Reklama

Reklama

1911: Pád poslední říše

  • Čína Xin hai ge ming (více)
Trailer

Na počátku 20. století čelili Číňané nejen vnitřním nepokojům ale i útokům zvenčí. Politické reformy, které zavedl dvůr dynastie Čching, selhaly. Revolucionáři vedení Sunjatsenem byli odhodláni svrhnout pravidla nastolená vládnoucí dynastií a zřídit republiku. Ke konci roku 1910 znovu požádal Sunjatsen o podporu stežejních zámořských členů Tchung-meng-chuej (Čínská revoluční aliance) a chtěl, aby své síly shromáždili při povstání v Kantonu. Klíčové osoby v alianci Chuang Sing a Sü Cung-chan předstírali, že jsou manželé, a tajně se vkradli do Kantonu. Následky tohoto povstání byly prosté: dvůr dynastie Čching pokračovala ve snaze vymýtit revolucionáře a zároveň se všemožně snažil obchodovat s imperialistickými mocnostmi, aby doplnil státní pokladnu.
Povstání Wu-čchang nečekaně uspělo a revolucionáři ovládnili sídlo guvernéra. Li Jüan-chung byl poté zvolen jako prozatimní vojenský guvernér. Dvůr dynastie Čching jako svou poslední možnost jmenoval Jüana Š’-kchaje, aby vedl Pej-jangskou armádu a potlačil revolucionáře. Bitva na obranu Jang-sia byla nelítostná. Chuang Sing a Li Jüan-chung nedokázali zahnat nepřítele. Chuang musel provést strategický krok a přesunul armádu revolucionářů dolů po Dlouhé řece. Číňané zaplatili velkou daň za konec 2 800 let trvajících feudálních zákonů. Sin-chajská revoluce napomohla k vytvoření první republiky v Asii, což představuje zásadní kapitolu ve světových dějinách. Úspěch revoluce taktéž poukázal na to, že v toku dějin lze těžko vzdorovat revolucionářskému nadšení a naději. (Canal+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Do kolonky zaner by som dal hrany dokument. O postavy tam vobec nejde, pretoze cely cas sledujeme iba nekonecny sled historickych udalosti jak na hodine dejepisu. Film nezachrani ani bezchybna technicka stranka bojovych scen. Co z toho, ked nemate komu fandit? Vdaka tomu sa po chvili stavaju monotonne. Niekde tam bol aj Jackie Chan, ale bol rovnako nezaujimavy ako vsetky ostatne postavy. Vysledok je len o chlp lepsi ako neznesitelna agitka Founding of a Republic. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Umřu za revoluci. Ještě žádná Čínská žena neprolila pro revoluci krev........... Velkolepé, výpravné, smutné a až moc politické. Vím, že to je vlastně základ příběhu, ale upřímně, Čínská politika je pro mě Španělská vesnice. Tak jen sledovat jak si počíná Jackie Chan ve své netypické roli a v pozici spolurežiséra. Tak na 60% ()

Reklama

Rominator 

všechny recenze uživatele

Čínské historické drama, které je poctou 100. výročí Xinhai revoluce, kdy došlo ke svrhnutí Čching dynastie a založení Čínské republiky. Rozpočet 30 milionů amerických dolarů je ve filmu vidět. Jackie se na filmu podílel také jako režisér a producent. Proto je asi Jackie Chan (Huang Xing) v akci pouze ve dvou vojenských bitvách se zbraní a v jednom souboji, kde použije bojové umění, aby zneškodnil tři soupeře. Podle plakátů jde o jeho 100. film, ale podle Jackieho filmografie to moc nesedí, protože počtem filmů stovku přesáhl dříve. HODNOCENÍ 70% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Snímek na velmi zajímavé a významné historické téma s výbornou výpravou, který ovšem trpí značně chaotickým řazením scén a drtivá většina západních diváků bude mít nutně problémy s orientací v postavách a lokalitách a to i pokud onen divák vůbec ví, kdo to byl Sunjatsen, co byla dynastie Čching, co revoluci z roku 1911 předcházelo a co po ní následovalo. Čínská mentalita je samozřejmě jiná a tamní divák se jistě mnohem lépe zorientuje nejen v ději, ale i v mnohdy zdánlivě těžko pochopitelném jednání a řečnění postav, stejně jako bude patrně lépe snášet přemíru patosu, kterým je film prodchnutý od začátku do konce. Za shlédnutí však "1911" určitě stojí, zvláště pokud vás zajímá historie, nejen čínská. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film možno viac z historického hľadiska než umeleckého. Ale veď tak to bolo aj napr. pri PÁDE TRETEJ RÍŠE... Je ale pravda, že keby nešlo o čínsky film, pôsobilo by afektované herectvo rušivo, podobne ako pátos niektorých scén. Lenže ono to je čínsky film a nemožno pri ňom mať "európske" očakávania. Napriek tomu, že nejde o kung-fu film, je Jackieho akčná scéna na lodi famózne suverénna... ()

Galerie (61)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se v čínských provinciích Liaoning a Hainan. (Terva)
  • Jako akční choreograf na filmu dělal Wu Gang. Design akční choreografie obstaral Jackie Chan Stunt Team. (Rominator)
  • První film Jackieho Chana, který se dočká ve stejný den premiéry v Číně, Hong Kongu, USA a Japonsku. (Raztubyl)

Reklama

Reklama