Požáry (festivalový název)
Požiare
(festivalový název)
Kanada / Francie, 2010, 130 min
Denis VilleneuveObsah
Dvojčata Simon a Jeanne přicházejí k notáři, aby se seznámili se závětí své matky, a dozvědí se, že mají staršího bratra a jejich otec stále žije. Hledání kořenů je zavede na Střední východ, kde ve fiktivní arabské zemi zjišťují, že osudy jejich rodiny určovaly náboženské a politické konflikty regionu. (MFF Karlovy Vary) -
Matčino poslední přání v závěti bylo poslat dvojčata Jeanne a Simon na cestu na Blízký východ, aby našli své spletité kořeny. Na dvou časových rovinách se postupně rozvíjí silný a dojemný příběh nenávisti, nekončící války a trvalé lásky. (sokov) -
Stará matka umírá a v závěti odkazuje svým dvěma dětem úkol: najít svého otce (o kterém si mysleli, že zemřel v libanonské občanské válce) a svého bratra (o kterém neměli tušení). Nejprve dcera Jeanne a posléze i bratr Simon jsou tak vtaženi spolu se svým právníkem do víru smutné minulosti a série šokujících zjištění o životě a utrpení své matky i jich samých. (MartinezZ)
Houdini
Oscar 1 nominace: Cizojazyčný film(25.1.2011)
Renton
Scénář: Denis Villeneuve(18.4.2011)
verbal
Prvních čtyřicet minut je zabijáckých! Přičmoudlá roštěnka jde k autu (5 minut), přičmoudlá roštěnka plave v bazénu (8 minut), přičmoudlá roštěnka plácá s bratrem (6 minut), přičmoudlá roštěnka jede (7 minut), přičmoudlá roštěnka jde (12 minut), přičmoudlá roštěnka hledí k obzoru (2 minuty) a vy zálibně sledujete tlačítko "STOP" na vašem ovladači, protože na večer máte v záloze ještě něco o rakovině nebo si už dlouho toužíte po osmé "vychutnat" Vesmírnou odyseu. Pokud ovšem za tu dobu nepojdete nudou, něco se náhle zvrtne a na Blízkém východě začne být najednou útulno. A bodejť by ne! Válka, mrtví muslimové, mrtví křesťané, no prostě nic, čím by ten bílý, militantní ateista uvnitř mohl pohrdat. Do toho se puzzle pomalu začíná puzzlit a výsledný obrázek ukáže něco, nad čím by nejeden antický tragéd zlomil brk, spálil své svitky a šel si zaběhnout Marathón, aby si vyčistil hlavu a už nepsal takové povrchní bláboly. Hypochondr Oidipus by jen tklivě zaplakal a nechal se dobrovolně hospitalizovat, protože trpí těmi triviálními komplexy.(11.5.2011)
J*A*S*M
Jsem na sebe naštvaný, že jsem si v polovině filmu vymyslel pointu, kterou bych použil, kdybych ten příběh měl nějak dopsat já sám. Scenáristé filmu totiž napsali závěr úplně stejný, čímž jsem se připravil o šok, husí kůži a možná i nějaké ty slzičky. Každopádně vynikající silný film, ale měl mást ještě o trochu důmyslněji :-((23.4.2011)
DaViD´82
Požáry se vpálí hluboko do paměti a pak v ní ještě pěkně dlouho dohořívají a doutnají... Nejen kvůli silnému ději, ale především díky tíživé atmosféře, která se zadře hluboko pod kůži. Na to, že jde v zásadě "pouze" o vztahové drama se to snaží honit dost (tématicky rozdílných) zajíců najednou, ale většinu stopáže je tento širší záběr spíše ku prospěchu. Osobně bych se snad jen obešel bez finální doslovnosti a "notářských" peripetií ze současnosti, které poněkud rozmělňují působivost osudů Nawal Marwan(ové?).(28.8.2011)
Fr
