Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(45)

Obsahy(1)

Po realizaci unikátních dokumentů a hraných filmů společnost HBO ČR vstupuje do oblasti tvorby vlastních seriálů. Pětačtyřicetidílné drama TERAPIE se běžným seriálům vymyká svou formou, obsahem i autenticitou problémů, o nichž vypráví.  Seriál TERAPIE je výjimečný svou psychologickou hloubkou, propracovaností postav i neobvyklým dějištěm. Téměř celý se odehrává v pracovně psychologa Marka Pošty (Karel Roden), kterého během jednotlivých dnů v týdnu navštěvuje několik různorodých pacientů. Každé pondělí dochází do psychologovy pracovny vyzývavá Sandra (Tatiana Pauhofová), která se hned v úvodním díle přizná, že je do Marka zamilovaná. V úterý absolvuje terapii bývalý voják z Afghánistánu (Lukáš Hejlík), u kterého postupně vycházejí najevo jeho válečná traumata. Ve středu se psycholog setkává s mladičkou gymnastkou Lindou (Michaela Doubravová), jež předstíranou suverénností maskuje své sebevražedné sklony. Ve čtvrtek jej navštěvuje manželský pár (Aňa Geislerová a Martin Hofmann), který se hádá kvůli zvažovanému potratu a jehož neshody souvisejí se špatnou komunikací.
Každý pátek hrdina navštěvuje svou starší kolegyni, s níž konfrontuje své pochybnosti a rodinné starosti. Ditu zosobnila známá slovenská herečka Kamila Magálová. Psychologovu choť, s níž prožívá manželskou krizi, ztělesnila Klára Melíšková. Jejich dospívající dceru, s níž si otec rovněž moc nerozumí, si zahrála Berenika Kohoutová.

Epizoda 1 - Sandra, pondělí 9.00:
Prolog úvodního dílu se odehrává na lavičce v parku nad Prahou, kde sedí rozháraná mladá žena - první z pacientek psychologa Marka Pošty. Jmenuje se Sandra, pracuje jako zdravotní sestra a na terapii dochází už půl roku. Poté, co překoná záchvat pláče, líčí terapeutovi svůj divoký zážitek z předcházející noci. Po hádce se svým přítelem Ondřejem, který vyslovil ultimátum ohledně jejich vztahu, se s kamarádkou vypravila do baru. Koketovala v něm s neznámým mužem, s nímž se poté málem vyspala na toaletě. Po rekapitulaci vleklých problémů s Ondřejem učiní Sandra překvapivé doznání: už delší čas je do Marka zamilovaná a touží po jejich intimní sblížení. Psycholog se nenechá vyvést z míry, vysvětluje, že parametry vztahu klientky a terapeuta jsou dány jak lidsky, tak eticky.

Epizoda 2 - Igor, úterý 10.00:
Druhý z hrdinových pacientů Igor Heřman se v jeho pracovně objevuje poprvé. Sebejistý mladý muž Markovi v úvodu sezení prozradí, že si ho předem důkladně prověřil. Zjistil, že je ve svém oboru nejlepší... Poté terapeutovi sdělí důvod své návštěvy: působil jako profesionální voják v Afghánistánu na postu "leteckého předsunutého návodčího" (anglická zkratka FAC). Během své poslední akce navedl bombardér na objekt, kde místo bojovníků z řad Talibánců zemřeli nevinní civilisté. Po návratu do Čech absolvoval procházku se psem, během níž tak dlouho běžel, až málem zkolaboval na srdeční selhání. Muž toužící po dokonalosti, podrobně vzpomíná, jak prožíval chvíle své klinické smrti. Psycholog zjišťuje souvislost mezi Igorovým afghánským zážitkem a jeho fyzickým selháním.

Epizoda 3 - Linda, středa, 16.00:
V prologu třetí epizody se psycholog pohádá se svou ženou kvůli jejich šestnáctileté dceři. Klára otce osočí, že se o ni nezajímá... Na sezení poprvé přichází patnáctiletá Linda, která od Marka potřebuje posudek, že je psychicky v pořádku. Dívka, jež má obě ruce v sádře, se odmalička věnuje sportovní gymnastice. Její zranění je důsledkem nehody, při níž vjela na kole pod auto. Vyjde najevo, že Sandra ji možná způsobila záměrně, což však před Markem vehementně popírá. Rozhovor poodhalí její kontroverzní vztahy k rodičům. Ctižádostivá dívka pohrdá svou matkou - bývalou herečkou, která s jejími sportovními aktivitami nesouhlasí. Shlíží se naopak ve svém otci - uznávaném fotografovi, který však rodinu dávno opustil. Autoritu vidí také ve svém trenérovi Oldovi...

