Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po newyorské ulici jde stařík s dlouhým bílým vousem. Aranžéra ve výkladu upozorní na špatné pořadí sobů ve vánočním spřežení. V průvodu potká opilého Santa Clause a znepokojen jeho stavem převezme s velkým úspěchem jeho místo. Tak se Kriss Kringle z domova pro přestárlé stane reklamní atrakcí obchodu s hračkami. Jeho úspěch spočívá v tom, že je opravdovým Santou, jak to také všem bez váhání sděluje. Někdo mu rád věří, někdo ne. Neurotický psycholog jej chce nechat zavřít do ústavu a tak se tím, zda je opravdu Santou začne se vší vážností a s velkou publicitou zabývat soud. Krissi Kringlovi však jde hlavně o to, aby mu uvěřila malá Susan a její racionální maminka, která se zklamaná životem vzdala fantazie a víry v možnost splnění přání. (Qasa)

(více)

Recenze (78)

golfista 

všechny recenze uživatele

V "konkurenci" vánočních programů všech našich TV zvítězilo tohle DVD, které jsem si nadělil pod stromeček. Ze záplavy barev, reklam a nuceného veselí na TV jsem byl najednou vtažen do černobílého vánočního světa odhalování pravé totožnosti Krise Kringla (Santa Klause). Velmi vtipné, milé a nenásilně poučné.... Ty staré filmy mají něco do sebe ... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,650,000Tržby Celosvetovo $-║ Rovnako pôsobivé ako remake z 1994, film má svoje čaro krútiace sa hlavne okolo slovíčka "believe - veriť" týkajúce sa uverenia v atmosféru skutočných Vianoc a samotného Santa Clausa. /80%/ ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Vtipný a hlavně velmi milý film s vánoční tematikou. Santa Klaus u soudu prokazuje, že je skutečným Santou. Film není moc známý, ale Edmunda Gwenna si jako Santu budu pamatovat navždy. Oscar jistě právem, ale za vedlejší roli? Dobře zapamatovatelná je i maličká Natalie Wood jako holčička Susan, která na Santu moc nevěří. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nemám ve zvyku zastupovat falešné Santa Clause." Od mala se u nás řešilo, jestli existuje Ježíšek nebo v Americe Santa. Já jsem to věděl už jako malej, že Santa existuje. A tady byl podanej jasnej a soudem ověřenej důkaz. Je to prostě červený na bílým. Jsem za to moc rád, že už se to nemusí řešit a člověk se může věnovat klidu a pohodě Vánoc, kterou pan Kris Kringle ze Severního pólu zařídí. Sice trošku kýčovitě, ale za mě velmi dobře. A to Vánoce fakt nemusím. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Kýč jak bič, ale krásný kýč. Edmund Gwenn je dokonalý sivý čtverák. A hodně originální trailer. A taky jsem zpětně docenil jeden geniální fór ze Simpsonů. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Lid versus Kriss Kringle. Jenom Američani můžou postavit Santu Clause před soud a jenom oni si z toho ještě jsou schopni udělat vánoční klasiku. Filmu nechybí kouzelná naivita klasického Hollywoodu, ale bohužel citelně schází jeho slavná herecká jména, která by z něho udělala událost i pro Evropany. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

V dobe moderných rozprávok, animákov a vianočných evergreenov, som sa rozhodol osviežiť si vianočnú náladu klasikou, ktorej sa v našich končinách nevenuje toľko pozornosti. Americká klasika, ktorá vás chytí za srdce, vyčarí úsmev na perách a vďaka ktorej budete chcieť mať 10 rokov a veriť na Ježiška (Santu). A možno práve z premietania tohto filmu sa aj u vás stane vianočná tradícia. 80%. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Překvapivě inteligentní komedie, která obvyklý vánoční sacharin dostatečně rozpustila v právnických kličkách a "dospělých" odkazech na cokoli - od komercionalizace Vánoc přes komplex viny až po "ty lidi ve Washingtonu". Klasika se slaďoučkou Natalie Wood v dětských letech. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Příběh o Santovi, který na Vánoce nosí dárky je lež, kterou vypráví odmalička rodiče dětem po celém světě.. zdá se tedy, že vyvrátit jeho existenci u soudu je poměrně jednoduché a rozhodnutí soudce jednoznačné. Ale věřte nebo ne, těžší je dokázat, že ve skutečnosti není! Tento lehký paradox se mi ve filmu neskutečně líbil. Nelze se divit tomu, že se v Americe jedná o populární vánoční klasiku. Oproti verzi z 1994 oplývá takovým tím pravým kouzlem Vánoc, a především má přesvědčivé a nekřečovité herce. Kdyby Santa skutečně existoval (a kdo ví..), jednoznačně by vypadal jako Edmund Gwenn. Vychválit musím také Maureen O'hara a Johna Payna, ach ta dřívější doba měla minimálně co se stylu týče, něco do sebe! Konec pravděpodobně nemohl být lepší - do poslední minuty je film autentický a přes (na první pohled) absurdnost soudu i důvěryhodný a zachycuje realitu - ale ve finále zkrátka pochybujete a nevíte, co si myslet. Přesto film není žádná kýčovitá fantasy a každý si může domyslet, co chce. Má jediná výtka se vztahuje ke druhé polovině, kde příběh trochu ztrácí dech - navíc jsem se občas i já ztrácela v postavách. Zatím ponechám 4*, časem se ještě uvidí. PS: Co mi hlava nebere je, že si někdo pustí starší AMERICKÝ film o SANTOVI a pak nadává na to, že je to přehnaně americké. Kam jste dali rozum? ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Milé, vtipné, dojímavé, nádherné. A môj pravidelný vianočný playlist je od tohto roku o ďalší film bohatší. 9/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Milý a pohodový filmeček, který by se v předvánočním čase sledoval ještě o mnoho lépe než v rozpáleném létě. Velmi milé překvapení po všech stránkách. Několik scén s Krisem Kinglem je i vyloženě vtipných. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

