Level 26: Dark Origins

Krátkometrážní / Thriller

USA, 2009

Videa - zvrhlé, nechutné,morbidní, geniální. Kniha - dokonale napsaná.(19.10.2010)

Hvězdičky jsou spíš za knihu, protože filmy jsou slabší - jakoby amatérské, mizerně zahrané a místy i logicky odporují tomu, co je psáno v knize, ale nebudu spoilerovat. Každopádně výborně vymyšlená záležitost, tenhle "digi-román". Všechna čest Zuikerovi - znovu se mu to povedlo. A v USA už se Skřípal objevil i v Kriminálce Las Vegas:-)(8.11.2010)

Jedná sa o krátke videá ktoré dotvárajú atmosféru k prvému DIGI-ROMÁNU s názvom Level 26: Dark Origins od stvoriteľa CSI - Anthony E. Zuikera. Jednotlivé videá sú vynikajúco spracované, a to po každej stránke či už je to kamera, strih, herci, hudba ... a hľadať na tom niečo zlé je márne. Skvelé dielo, dopĺňajúce dokonalú knihu ktorú odporúčam každému. Nehorázne sa teším na pokračovanie ...(25.9.2010)

Po řemeslné stránce výtečný obrazový doprovod ke knize, která v češtině vyšla pod názvem "Level 26: Netvor z temnot" a která se prodávala v efektním papírovém krytu imitujícím latexový oblek hlavní postavy, včetně zipu a skvrn od krve. Knihu (včetně nakoukání doprovodných videí na stránce level26.com) jsem přečetl dvakrát a velmi se mi líbila. Je to profesionální projekt, na kterém se nešetřilo penězi a na kterém se podílela hromada lidí. Něco takového by v českých podmínkách v životě nemohlo vzniknout. Kniha však rozhodně není žádná velká literatura, je to jen paperback určený k jednorázovému přečtení a vyhození do koše, nic víc než profesionálně napsaná moderní detektivka na dočasné povyražení - a za pár let po ní pes neštěkne. Kniha je vznosně označována jako "celosvětová novinka – multimediální digi-thriller", veškerá unikátnost tohoto projektu ale spočívá v tom, že ke knize existují doprovodná videa, ke kterým se dostanete na stránce level26.com po zadání klíčů ukrytých v knize. Tento efektní marketingový fígl má bohužel za následek dvě velké nevýhody: knihu je nutné číst ideálně poblíž kompu s netem, aby člověk mohl každou chvíli otevřít prohlížeč a zkouknout další video (toto neustálé odbíhání od knihy k počítači a zpět mě osobně dost otravovalo). Druhou - a dle mého soudu mnohem závažnější výtkou je - že vás tyto hrané sekvence na webu totálně a absolutně zbaví odvěké čtenářské svobody představovat si čtený svět s jeho postavami a dějem po svém. Čtenáři je zde naservírováno, jak každá postava vypadá, včetně Skřípala, kterého bych si osobně představoval o dost jinak než jako směšného podivína, jehož herecké ztvárnění mě přimělo k výbuchům spontánního smíchu. Až si říkám, že se teda rovnou mohl autor na nějakou knihu vykašlat a natočit místo ní film - vznikl by velmi slušný thriller, na který bych se chutí podíval. K dobru knihy ani nelze přičíst absenci výraznější originality - v Zuikerově textu lze vysledovat celou řadu motivů, které jsme viděli stokrát jinde v žánrově podobných úspěšných snímcích posledních let. Hlavní záporňák, masový vrah Skřípal, vyšinutý pošuk v latexovém oblečku definující novou nejvyšší klasifikaci vrahů - level 26, v průběhu textu čím dál víc nápadně připomíná postavu Johna Doa, masového vraha z Fincherova filmu Sedm z r.1995. Skřípal, všudypřítomná a všehoschopná vraždící bestie, stylizující se do role "strážního ohně Boha a všech jeho nebeských ctností", si k tomuto účelu složí i básničku, jejíž sedm alegorických veršů důsledně proměňuje v reálné zločiny, a do své ďábelské hry zatáhne postavu vyšetřovatele i sám sebe ("Jeden za den zahyne / Dva denně pláč nemine / Tři budou lhát povinně / Čtyři vzdychnou nevinně / Pět se ptá, zač trpíme? / Šest se v žáru rozplyne / Sedm denně... Jémine.). Mé soukromé podezření tak je, že si autor libovolně půjčuje motivy odjinud, a skládá z nich efektní a sexy příběh pro moderního čtenáře, bez nároků na literární originalitu či vavříny za spisovatelské nadání... a víte proč? Protože u Levelu 26 jde o peníze až v první řadě; celé je to jen prachsprostá komerce - tady se žádná literární revoluce nekoná, a nevím o tom, že by se rozthl pytel s dalšími "digi-romány" jiných autorů. Mimochodem - co tenhle projekt hrome dělá na ČSFD?(19.2.2012)

Skvělá práce, krátké filmy skvěle doplňují knihu, jenž se díky tomu čte úplně sama...nemůžu ohodnotit jinak, než plným počtem... a každému taktéž doporučuji ;-)(10.9.2011)