Epizoda 4 - Jana a Michal, čtvrtek, 17.00:
Manželé Jana a Michal absolvují u Marka třetí sezení, na které Jana opět přijde pozdě. Podezíravý manžel ji v prologu marně shání mobilem... Bývalá investigativní novinářka, která pracuje jako šéfeditorka povrchního společenského magazínu, má syna z předchozího manželství. Poté, co se pět let léčila z neplodnosti, je momentálně v jiném stavu. Uvažuje však o potratu, což zdůvodňuje touhou po návratu ke své původní žurnalistické činnosti. Autoritativní Michal s plánovanou interrupcí nesouhlasí a k postoji své ženy vidí jiné důvody. Psycholog má podle něj jasně odpovědět na otázku, zda potrat podstoupit, či nikoli. Marek se mu snaží dokázat, že na některé otázky neexistují jednoznačné odpovědi. Poukáže na hlubší příčiny nesouladu dotyčného páru.

Epizoda 5 - Dita, pátek 19.00:
Marek navštíví ve starosvětském činžáku bývalou kolegyni Ditu, u níž kdysi pracoval jako odborný asistent, a s níž se poté profesionálně rozešel. Ovdovělá psycholožka je v penzi a pracuje na studii, jež souvisí s jejím zemřelým manželem Ivanem. Marek rekapituluje kauzy, které řeší se svými klienty, a naznačuje pochybnosti o svých vlastních postupech. Stěžuje si na nedostatek trpělivosti a na ztrátu potřebné sebejistoty. Dita se vyptává na jeho skutečný vztah se Sandrou. Během rozhovoru, v němž probleskují jejich rozepře z minulosti, uvažuje i o obecnějších problémech profese psychoterapeutů. Marek jí prozradí neshody s vlastní dcerou i fakt, že jeho manželství prochází vážnou krizí.

Epizoda 6 - Sandra, pondělí 9.00:
V prologu se psycholog Marek pohádá se svou ženou Alicí kvůli porouchané toaletě. Sandra přijde na sezení jako vyměněná: terapeuta informuje, že se usmířila se svým milým a slíbila mu, že se za něj provdá. Marek o její proměně pochybuje a srovnává ji s příliš rychlým vynořováním potápěčů, jež může mít tragické následky. Sandra mu vypráví o návštěvě známých a nepříjemných pocitech z jejich manželství i dítěte. Lékaři vykládá o své sexuální náruživosti a znovu mu sdělí, že je do něj zamilovaná. Zmiňuje se o rodinném příteli, který ji přitahoval v době, kdy jí bylo patnáct. Marka zneklidňuje svými erotickými návrhy, ten je však znovu jednoznačně odmítá.

Epizoda 7 - Igor, úterý 10.00:
Profesionální voják Igor v úvodu sezení zkritizuje terapeutovi jeho mizernou kávu. Vypráví mu o svém návratu do Afghánistánu a odmítá pocity viny kvůli masakru nevinných civilistů, který nepřímo způsobil. Líčí však mysteriózní zážitek s afghánským starcem, jenž zřejmě zosobňuje jeho špatné svědomí. Markovi vykládá také drsnou historii vlastní rodiny: přísný děda, který nenáviděl komunisty, zabil milovaného psa jeho otce. Ten pak ze vzdoru vstoupil do strany a vystudoval vojenskou akademii. Rekapituluje svůj stereotypní manželský život, včetně intimních detailů. Markovi se svěří, že svou ženu nikdy nemiloval. Je rozhodnutý odejít z domova, Marek mu však jeho úmysl rozmlouvá jako příliš unáhlený.