,,VÍTE, NĚKDY JE LEPŠÍ VŠECHNO NEVĚDĚT“..... /// Stříhali dohola malého chlapečka……- ale nepředbíhejme, …. pěkně popořadě… Neobvyklá závěť rozjíždí příběh, ve kterém se současnost plynule střídá s minulostí. Matka hledá syna, dcera hledá bratra a zároveň zjišťuje: KDO vlastně BYLA JEJICH MATKA!? Skládačka, ve které s intenzitou informací neustále přituhuje, nabízí nejen zajímavé prostředí, ale hlavně neuvěřitelně zajímavé celkové rozuzlení, které potěší všechny matematiky se smyslem pro tragédii. Ono totiž 1 + 1 může bejt 1! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se umřít a hledám námět pro zajímavou závěť. 2.) Mám na patě vytetovaný tři tečky. 3.) Zjistím, že expert na mučení Abu Tarek byl pěknej kanec. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ***(18.4.2011)
FlyBoy
[FIFF 2011, BA] Veľká vec, ktorá nepotrebuje napádať kvôli mechanickej zostrojenosti syžetu a takisto nie je na mieste obšírne popisovanie jednotlivých pozitív-boli by sme tu do rána. Radikalistické, zžieravé a subtílne pátranie po odpovediach na problematické otázky týkajúce sa príčín náboženských sporov v krajinách blízkeho východu. K žiadnemu zmysluplnému dekrétu sa však nikto z Vás nedopátra, pretože tento neústupný deratizér ilúzií presne postihuje substanciu nepochopiteľnosti, nekonečnosti a neľudskosti takýchto vyostrených konfliktov. Mnohovrstevnatá, prezieravá, časovo rozdvojená (minulosť sa znamenito prelína s prítomnosťou, pozn. opakovacie sekvencie), niekedy nadbytočne doslovná, ale aj tak bezprostrednými citovými vibráciami nabitá freska o "Žene, ktorá spieva."(17.4.2011)
bassator
46th KVIFF 2011 - TRIBUTE TO DENIS VILLENEUVE - Pocta Denisi Villeneuvovi (Incendies / INCENDIES / Požáry) - Když jsem film viděl před pár týdny, neměl jsem slov. Jediné co jsem byl schopen říci bylo "masakrální"... Absolutně úžasný film ve všech směrech. Opět se nacházíme v různých časových pásmech, vidíme příběh z různých pohledů... Stále jsem si dával dohromady souvislosti, přemýšlel jak to bude pokračovat, dával dokupy střípky příběhu až vše dospělo k absolutnímu šoku. Člověk se musí soustředit na každou minutku, aby mu něco neuteklo, aby vše do sebe nakonec zapadlo. Za pár dnů by se měl tento snímek promítat i na filmovém festivalu v Karlových Varech tak všem VELMI DOPORUČUJI!!!... - 28. 5. 2011 - 95%(9.9.2011)
lola3121
Tak tohle je drama jak má být... postupné odkrývání rodinného tajemství, kdy závěrečné rozuzlení je jako rána do hlavy a stopáže 130 minut si ani nevšimnete.(14.9.2011)
Šakal
To vám takhle jednoho obyčejného dne přistál přede mnou snímek s "lehce zavádějícím" názvem Incendies (a překvapivě doslovným českým překladem) a zasáhl mě (svým osobitým vyprávěním a ryzí neprvoplánovou poctivou filmařinou) rovnou do srdce. Nutno dodat, že srdce říká "nerejpej se v tom šťourale jeden", ale rozum křičí "nebuď zaslepenej a přiznej i určité nedostatky". Tady jsou a jak si tak pročítám zdejší komentáře, podobný "problém" měli i uživ. DaViD´82 resp. jhrasko). Zaprvé, pasáže u notáře, které odvádí divákovu pozornost působí nepatřičně (jakoby patřily do jiného snímku) a (zadruhé) zbytečná doslovnost (nejen) v samotném závěru. Za sebe pouze dodám, že to působí i (lehkou) vykonstruovaností děje a otázkou zůstává, zda-li by se bez "šokujícího závěru", (který divák záhy stejně začne tušit) a říká (přeje) si, "hlavně aby to tak nedopadlo", nejednalo o mnohem silnější zážitek. Poslední (mou) výhradou je nevýrazný (hledající a nenacházející) si svou polohu M. Gaudette v roli Simona. Přes všechny tyto výtky, (kterými jsem snímek doposud zahrnul), se nenechte zmást! Incidies je velmi působivým snímkem a to nejen pro svou ryzí filmařinu, ale zejména pro samotné zpracování. Kamera, střih, režie, hudební doprovod (jj, Radiohead na mě vždy platili) js(d)ou v naprostém souznění a jsou to právě a jenom tyto atributy, které se starají o divákův zážitek, udržují ho v neustálém napětí a nenechají vydechnout. V neposlední řadě musím přiznat, že D. Villeneuve je vskutku obratný vypravěč se smyslem pro přesné dávkování tempa a i díky výše zmíněným faktům nepůsobí Incendies jako adaptace divadelní hry, ale jedná se čistě o filmařský zážitek. Incendies to je (nejen) pátrání po rodinných kořenech, jehož výsledkem nemusí být vždy nutně rovnice 1+1=2, ale také "nastavené zrcadlo rozdílnosti" (byť pro někoho možná příliš povrchní a zjednodušující) mezi západním a islámským světem a s tím spojenými hodnotami. p.s. bez mučení přiznávám, že až do dnešního dne mi tvorba tohoto nadaného Kanaďana zůstávala ZCELA utajena. To ale (ve světle tohoto snímku) hodlám v nejbližší době změnit! Kandidáta bych už měl http://www.csfd.cz/film/265641-polytechnika/ Uvidíme....88%(30.9.2011)
Vodnářka
Nechtěla bych tam sedět s nimi. Nervozita, nedůvěřivé pohledy, slzy a ta zpráva... A věta 'Tak máme aspoň velkou rodinu.' to asi těžko zachrání. Potom se vracíme k matce, k její rodině kdesi na Středním východě. Odloučení od dítěte a útěk před vlastní rodinou. Do téhle chvíle to vypadalo opravdu zajímavě a dramaticky, pak najednou příběh upadá, ztrácí dech a ne a ne ho chytnout zpátky. Při cestě matky i hledání dcery akorát trnete hrůzou, co všechno se může stát, kdy je nějaký blázen znásilní, zastřelí, co chvilku se leknete každodenních násilností páchaných na lidech kolem. A zpátky ve Francii samé hádky, nervy, nepříjemnosti. Lapáte po dechu společně s příběhem a jako částečná kyslíková maska vám slouží pouze dechberoucí (v tomto případě tedy dechdodávající) záběry na krajinu v doprovodu tiché melodie Grégoire Hetzela nebo písní Radiohead. Na dvě hodiny vám ale možná nevystačí.(25.6.2011)
sokov
Film začíná čtením závěti zemřelé matky jejím dětem - dvojčatům, ve které si přeje, aby se oba sourozenci vrátili do vlasti svých předků při hledání otce a sourozence, které oni nikdy nepoznali. Ve filmu se prolínají dvě časové roviny - jednak, jak dcera jde na východ, hledající své kořeny, tak v záběrech z minulosti vidíme její matku, Nawal (Lubna Azabal), bolestivě mířící během občanské války a náboženských sporů v Libanonu na západ směrem ke Quebeku, kde se skončí její život.. Postupné narůstání malých detailů a nečekané rozuzlení na závěr dělá z tohoto snímku opravdu silnou podívanou.(10.4.2011)
rejzanek
