž u tohoto filmu odmyslel komentář, jedná se o slátaninu propagující severokorejský režim.(24.1.2012)
m4xp4yn3
Severní Korea je fascinující sekta. Pro kamery vybraní komparzisté plácají léty pilného brainwashingu osvojené historky o velikosti, neomylnosti a všehumělství velkého vůdce. Severokorejci prakticky dovedli k dokonalisti Orwelovu antiutopii, v lecčems ji snad i překonali. Zcela izolováni od okolního světa zobou suchou rýži a věří, že v budování vlasti pod bičem milionové armády našli smysl života. Jo, a jazz je prý nemravný.(23.12.2011)
lucascus
Severní Korea - aneb země, která má na povrch vše dokonalé, vevnitř je však prohnilá. Země plná kontrastů - na jedné straně umírají lidé hladomorem, na straně druhé se vyhazují peníze na obrovitánskou propagandu. Ovšem vždy všechny spojí hudba, ale pozor, pouze ta národně-lidová, žádný jazz a chraň Bůh už vůbec ne milostné písně, které jsou výdobytkem kapitalistického západu!(7.3.2012)