Epizoda 8 - Linda, středa 16.00:
Šestnáctiletá gymnastka Linda přijde na terapii promočená kvůli dešti. Marek jí nabídne suché oblečení své dcery Kláry. Dívka, jež má obě ruce v sádře, ho vybídne, aby jí pomohl s převlékáním. Terapeut to odmítne a pošle ji za svou ženou, kterou Linda znenadání obejme... Rozhovor se točí kolem dívčiných kolegyň z oddílu a jejího útěku z domova. Mladá sportovkyně shání od terapeuta potřebný posudek a v návalu vzteku mu prozradí, že jeho dcera prý chodí s feťákem a je považována za cvoka. Marek zkoumá její vztah s trenérem Oldou a jeho malou dcerkou. Po jejích vyhýbavých odpovědích konstatuje, že mu zřejmě cosi podstatného tají. Linda vzpomíná na okolnosti nehody a na svůj odvoz sanitkou.

Epizoda 9 - Jana a Michal, čtvrtek 17.00:
Novinářka Jana a její manžel Michal terapeuta informují, že se od minulého sezení usmířili. Dítě, jež spolu čekají, se rozhodli přivést na svět. Rozhovor o Janině budoucí kariéře však přeruší její náhlá nevolnost, po níž zůstane na pohovce krvavá skvrna jako příznak samovolného potratu. Marek se po odchodu páru snaží flek vyčistit a přivolá svou ženu. Manželé se pohádají a Alice svého muže šokuje sdělením, že se pravidelně schází s milencem. Marka navíc obviní, že její nevěru způsobil svou sebestředností. Na jeho vzteklé dotazy reaguje vyprávěním podrobností o svém mimomanželském poměru. Naštvaný muž ji vyhodí ze své pracovny, kde vzápětí přijímá dalšího klienta.

Epizoda 10 - Dita, pátek 19.00:
Marek během návštěvy své kolegyně Dity rekapituluje problémy s nevěrnou manželkou. Následující hovor se soustřeďuje na pomyslné zdi ve vztazích. Psychologova mentorka se diví Markově neklidu a vyptává se na jeho vztah k Sandře. Žena, jež Markovi vyznala lásku, by si podle ní měla najít jiného terapeuta. Marek se brání tvrzením, že žádného z klientů by nikdy neopustil. Svou manželskou krizi odůvodňuje tím, že Alice nenávidí jeho profesi. Prostor své ordinace hájí jako nedotknutelný. Dita jej upozorňuje na fakt, že jeho otec kdysi utekl se svou pacientkou. Obává se, aby Marek neudělal totéž. Ten jí připomene, že i ona se kdysi intimně zapletla s jedním z klientů.

Epizoda 11 - Sandra, pondělí 9.00:
Marek v důsledku manželské krize přespává na pohovce ve své pracovně. Sandra přijde na sezení pozdě a svou nedochvilnost omlouvá událostí na magistrále. Mezi projíždějícími auty prý pobíhal pes a ona se jej snažila zachránit. Marek uvažuje o možnosti, zda by její léčbu neměl ukončit. Má totiž pocit, že Sandře nepomáhá a nefunguje jako správný terapeut. Je pro ni spíš mužem, který ji opakovaně zraňuje tím, že odmítá její milostná vyznání. Sandra, jež nedávno získala post vrchní sestry, však na jeho návrh reaguje zlobnými výčitkami. Vypráví mu o svých tísnivých pocitech ohledně chystané svatby s Ondřejem. Po odchodu z Markovy pracovny se na ulici potká s Igorem, který si spletl den svého sezení.

Epizoda 12 - Igor, úterý 10.00:
Igor přinese do Markovy pracovny nový kávovar. Předvádí, jak přístroj funguje, a zmiňuje se o svém včerejším setkání se Sandrou. Psycholog dar zprvu odmítá jako pokus o manipulaci, pak ho ale přijme. Prohlásí, že jde o oficiální zahájení Igorovy terapie. Sebevědomý voják Marka informuje o tom, že odešel z domova, a vypráví mu o reakcích své ženy Míši. Popisuje také osobnost jejich devítiletého syna Aleše, který vyrůstá jako samotář v izolovaném hájemství vlastních zálib. Vzpomíná na svou matku i bezcitného otce. Ten prý kdysi vyhlásil pomyslnou válku celému světu, v nefunkční totalitní armádě však nikdy doopravdy nebojoval. V závěru sezení se hovor stočí k osobě Sandry, o niž má Igor velký zájem.

