Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílný televizní film Josefa Klímy Jseš mrtvej, tak nebreč vzniká podle jeho stejnojmenného detektivního románu. Ve vězení umírá muž, který byl před dvaceti lety nespravedlivě odsouzen, zatímco skutečný vrah žije po celou dobu na výsluní společnosti. Před blížící se smrtí pátrají jeho nejbližší po pachateli vraždy, spáchané ještě v totalitním režimu.
Kromě napětí, překvapivých dramatických zvratů a nenásilného poutavého psychologického přesahu nabízí příběh působivé ohlédnutí do atmosféry konce nedávné epochy. V retrospektivách z předrevoluční Prahy osmdesátých let, v totalitním režimu, vyznačujícím se mimo jiné nedostatkem zboží všeho druhu, sledujeme našeho hrdinu. Vysokoškolský student Petr Liška (Fox) našel své místo v řetězci kšeftařů a podvodníčků a tak má spoustu peněz i spoustu kamarádů, dopřává si všeho do sytosti a jeho život je nekonečná řada mejdanů. Úspěšný vekslák pohrdá obyčejným životem obyčejných smrtelníků, z jejichž kapes se peníze přelévají do jeho nenasytného trezoru. Vše je zalito sluncem až do okamžiku, kdy Petr najde svého komplice a nejlepšího kamaráda Pavla (Džigo) v kaluži krve. Pavlova smrt je příčinou zásadního zvratu v Petrově životě. Petr se vyděsí, že by ho policie mohla zatknout jako podezřelého z vraždy, což by hlavně pro jeho další kšefty znamenalo velké nebezpečí a tak se rozhodne sám vypátrat vraha. Potřebuje se na pár dnů někde schovat, protože po něm jde nejen policie, ale i bezohlední, drsní a nelítostní věřitelé – podvodníčci a kšeftaři. Úkryt najde u bývalé spolužačky a kamarádky Jitky, v opuštěném domě na vesnici v blízkosti Prahy. Jitka je křehká inteligentní dívka, která neztratila ideály a Petr je zaskočen její neuvěřitelnou životní zkušeností, velkorysostí a moudrostí.
Vedle napínavého pátrání (s mnoha překvapivými zvraty) po Pavlově vrahovi, při němž se mladý muž neostýchá využít dokonce „spolupráce“ Jitčiny sedmileté dcery, sledujeme pozoruhodné setkání dvou lidí, kteří by vedle sebe nikdy nežili, kdyby je nečekané okolnosti nesvedly dohromady. Prožíváme s nimi dramatický vztah dvou odlišných bytostí se zcela odlišnými životními názory a hodnotami.
Překvapivé rozuzlení případu vystihuje absurditu některých elementů přeměny komunistické společnosti do kapitalistické „nové doby“. Velmi působivým prvkem filmu je vnitřní hlas hrdiny, který s odstupem času hodnotí a komentuje dramatické události své minulosti. Jak se dá u Josefa Klímy předpokládat, finále je velmi blízké realitě života naší společnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Tosim 

