Reklama

Reklama

Tommaso je nejmladším synem jedné kantonské početné a tradiční rodiny z jihu Itálie, která se již od 60. let zabývá výrobou těstovin. Na cestě domů z Říma, kde studuje literaturu a kde žije se svým přítelem, se Tommaso rozhodne říci rodičům pravdu o své sexuální orientaci. Ale když je konečně připraven před ně předstoupit, jeho starší bratr Antonio mu překazí všechny jeho plány. Neřízené střely jsou zábavnou, povznášející a dojemnou komedií ‚al dente'. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

nunka 

všechny recenze uživatele

V podstate dosť citlivá, vyvážená a správne dojímavá komédia, v ktorej taliansky temperament hrá prvé husle. Režisér venoval svoj film otcovi a veľa slov bolo vypovedaných vážne, zároveň s vtipom a nadsázkou, čo je vo filmoch pre mňa vždy odzbrojujúca kombinácia. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Letně rozjímavé, zčásti vážné, zčásti zábavné setkání s italským temperamentem mně udělalo tak nějak dobře, možná díky decentnímu podání gay tématu v konfrontaci s tradicionálními hodnotami, možná jen trefou do nálady. Škoda, že se v závěru bábinčin časosběrný pytel mouder nezdržel poznámek, na druhou stranu tomu, kdo si dokáže stylově osladit i konec života, možná nebude na škodu občas naslouchat... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

S lehkostí příjemných francouzských potřeštěných komedií nám Turek Ozpetek servíruje ryze italskou laskominu, která bravurně kombinuje všelijaké vymazlené chutě a tak pořádná pizza plus několik skleniček vína u projekce nemusí být vůbec na škodu. Konverzačka, vztahovka, která sice v druhé části mírně ztrácí dech, přesto mi variace na italskou Ptačí klec dobře padla. Často se můžeme setkat s nálepou, že Ozpetek je homosexuál a jeho filmy jsou o homosexuálech, ale ono to nelze takto zjednodušit, protože on točí filmy o lásce, vztazích, o běžných situacích, které se dějí a člověk se s nimi musí nějak popasovat. Prostě život. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Film v sebe veľmi príjemným spôsobom spája dva filmové žánre – drámu a komédiu. Smiech cez slzy v správnom pomere. Dramatický príbeh v správnej chvíli odľahčený úsmevnou časťou. Veľmi umne prepracovaný dej a plynulosť príbehu sú skvelou devízou. Režisér Ferzan Ozpetek okrem typického zamerania viackrát vo svojich filmoch využil prelínanie súčasného deja s minulosťou. Vo filme Mine vaganti je práve táto minulosť zaujímavým vkladom do súčasnosti a nie je barličkou príbehu ako vo Fenestra di fronte alebo v Magnifica presenza, kde sa na úkor minulosti úplne stráca prítomnosť. Tentoraz všetky ingrediencie zmiešal v správnom pomere a preto ho považujem za jeho zatiaľ najlepšie dielo. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci, s maximálnym citom a empatiou podaný príbeh plný láskavého humoru a úprimnej drámy, to všetko okorenené talianskym temperamentom. Je v tom jednoznačne cítiť prvky autobiografie autora, o to väčší dôraz je kladený na charaktery, postavy a psychológiu. Veľmi príjemné a nečakané prekvapenie... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Vesele i dojemně o tom, že každý z nás je jiný, všichni na to máme právo a nezáleží na tom, zda se nám líbí muži nebo ženy........................... ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Skvělý film z prostředí malého města v Itálii ukazuje mimo jiné i to, že prarodiče nám mnohdy rozumí lépe než rodiče. Update 06/2013 - nechápu, proč je tak nutné dávat zahraničním filmům české názvy, zvlášť těm, které jsou už jistý čas známy pod originálním názvem. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