Epizoda 13 - Linda, středa 16.00:
Linda přijde na terapii s chomoutem kolem krku, který má kvůli drobnému zranění při tréninku. Markovi přinese dárek - skleničku s oblým dnem. Vzpomíná na rozchod rodičů a s terapeutem si na chvilku vymění své místo. Rekapituluje své vztahy s trenérem Oldou, jeho ženou Dášou a jejich dcerou Emou. Vypráví o tom, jak se v jejich rodině cítila bezpečná. Obviňuje sama sebe, že zradila Dášinu důvěru tím, že se do Oldy zamilovala. Popisuje noc, kdy došlo k jejich intimnímu styku. Líčí Dášino pozdější ochladnutí, které znamenalo přerušení vztahu s její dcerou. Marek se jí znovu vyptává na okolnosti nehody, při níž vjela na kole pod auto. Upozorňuje na zásadní rozdíl mezi jednáním ve stresu a pokusem o sebevraždu.

Epizoda 14 - Jana a Michal, čtvrtek 17.00:
Jana se na sezení dostaví sama, s čímž Marek nesouhlasí a vysvětluje jí rozdíl mezi terapií individuální a párovou. Novinářka, která během minulé schůzky potratila, se údajně cítí šťastná. Očekávané dítě prý nechtěla, je ale zneklidněná z vlastní bezstarostnosti, jež odporuje vžitým konvencím. Během jejich rozhovoru vpadne do pracovny Michal, který Janu podezírá, že s Markem flirtuje. V následující hádce vyčte své ženě její údajný sklon k záletům a přirovná ji k hárající feně. Jana naštvaně odejde a Marek žárlivému Michalovi navrhne, zda nechce zvážit individuální léčbu... V epilogu se v pracovně objeví Markova žena a oznámí mu, že se svým milencem jede na týden do Vídně.

Epizoda 15 - Dita, pátek 19.00:
Marek přijde na třetí schůzku s kolegyní rozčilený a vzápětí přiznává, že má vztek sám na sebe. Vypráví o tom, jak své klientce Sandře navrhl ukončení její terapie. Analyzuje nepříjemné důsledky tohoto kroku, který Dita inspirovala. Ta však jeho počínání označí za příliš unáhlené a znovu se podrobně vyptává na Markův vztah se slovenskou klientkou. Psycholog se zmiňuje o Sandřině fascinaci sexem i o její známosti s Igorem. Vrací se také ke krizi svého manželství a k odcizenosti se svými dětmi. Vzpomíná, jak v noci čekal na dceru, která nepřišla domů. Dita mu znovu připomíná, že jeho otec utekl od rodiny s jednou ze svých klientek. Rozvíjí teorii o tom, že Marek se chce podvědomě zbavit svých pacientů.

Epizoda 16 - Sandra, pondělí 9.00:
Na další schůzce Sandra líčí Markovi svůj sexuální zážitek s Igorem, včetně popisu vlastního orgasmu. Vzpomíná na svou promiskuitní matku, na její smrt i na reakce podváděného otce. Zmíní se o tom, že se rozešla s Ondřejem. Marek jí připomene původní důvod její terapie, kterým byla obava z jeho ztráty. Po jejím dalším milostném naléhání přizná, že svůj vztah k ní vnímá jako intimní. Náruživá zdravotní sestra, jíž bude příští rok třicet, mu tvrdí, že celý život nenáviděla sama sebe a po jeho boku by se cítila v bezpečí. Marek jí vypráví o své matce, vůči níž jako dítě cítil pocity viny... Po sezení čeká na Sandru na ulici Igor. Marek jejich radostné shledání pozoruje z okna své pracovny.

Epizoda 17 - Igor, úterý 10.00:
Voják Igor se na terapii dostaví o deset minut dřív, za čas navíc psychologovi zaplatí a nahlas počítá, kolik Marek vydělává. Líčí mu důvod svého předčasného příchodu: zastavil se za kolegy na vojenské základně, nebyl však vpuštěn dovnitř, což ho velmi rozčílilo. Vyptává se na důležitost sexu v lidském životě a zajímá jej, zda Marek masturbuje. Poté mu detailně popisuje svůj sexuální zážitek se Sandrou, včetně aranžmá večera a pocitů, že eroticky selhal. Terapeut mu znovu připomíná jeho tendenci ponižovat druhé a získávat nad nimi převahu. Igor dál vypráví o Sandře, která podle něj miluje někoho jiného. Uvažuje však o další milostné schůzce, na níž by náruživou ženu uspokojil.