všechny recenze uživatele

ŽÁDNEJ PATOS, ŽÁDNEJ PLÁČ. Tak se vám to, pane Klímo, povedlo, téměř bez patosu... Střízlivá režie i kamera a Václav Jiráček poprvé mimo roli typu "rádobydrsňák s pohledem plaché laně." A Milan Šteindler vysloveně potěšil. 70%. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Z principu jsem alergický na filmy, kde hraje vyhojená násoska Tumáš Panák a svůdně špulivá tučnice Dana Morávková. Jiráček tuto trojku hrůzy zdatně doplnil, takže odpad, jak vyšitej, je na místě. Protože jsem ale viděl jen konec druhého dílu, kde Danuš načapali při lži a Jiráček zdechnul, dám alespoň jednu objektivní hvězdičku, aby se místní strážci kvalit nažrali, a kozel zůstal celý:) ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Prostředí 6/10/// +dvě časové roviny, spletitý a náročný příběh, který se postupně rozmotává a je to zajímavé -délka a rozdělení na dvě části, je to pak zbytečně zdlouhavé, málo akční, nelíbil se mi Václav Jiráček/// Celkem dost náročné na to aby jste se v ději a ve vyprávění neztratili, pokud se však do děje dostanete, veřím tomu že vás slušně pohltí a pustí až na konci./// Celkem 58%/// ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mě překvapil Václav Jiráček, kterému jsem zatím nikdy nepřišel na chuť. Ale tady bych mu nemohl vyčíst nic. Je to celkem zajímavě vyprávěná detektivka, ve které vystupují celkem životné postavy, prostředí a chování lidí působí reálně, jen ta píseň „Moje Bohemia“ mně s každým dalších poslechem připadala horší a horší. Celkově velmi slušné (70%). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zdařilý námět, ale nad provedením hodně váhám. Jiráčka už jsem měl možnost posuzovat ve filmech Hodinu nevíš... a Jánošík - Pravdivá historie a považuji ho za velmi dobrého herce, to zdůrazňuju především proto, že v Jseš mrtvej, tak nebreč se mi prostě nelíbil. Úplným negativem je fakt, že se tvůrci rozhodli použít "Bokovku-Lišku" dvougeneračně a Jiráčka prostě jen namaskovali (a hodně debilně), ale nejvíc vadí zvolený způsob vyprávění retrospektiva (ta je v pořádku) střídaná chrčením se slavíkem ve špitále v současnosti. Namalovaná nenamalovaná Kristýna neměla zrovna vděčnou roli, Trojan opět v pozici zkušeného, nezaujatého ale velmi ochotného angažovaného odborníka, Štěpánek v poslední roli (vypadal už chudák příšerně) a úplně zbytečný Hanák. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Po formální stránce celkem koukatelné, navíc velmi dobré herecké obsazení. Ale... Klímův svénář je asi tak věrohodný jako nekupírované uši velkého knírače, který ve filmu hraje. Když už tvůrci dbají na důsledně dobové detaily, proč se neporadí i s nějakým kynologem:-)? Navíc je příběh naprosto zbytečně roztažen do dvou dílů. Závěr působí (ne)chtěně komicky - krom zbytečných rozhovorů dcery (Bětky) a matky (Jitky) v dvojroli Kristýny Bokové - Liškové to je poslední scéna v letadle - ať žijí Liškovi... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu dlhé a trochu komplikované. Ale celkom zlé to nebolo, len treba preklenúť tú prvú časť, ktorá teda vôbec nenavnadí pozerať ďalej a aj preto to mnohí vzdali. Na záver som ale očakával brutálnejšie prekvapenie. Herecky inak lepšie ženy ako muži. Kristýna Boková dala Jiráčka o parník aj s komínom. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Takto vypadá má představa o televizní tvorbě ČT. Děkuji pane Klímo, bylo to velmi slušné nejen po stránce scénáře, ale i herecké a režisérské. Zapojit mozkové buňky při sledování bylo velmi příjemné. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Po problému vpravit se do retrospektivního příběhu se mi rozestřela celkem slušně podaná kriminálka s výbornými Jiráčkem a Bokovou. Možná to chtělo trochu ubrat na zbytečných akčních vsuvkách (Šteindler s těma krysama, to fakt ne). Co je zvláštní, že mi přišla v pořádku Jana Hlaváčová v menší roli schmutzige uklízečky, zatímco mi přišlo škoda Simony Stašové napasované do epizody komunistické paničky v župany s šílenou trvalou. Jako celek v podstatě bez výhrad, klidně si to dám znovu. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