Tak opět po dlouhé době se našel film, kterej se mnou ale totálně zamával. O snímku jsem se samozřejmně dozvěděl až tady(děkuji Sokov) a po asi měsíci jsem se konečně odhodlal, že si ho konečně pustím. Přitom začátek je takový nevinný, dvojčata Simon a Jeane jdou po smrti své matky k notáři a z její poslední vůle se dozví, že mají ještě staršího bratra a otce a jejich matka si v závěti moc přeje, aby je našli a předali jim 2 obálky určené jen pro ně. A tak se pomalu rozbíhá příběh,který je postupně dovede do Libanonu, kde jejich matka vyrůstala a kde prožila mnoho velice krušných chvil a těžkých životních zkoušek. Film se skláda z několika epizod, které na sebe postupně navazují až k samotnému konci, který je naprosto nečekaný pro všechny hlavní aktéry. Lubna Azabal v hlavní roli podává opravdu strhující výkon a moc se mně líbila. Pochválil bych ještě moc pěknou kameru, která přispěla k celkovému vyznění filmu. Nedá se nic holt dělat, ale Předčítač musí z mojí TOP 10 ven a to co nejrychleji.(1.10.2011)
Chrustyn
Na jednu stránku poutavé ale na tu druhou pro tuzemského diváka nepříliš atraktivní drama, ukazující těžký život v náboženstvím protkaném Středním východě.(6.12.2011)
Dharter
Herecké výkony bravurní, filmařina poctivá, je vhodné si ale uvědomit, že to nebyl film znázorňující situaci na Předním Východě. Nebylo uvedeno pomocí textu, kde a v jakém roce se děj odehrává. Někde sice byla cedulka Palestina, tu tam však někdo pouze dal. :) Scény z neznámého prostoročasu, byly natočeny na území Jordánska (http://www.imdb.com/title/tt1255953/locations). Plné hodnocení si film zaslouží za svou uměleckost.(14.9.2011)
jhrasko
Silná predloha v rukách výnimočného režiséra, ktorej ale nesedí retrospektívny spôsob rozprávania a zbytočná doslovnosť v závere (oboje mi opakovane pripomenulo Madisonské mosty). Ide o očakávania diváka, či chce klasicky vystavanú príbehovú šablónu alebo nie. Ja určite (NIE).(7.7.2011)
sochoking
Uf, tak toto bol šok ! Až ma zalialo studeným potom !(13.4.2011)
Brennos
Možná jeden z mých nejsilnějších filmových zážitků a jednoznačně vrchol MFF KV 2011.(7.7.2011)
Bubble74
Vnější popáleniny se časem zahojí, vnitřní nikoliv. Některé detaily vyžadovaly zvýšenou pozornost, na druhou stranu si mohl režisér odpustit ty polopatické vysvětlivky, protože i divákovi s pokročilou alergií na inteligenci by skládanky zaručeně docvakly. Hodnocení za to však ubírat nechci. Kvituji totiž s povděkem, že mi ta šokující pointa nepřišla dřív na mysl a tím pádem jsem měla na závěr dech vyražený jak už dávno ne. Tento neúprosný příběh bude ve mně ještě dlouho doznívat.(6.3.2012)
Chrysopras
Můj nejsilnější zážitek na MFF KV 2011. Zejména herecké výkony a příběh sám vyčnívají. Šel jsem na to a v podstatě vůbec netušil o co go, což se ukázalo jako nejlepší průprava. Pak už mi jen klesala čelist údivem v průběhu celých 130 minut. Film asi nejlíp vystihne to, co se stalo po konci - nějakých 10 vteřin absolutního ticha a pak jeden z největších aplausů, co jsem ve Varech zažil. Třešničkou na dortu byla přítomnost pana režiséra. Nevím, jestli už je vycvičenej z festivalů a ví jak si naklonit publikum, ale působí nesmírně sympaticky a skromně. Jsem rád, že je zas o režiséra víc, kterýho budu pozorně sledovat. ( 46. KVIFF )(8.7.2011)