Epizoda 18 - Linda, středa 16.00:
Gymnastka Linda přijde na terapii bez sádry na rukách a přiznává, že má kocovinu. Markovi vypráví o včerejším flámu s neznámým klukem, s nímž pila tequilu a s nímž se pak v opilosti vyspala. Následující hovor se točí kolem dívčiny matky a Lindiny nevraživosti vůči ní. Marek ji analyzuje na příkladu bot, jež od matky dostala a které se zdráhá nosit. Ambiciózní sportovkyni vysvětluje rozdíly mezi různými typy léčby a psychoterapeutů. Dívka začne na jeho pohovce cvičit jako při tréninku a svou exhibici zakončí efektním saltem. Vzpomíná na osudnou nehodu, včetně svých paradoxních pocitů svobody těsně před ní. Pak odejde na toaletu, kde zkonzumuje enormní dávku prášků na spaní. Po návratu do ordinace se zhroutí.

Epizoda 19 - Jana a Michal, čtvrtek 17.00:
Jana a Michal konstatují, že jejich partnerský vztah se během terapie zhoršil. Jejich rozhovor s Markem se znovu stočí do vzájemných výčitek. Jana se pohrdavě zmiňuje o kamarádech svého muže, Michal ji osočuje z koketérie a z alkoholismu. Psycholog zkoumá důvody jejich vzájemné nesnášenlivosti. Konstatuje, že to, co je kdysi spojovalo, je v současnosti rozděluje. Pár vzpomíná na své seznámení, související s rozhovorem, který Jana jako novinářka kdysi dělala s Michalovým otcem - známým disidentem. Muzikant Michal poté žurnalistku, jež byla tehdy vdaná, učil hrát na kytaru... Dvojice se drsně pohádá a Michal si jejich spor natočí na mobil. Nahrávku pustí nahlas a Jana sezení rozezleně opustí.

Epizoda 20 - Dita, pátek 19.00:
Marek se k Ditě dostaví ve větší pohodě, než projevoval na předchozích schůzkách. Své mentorce pochválí její šaty a uvažuje o schůzce s bývalou spolužačkou Lucií. Dita se ho znovu vyptává na jeho skutečný vztah se Sandrou. Pak se hovor stočí na minulost obou aktérů. Marek vzpomíná na Ditina zemřelého muže, jehož posudek mu znemožnil cestu do Švédska. Zmiňuje se o svém původním obdivu vůči Ivanovi a o bytových seminářích, jež u nich navštěvoval. Ditě vytýká fakt, že změnila svou profesní orientaci a z kariérních důvodů vstoupila do KSČ. Uvažuje o rozdvojenosti v totalitních dobách i o svém postoji k psychoterapii. V závěru rozhovoru přizná, že je do Sandry zamilovaný.

Epizoda 21 - Sandra, pondělí 9.00:
Sandra si na začátku sezení stěžuje na svou bezradnost a vyčerpanost, Marek jí znovu navrhuje ukončení terapie. Náruživá žena terapeutovi vypráví o svém telefonátu s Ondřejem a rekapituluje jejich rozpadlý vztah. Stěžuje si na fakt, že kvůli svému psychickému stavu se dopustila chyby v práci, kde po operaci málem nechala zemřít mladou pacientku. Vrací se k osobě matky a své dávné známosti s jejím milencem Václavem. Přirovnává se k Lolitě a vypráví podrobnosti o jejich intimních stycích. Marek konstatuje, že sex se starším mužem ji zřejmě poznamenal na celý život. Na konci schůzky, jež má být poslední, si Sandra od Marka vyprosí objetí na rozloučenou. Poté jeho pracovnu dojatě opustí.