1, ČÁST: CITÁT - Doktoři mu dávaj pár týdnů............. Ústřední dvojice ne nesympatická, příběh je nevyrovnaný a obsahově to není žádná sláva. Nejvíce se povedl hudební doprovod a sem tam nějaký ten dobrý kamerový záběr. Rychard alias Čiko (Petr Čadek) má ve svém bytě plakát skupiny Led Zeppelin k jejich studiovému albu IV. s písní Stairwal To Heaven" a nad stolem má plakát z filmu Rocky se Sylvestrem Stallonem. CITÁT - V tomhle domě není žádný alkohol a jídlo jen pro vegetariány.......... 2, ČÁST: CITÁT - Vypadá to, že někdo chce abych do toho nešťourala........... Vyšetřování pokračuje, nuda také, žádné pořádné zvraty, průměrný až podprůměrný televizní film. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nedokoukáno. Televizní nuda o životě jednoho socáckého vochmelky a kšeftaře. Zase nemusím ztrácet čas každou blbostí, natož ještě českou produkcí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět, průměrný scénář. 1) 61letá Jitka Němcová obsadila do společensko - kritické detektivky 60letého Josefa Klímy řadu špičkových herců - obzvláště zapamatováníhodný je 63letý Martin Štěpánek (velitel věznice), který se krátce po natáčení zastřelil nebo 73letá stále skvělá Jana Hlaváčová (uklízečka) a samozřejmě i 46letý Ivan Trojan (farář). 2) Zajímavý výkon podává mužně přitažlivý 33letý Václav Jiráček v hlavní roli veksláka Foxe. Pěknou postavou zaujal i čerstvý manžel Jitky Čvančarové 32letý tanečník Petr Čadek (vekslák Džigo). 3) Přestože mě příběh televizního filmu zaujal, nemohl jsem si nevšimnout chvílemi neuvěřitelně toporných dialogů a určité scénáristické bezradnosti při konstruování a vzájemném prolínání paralelních dějových linek. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavé téma. Slušně natočené. Sympatické jsou málo okoukané tváře v hlavních rolích (alespoň pro mne) a celkové kvalitní herecké obsazení. První komentář tady? Hmmm, hmmm... Zatím nehodnotím, ani se dál nerozepisuji. Počkám si na druhý díl. Docela se těším... i jsem zvědavá... Trochu mám strach z "klímovštiny" a že to nakonec celé bude vycucané z prstu, ale nepředbíhejme a nechme se překvapit. Nezklamte můj dnešní dojem, pls.Tak jsem měla bohužel správné tušení. Celkově nuda a opravdu vycucané z prstu. (Než jsem odeslala přídavek, tak se mi sepsul počítač a nastavený dobrblaný komentář byl v tahu, ještě jsem ho zpětně nalovila, ale vkládala znovu, ale koho to zajímá, že?...). ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Někoho napadla pětiminutová figurka "podplacená právnička pracující pro Hrad" a snažil se kvůli tomu vymyslet krimi se zbytečnou vazbou na veksláctví v 80. letech (které je tam připláclé jen pro zajímavý fakt, v praxi nic moc neuvídíte). Režisérku navíc napadlo, že bude starší verze Jiráčka chraptivě vyprávět, což vyvolává spíš záchvaty pobavení. Nemělo vůbec tenhle vykonstruovaný scénáristický paskvil smysl točit. A představte si, že po dvouapůlhodinovém utrpení divák dostane odměnu - identitu jedné z postav hrdinka "vypátrá" tak, že se nesmyslně vrátí po chvilce někam, kde už neměla být a zaslechne jí žvanit své odhalení do telefonu matce. Naprostá katastrofa natočená přes vyblité barevné filtry. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pro mne milé překvapení. Tenhle film se vyznačuje tím, že MÁ scénář. Navíc je točen jinak, než je zvykem, zda amatérsky či diletantsky, to nevím, ale rozhodně jinak. Kamera i celkový styl vyprávění tak trochu vytváří tajemno i tam kde není, ale to považuji spíš za klad. Osobně mne příběh velmi zaujal, už to, že hrdina je klaďas-hajzl, je u nás málo vidět. Lze možná namítnout, že s realitou to má málo společného, ale to mi je naprosto fuk, jelikož realita je stejně jenom načančaná fikce...takže za mne v pohodě 80% a stojím si za tím. ()

Reklama

Reklama