Prázdniny v oblacích

Rodinný

Československo, 1959, 78 min

• Karlos80

Neznámý, poloztracený, dětský dobrodružno-propagační snímek, který vznikl na motivy knihy od Bohumila Říhy. Natočil ho Jan Valášek st. taktéž méně známý a pro naší kinematografii takřka bezvýznamný režisér, především pak dětských filmů (viz. filmy Malý Bobeš a jeho pokračování). Dětská parta tráví prázdniny v blízkosti sportovního letiště, kde je zalétáván nový typ malé helikoptéry tzv. vážka. Děti ale považují "vážku" nejprve za meziplanetární nebo pak dokonce za špionážní stroj! Nakonec se odváží i samotného letu v ní. Pozornému diváku zajisté neujdou krásné záběry na Sečskou přehradu a její tehdejší okolí. K nepřéhlednutí je i starý trochu popletený, ale jinak dobrácký hlídač letiště děda Kozelka v podání S. Neumanna nebo maličká Zuzana Ondrouchová v roli devítileté Anežky ve svém již čtvrtém filmu, člověk ji zná až z pozdějších let. Zemřela když ji bylo pouhých 28 let!(11.7.2006)

• Jacinda

Jako dětský film super, ale je tam pár přehnaností...například ten let(20.1.2010)

Kterak spratci šlohli leteckej vynález. Vzhledem k tomu, že vymřel dětský film, tak bych dal jednu hvězdičku. Vzhledem k tomu, že je to technicky na svojí dobu dobře natočený, přidávám druhou hvězdičku a vzhledem k tomu, jaký je tu nízký hodnocení, dám třetí hvězdičku. Je to možná naivní ptákovina, ale kdo by si v desíti letech nechtěl šlohnout vrtulník a trochu narušovat vzdušnej prostor ČSSR.(28.3.2010)

Knižní předlohy Bohumila Říhy miluji od dětství a nikdy nezapomenu na chvíle strávené při jejich četbě. Smutnou kapitolou ovšem zůstávají jejich filmové adaptace. Jestliže mi v Honzíkově cestě scházela identifikace s hlavním hrdinou, u Letadélka Káněte postrádám ucelenou dějovou koncepci a atmosféru. Nevím, jaký smysl mělo narušovat nesdělitený Říhův text, který je určen ryze pro dětskou fantazii, v níž se utvářejí jednotlivé situace na základě vlastních zkušeností, přesto nelze oběma filmům upřít snahu. Vrcholná sekvence, v níž si malý hrdina splní svůj sen a obletí s helikoptérou okolí je natočena s překvapující zručností a nepostrádá ani prvky napětí. Dětští představitelé nejsou sice zvlášť výrazní, přesto typově zapadají do autorovy vize. Sečteno, podtrženo: jako milovník původní předlohy nemohu být spokojen, ale na druhou stranu nemám důvod nepřijmout tento film jako jeden z prvních pokusů o dětský film.(21.3.2010)

• Master19

Jako film pro děti má všechno, co by měl mít. Přesto v sobě nemá tu atosféru, která děla z některých dětských filmů zábavu pro všechny. Postavy jsou klasické. Pilot Otto Lackovič je pravý vzor a la Old Shatterhand, tatínek spravedlivý a tetička protivně přísná. Nejlepší ze všech je ale Stanislav Neumann a jeho "srabihoudkové".(26.9.2006)

Zapomenutý a přitom příjemný a kvalitní film pro děti.(22.3.2010)

• giacobbe

Co pěkného napsat o filmu, který vznikl podle nejhorší knihy, kterou jsem kdy četl - Bohumil Říha- O letadélku Káněti-, už v sedmi letech když jsme ji měli jako povinou četbu mi připadala neskonale naivní a pitomá.(21.3.2010)