Epizoda 22 - Igor, úterý 10.00:
Igor vypráví o svém rozchodu se Sandrou, která jej údajně považovala za pouhou náhražku. Vyptává se Marka, zda má s touto pacientkou intimní poměr. Vytýká mu uhýbavost v kontaktech s klienty a vrací se k neštěstí v Afghánistánu, kde vzhledem k jeho navigační chybě zemřelo šestnáct nevinných kluků. Popisuje reakce svého otce, kterého si údajně velmi váží. Pak začne na Marka útočit prostřednictvím informací o jeho rozháraném soukromí, jež si zjistil od psychologových známých. Marek jeho provokativní řeči nevydrží a vrazí mu facku... Po Igorově odchodu se v pracovně objeví Alice, která se předčasně vrátila z výletu do Vídně. Svému muži sdělí, že poměr s jejím milencem skončil.

Epizoda 23 - Linda, středa 16.00:
Linda přijde na terapii se svou matkou (Kristýna Frejová), jež ostře nesouhlasí s jejím návratem k tréninku. Marek však pokračování sportovních aktivit své klientky doporučí. Poté, co dívčina matka odejde, zkoumá Lindiny sebevražedné sklony, které mu demonstrovala při předchozím sezení. Od tvrdohlavé gymnastky, toužící po zařazení do reprezentačního týmu, získá příslib, že během léčby už se o sebevraždu nepokusí. Na základě úvah o pohledech zblízka a zdálky analyzuje její kontroverzní vztah k matce i nepřiměřený obdiv vůči otci. Dívčina matka se uprostřed jejich hovoru do ordinace vrátí a kategoricky trvá na tom, že Linda už do tělocvičny nevstoupí. Ta jí vyhrožuje útěkem z domova.

Epizoda 24 - Jana a Michal, čtvrtek 17.00:
Při dalším sezení hovoří Marek s rozhádaným párem odměřeně, aby tak demonstroval jeho nepřátelské chování. Jana terapeuta informuje, že se s manželem rozešla, protože jí během intimního styku vyhrožoval zabitím. Michal své ženě na oplátku vyčte nedostatečnou péči o syna, kterého údajně málem otrávila jídlem, přineseným z redakce a postříkaným škodlivým sprejem. Jana jej označí za primitiva a prohlásí, že se s ním chce rozvést. Michala její rozhodnutí vyvede z míry. Se slzami v očích mluví o své lásce vůči ní i vůči jejímu synovi z prvního manželství. Prosí ji, aby ho neopouštěla. Marek jeho srdceryvné vyznání označí za zásadní obrat v jejich léčbě.

Epizoda 25 - Dita, pátek 19.00:
Marek přijde na další schůzku do bytu své kolegyně v doprovodu manželky. Alice pochválí Ditě její pracovnu a začne rozebírat partnerství se svým mužem, jež trpí špatnou komunikací. Marek přiznává, že své ženě nedokáže odpustit její nevěru. Alice si stěžuje na fakt, že Marek nedává najevo své city a chová se jako terapeut i v soukromí. Svůj nedávný mimomanželský poměr vysvětluje chutí udělat něco spontánního a divokého. Vzpomíná na seznámení s Markem, který ji kdysi zaujal svou empatií. Psycholog vyjeví svůj zájem o Sandru a vysvětluje, že v něm nejde o sex. Alice je však z jeho doznání nemile překvapená a svého muže zahrne výčitkami. Dita navrhne páru další setkání.

Epizoda 26 - Sandra, pondělí 9.00:
V prologu se v Markově pracovně objeví jeho dcera Klára (Berenika Kohoutová), která si potají vezme peníze z jeho peněženky. Sandra při příchodu k terapeutovi telefonuje se svým bratrem a vysvětluje, že jejich otec leží po infarktu v nemocnici. Klade si za vinu, že otci přiznala svůj dávný poměr s Václavem. Marek atraktivní ženě konečně vyjeví své city. Sandra je jeho vyznáním zaskočená a vyzve ho, aby se posadil vedle ní. Markova upřímnost ji přiměje k odhalení traumatické vzpomínky na sex s Václavem, při němž přišla o panenství. Psycholog jí vypráví o dávném zážitku se svou učitelkou, do níž byl platonicky zamilovaný. Konstatuje, že Václav nezralé Sandře fatálně ublížil.

