Reklama

Reklama

Na cestě - Série 10 (2010) (série)


Na cestě po Oněžském jezeře (S10E08)

(epizoda)
Česko, 2010, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

Do druhého největšího evropského jezera ústí 58 řek a zdobí ho 1369 ostrovů. Na jeho břehu se nachází Petrozavodsk, hlavní město Karelské republiky, které založil car Petr I. A jako z jeho doby působí i dvě dřevěné brigantiny, které pro potěchu návštěvníků třistatisícového města brázdí vlny jezera. Jinak je ovšem zdejší loďařský průmysl v troskách. Zato ve vesnici Kosmozero to žije. Kouřící samovary, místní krasavice, folklórní vystoupení i vesnické hry. Světský život se obnovuje rychleji než víra. Své o tom ví otec Vladimír, který do zapomenutých vesniček Zaoneží přináší slovo Boží. Z bývalých kostelů zbyly většinou jen ruiny, které dříve sloužily jako mládežnické kluby, hasičárny nebo sklady brambor. Vydáme se také na pouť za tzv. čertovým kamenem zvaným šungit. To podle karelské vesničky, kde byl poprvé objeven. Neprůsvitná černá hornina umí čistit vodu a připisují se jí léčivé a hojivé účinky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obyvatelé 8/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Prostředí 8/10/// +oblast a prostředí ve kterém obyvatelé žijí, dlouholeté tradice venkova, architektura obydlí a budov, příjemný hudební doprovod -kdo je zvyklí na kvalitu asi ho nic nového nepřekvapí/// Opět obrazově slušné, hudebně dobře podkreslené se spoustou zajímavých informací o oblasti do které se jen tak někdo z nás nedostane. Trošku chudší obyvatelstvo (jež hůře shání práci, která v této oblasti prostě není) nijak neshazuje atraktivitu této oblasti./// Celkem 82%/// ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento diel mi utkvie v pamäti najmä kvôli tomu kameňu šungitu, ktorý vraj zbavuje vodu rôznych škodlivín, ktoré by vám mohli priniesť žalúdočné problémy. Tiež ma celkom zaujalo, že aj tu majú radi rôzne zábalové kúpele, no inak to bola taká klasika z vidieckeho Ruska, ktorá neoplýva výraznými pamiatkami, no vyznačuje sa drsnou prírodou. Človek im len drží palce, nech sa pozviechajú, či po lodiarskej stránke, náboženskej alebo celkovo. ()

Reklama

Reklama