7/10 Zaujímavý film svojou nejednoznačnosťou, kedy nie je jasné, či je hlavný hrdina pomätený alebo je skutočne Santa Claus, samotný súdny proces je pomerne vtipný, ale aj tak nerozumiem, ako sa toto stalo vianočnou klasikou. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Vánoční atmoška z toho sálá, to bezesporu, ale ta soudní pasáž v druhé polovině zbytečně brzdí předtím pěkně svižný děj. I přesto je však označení "vánoční klasika" zcela na místě. Edmund Gwenn byl/je zřejmě pravý americký Santa Claus. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Výborná vánoční klasika, navíc na 40. léta mi přijde neskutečně nadčasová. Nedávno jsem viděla její předělávku z roku 1994, která je stejně tak dobrá a neméně kouzelná. Základní příběh je v obou případech stejný, ale filmy se liší v některých detailech. Konečné rozřešení u soudu a pocit trochu větší „bezradnosti“, který tomu předchází, mi popravdě u novější verze vyhovoval o malinko více, ale i tohle má něco do sebe a vlastně jsem byla ráda, že obě verze nejsou totožné. Mile překvapila i Natalie Wood v dětské roli (tedy pozdější Maria z West Side Story). ~(4,2)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Téma, rok vzniku a napríklad aj plagát by mohli napovedať, že pôjde o príjemnú vianočnú sentimentálnu selanku s množstvom pátosu a neznesiteľne vtieravej hudby. Avšak výsledok je omnoho dospelejší než by jeden čakal. Ľudia od 30 do 70 rokov skrátka pragmaticky a realisticky reagujú na záležitosť, kedy jeden starý pán začne tvrdiť, že je Santa Klaus. Zničí to marketing, alebo ho naopak nakopne? Bude kľúčom k vyšším ziskom než má konkurencia? A čo na to politici a ako vzhľadom na výsledok súdu dopadnú voľby? Trocha tej naivity sem prináša jedno malé dievčatko, ale aj dejová línia s prianím vianočného darčeka vyznieva logicky a skvele zapadá do celkového obrazu. No a právnikov konečný dôkaz nemá najmenšiu chybu. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Pětihvězdičkový rozjezd, tříhvězdičkový dojezd. Jak mám věřit v existenci Santa Clause, když mě s ním tvůrci celý film tahají po soudech a psychiatrech? Jo, už vím, on je vlastně ten, co všechno sežene... Ne, toto není vánoční film, ale právnické drama - jen s tím rozdílem, že obviněným je tu ona mytická postava s dlouhými bílými vousy. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Je krásne, ak žije duch Vianoc. Lebo Vianoce sú nálada, nielen komercionalizácia. Zázrak v New Yorku by mal byť zázrakom v každom kúte sveta, lebo je správne mať v sebe vieru, fantáziu a túžbu pomáhať druhým. Vyzerá to, že verím v Santa Clausa ? No, nebolo by to krajšie..? ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Není to ani vánoční pohádka, není to ani soudní drama, není to ani romantický film. Zdá se to být ale všechno dohromady. Čekal jsem brutálně naivně optimistický vánoční film, ve skutečnosti jsem dostal spíš tak trochu unylý příběh, který ve mně nedokázal vzbudit emoce a zajistit tak, aby mi na nějaké události či postavě výraznějším způsobem záleželo. Vše se od začátku poměrně táhne, film postrádá tempo a události za sebe skládá bez výraznějšího dynamického rozdílu. Je to samozřejmě milé, koukat se na to dá, ale výraznější zážitek to ve mně opravdu nezanechalo. 5/10 ()

Reklama

Reklama