Epizoda 27 - Igor, úterý 10.00:
Alice udělá Markovi žárlivou scénu kvůli Sandře, kterou viděla odcházet z jeho ordinace. Vzápětí přijde na sezení voják Igor, kterého psycholog během minulé schůzky fyzicky napadl. Marek se Igorovi omluví a incident vysvětluje jako reakci na jeho pohrdavé řeči o svých blízkých. Igor mu líčí svůj sen o chalupě, nepodařeném leteckém útoku a útěku neznámého vetřelce. Marek spekuluje o tom, zda oním nepřítelem není sám Igor. Přímočarý voják začne uvažovat o eventualitě, že má homosexuální sklony. Vypráví o své zkušenosti z gay-baru i o potyčce se starším spolužákem, kterou zažil jako jedenáctiletý kluk. Zmíní se i o reakci svého otce, jenž na synovu údajnou změkčilost reagoval tím, že Igora zmlátil.

Epizoda 28 - Linda, středa 16.00:
V prologu Marek přijme před domem zásilku od messengera. Gymnastce Lindě nabídne vlastnoručně připravenou polévku. Ta ji zprvu konzumuje s chutí, pak ji ale začne odmítat. Terapeutovi vypráví o tom, jak ji trenér nutí přibrat na váze a ona místo toho hubne. Marek dívčiny problémy analyzuje jako manifestaci její silné vůle a projev extrémní přísnosti vůči vlastnímu tělu. Lindy se vyptává, co bude dělat poté, až skončí s gymnastikou. Klíčový hovor se točí kolem Lindina rozporuplného vztahu k otci, který jako úspěšný fotograf jezdí po světě. Terapeut mladičké pacientce ukáže jeho monografii, plnou hubených modelek. Vysvětluje, že Linda na ně žárlí a podvědomě s nimi bojuje o otcovu přízeň.

Epizoda 29 - Jana, čtvrtek 17.00:
Jana se na sezení dostaví sama a Markovi sdělí, že její manžel Michal nepřijde. Cítí se dotčená tím, že Marek ji nechal čekat před svou pracovnou. Rekapituluje vztah se svým mužem a psychologovi se svěří s nepříjemnými pocity z Michalových něžností. Přiznává, že má raději sex s přídechem násilí. Vyjeví svůj záměr být manželovi nevěrná se svým šéfem, který ji má vyzvednout bezprostředně po setkání s Markem. S terapeutem debatuje o falešnosti slov, používaných podvodníky. Podle Markova názoru se Jana vyžívá ve zraňování svých bližních, což pokládá za legitimní formu komunikace. Impulzivní žena se v závěru uchýlí na toaletu, odkud volá Michalovi. Před domem se objeví auto s jejím šéfem.

Epizoda 30 - Dita, pátek 19.00:
Marek se na další schůzku s Ditou znovu dostaví se svou ženou. Manželé mají strach o svou dceru Kláru, které bude příští měsíc sedmnáct a údajně strávila noc u kamarádky. Alice se zmiňuje o jejích divadelních aktivitách v bohnické léčebně, Klára jí během sezení zavolá na mobil... Alice pak vypráví o Sandře, kterou zahlédla před jejich domem. Markovu bývalou pacientku charakterizuje jako rozmazlenou fiflenu, jež s muži průhledně manipuluje. Stěžuje si na Markovu odtažitost, ten se brání tvrzením, že Alice žárlí na jeho práci. Dita analyzuje jejich konfliktní vztah a dospívá k názoru, že Alici přestala vyhovovat její dosavadní role. Její výklad přeroste v profesní hádku s Markem ohledně metod terapie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (250)

Qitek 

všechny recenze uživatele

Terapie po V odborné péči působí lacině a velmi trapně. Herecké výkony , včetně mého milovaného Karla Rodena (!!!) jsou prkené a neskutečně to celé působí lacině a rádoby strašně důležitě. Že někdo dělá remaky mi vůbec navadí, ale doufal jsem, že si (a gór Češi) vezmou na mušku pouze koncept seriálu, ale oni nejenže okopírovali absolutně vše, včetně dialogů, ale dokonce i okopírovali některé záběry. Ubohost a neskutečný propadák z jakéhokoliv hlediska a začal bych u režie a z velmi nevěřícně kroutící hlavou bych skončil u naprosto přehrávajících hereckých výkonů našich oblíbených i neoblíbených herců. Hanba nám. Hanba. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

PONDĚLÍ 09:00 – SANDRA. ÚTERÝ 10:00 - IGOR. STŘEDA 16:00 - LINDA. ČTVRTEK 17:00 - JANA a MICHAL. PÁTEK 19:00 - DITA. /// Přehlídka lidskejch úzkostí v ordinaci, kde se nesvlíká (aspoň by se nemělo...). TERAPIE přináší (téměř) všechno, co jsem očekával. Konverzační napětí, sílu i vážnost okamžiku a pár perfektních hereckých výkonů. A přestože je některej díl kapku o hovně, myslím, že není ztrátou času. Jestli v sobě máte kus voyerismu, rádi sledujete ,,soukromý“ lidský emoce a potřebujete zjistit, že i psycholog je jen člověk a ne zrcadlo, co odráží pacientovi pocity....tak vás tenhle seriál, plnej ,,vztahovačnejch“ lidí, který maj potřebu, aby je někdo poslouchal nemůže zklamat. NĚKTERÝ VĚCI BY ČLOVĚK NEMĚL TAHAT NA DENNÍ SVĚTLO! A co vy? Mimochodem, myslím, že jsem dobrej posluchač... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na Izraelskej originál BeTipul čumět nebudu. 2.) Erekci mám jen u slovenských hereček. 3.) Právě díky mě chcíplo několik civilistů. Válka je válka, ale.... 4.) Nevím, jestli se mám rozejít s Máňou. 5.) ,,Fr“ bydlí moc daleko. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Zajímavě se rozvíjející seriál, v českých poměrech nevídané indoorové drama, hodnoceno po 7 epizodách. EDIT: Po 20 dílech klesám s hodnocením o jednu hvězdu, nedivil bych se, kdy bych šel příště i níže. Ale příště nebude - první sezonu nedokoukám. Má úcta patří tvůrcům za odvahu přetočit izraelský seriál od českých poměrů. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Docela přeji HBO ve vlastní tvorbě - ano, zde se jedná o přejatý model, ale rád bych to chápal jako příslib další kvalitní tvorby. Placené kanály nabízí zcela odlišný standard a vypadá to, že to bude platit i u nás. Ona má naše Terapie skutečně tady nevídané kvality. Najbrt je talent a Zelenka je nejtalentovanější český plagiátor, takže pro tuhle práci ideální... :) Spáčilovic holky se nad tímhle málem roztekly blahem a všichni známe ty formulky o tom, jak je to neuvěřitelně filmové, mistrovsky napínavé, geniálně minimalistické, že každý záchvěv chlupu v nose u Rodena představuje zcela nový význam a že je to zábava jenom pro inteligentního diváka. Ono to není zas tak božský. Nebo jsem na seriál příliš inteligentní. Navzdory ódám na subtilnost si myslím, že často je to dost polopatický a předvídatelný (zatím hodnotím po šesti dílech), že herecké projevy jsou zbytečně násilné. Taky by mě bavilo, kdyby se na program dostalo trochu více opravdové psychologie, ale to je věc vkusu. Takže já jsem hrozně potěšen, že tu něco takového vzniká, s radostí to dokoukám, doufám, že mě závěr seriálu rozdrtí a přeji HBO, aby pokračovali ve svém snažení a příští rok třeba i zkusili něco svého. ()

morena.jea 

všechny recenze uživatele

Kto si chce odpočinúť od reklamami preplnených programov ako CSmaTalent a podobné shity, Terapia je výborná voľba. Charismatický Roden, Geislerová, Hoffmann, Pauhofová. Čo dodať. Príjemne strávená polhodinka. Snáď jediný omyl tohto seriálu je vtierknutá K.Magálová, ktorá tam naozaj nemá čo robiť a jej čeština je neznesiteľná. ()

Galerie (206)

Zajímavosti (12)

  • Terapie je první seriál české HBO, ve kterém využívá formát převzatý ze zahraničí. (endoskop)
  • Karel Roden absolvoval doposud nejdelší natáčení ve svém životě. Seriálu Terapie věnoval úctyhodných 95 natáčecích dnů, na filmování odjížděl v půl šesté ráno a zpravidla se vracel domů po osmé večer. Natáčení probíhalo od pondělí do pátku včetně 6 pracovních sobot. (frings)
  • První série seriálu zaznamenala na českém trhu obrovský úspěch a stanici HBO přinesla zvýšení sledovanosti i zvýšení počtu předplatitelů kanálu. O pokračování bylo rozhodnuto prakticky ihned. (gogos)

Reklama

Reklama