4,5* Pečlivě vyvážený mix dramatu a komedie, který je tématicky velmi lehce dešifrovatelný, aniž by mu to bylo ke škodě. Pan Ozpetek je na podobné filmy machr a nebýt pro mne o fous lepšího snímku Le Fate Ignoranti, dal bych snad i pět. K úplné dokonalosti mi tentokrát scházela snad jen vhodněji zvolená hudba a nepatrné prostříhání první třetiny snímku. Pravdou zůstává, že Ozpetek je stále jeden z nejpovolanějších režisérů, který může točit filmy o comming outu, aniž by sklouzával ke klišé nebo k rozmělňování sebe sama. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Svižný a vtipný mix komedie a dramatu. 1) Uznávaný režisér a scenárista 51letý homosexuál Turek Ferzan Özpetek od svých 17 let žije v Itálii. Točí filmy buď o homosexuálech anebo alespoň s výrazným gayovským prvkem._____ 2) Mine vaganti však není ani tolik o homosexualech jako spíš o maloměstské omezenosti a úzkoprsosti. Ostatně Lecce, kdy byl film natáčen, se svými 90 000 obyvateli tvoří typický apulský buranov, kde bych jiný přístup ani neočekával. Vlastně ani nevadí tolik, že je syn gay. Důležité je, co tomu řeknou ostatní._____ Vtipné je, že Lecce jmenovala Özpeteka 22.5.2010 čestným občanem města._____ 3) 31letý Riccardo Scamarcio (mladší bratr Tomaso) má šmrnc stejně jako 37letý Alessandro Preziosi (starší bratr Antonio)._____ 4) Na pováženou je práce zvukaře. Neustále jsem musel upravovat hlasitost, protože buď řvala hudba nebo nebylo rozumět dialogům (v původním znění)._____ 5) Non fare sempre ciò che ti chiedono gli altri e sbaglia da solo, altrimenti la vita non ha senso. Nedělej jenom, co ti říkají ostatní, dělej vlastní chyby, jinak život nemá smysl. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

"Horkokrvná" Talianska rodina, cestoviny, malebné staré mestečko, je to tak Taliansky film ako len Taliansky film môže byť, hehe. Obsahovo aj vizuálne som v skoro každom zábere cítil Paola Sorrentina (a nebudem klamať, toho mám celkom rád). Celkom pozitívne som prijal to, že takúto náročnú tému ako je "Priznanie sa svojej konzervatívnej rodine k inej sexuálnej orientácií", tvorcovia tak trocha odľahčili a dramatické momenty, ktorých tu zopár bolo,až tak netrhali srdce a divák sa mohol aj pousmiať a povedať si, že k reálnej situácií to nemá ďaleko. Pre mňa to bol rodinný film pre trocha starších členov rodiny. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* i tento druhý zkouknutý film od tureckého režiséra zabývajícíse gay tématikou se mi docela líbil. Jde o citlivě vybalancovanou komedii s příjemným a přesvědčivým hereckým obsazením. V obou je cítit zvláštní atmosféra a i provedením je mi sympatický. Příběh začíná originálně a překvapivě, ale nastavenou laťku neudržuje bohužel až do konce, i když i tak to stačí na vysoké hodnocení. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser ferzan Ozpetek a dalsia jeho buzniada, ktora sa vyhrieva vo vyteplenych  vyse 70 % -ach. Ako tak pozeram na jeho filmografiu buzniady mu idu najlepsie. Mne jew to jedno, len si myslim, ze ako reziser je len stale zrucny rutiner 73  % ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Až do příjezdu partičky "kamarádů" z Říma to vlastně až taková komedie není. Vidím to jako takovou režisérovu autoterapii, jak se vyrovnat se svou rodinou (a možná i svou orientací) - to, že je film věnován otci, k tomu přímo vybízí. Nicméně je to dostatečně poutavé, aby vás to nenudilo, škoda jen nedotažené paralelní linky s dávnou svatbou. - Beznadějné lásky nikdy neskončí. Jsou věčné. ()

Plangi 

všechny recenze uživatele

Na filmy Ferzana Ozpeteka je jednoduché uvalit stigma překombinovaných vztahových kecaček bez děje (krátce: nuda), což se přesně mně před pár lety po letmém zhlédnutí snímku Le Fate Ignoranti stalo. Člověk asi potřebuje dozrát. A momentálně mám dojem, že tato fáze potkala už i mně…Ač jsem začal Mine Vaganti sledovat s jistou dávkou skepse, Ozpetek mě beze srandy posadil na zadek. Propojení žánrů komedie-drama funguje bezvadně, v některých momentech jsem se málem polámal smíchy, v jiných jsem byl chycen za srdce. Příběh staví na rodinných hodnotách a vztazích, odpovědnosti lidí ke druhým, k sobě samotným. To vše s patřičnou dávkou italského temperamentu, perfektním obsazením a co je důležité, bez kanonády otřepaného patosu. Co víc si přát? Opakovanou projekci a do budoucna více takových překvapení. 91% ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že se jedná o jeden z vůbec nejlepších filmů "minor" žánru. FIlm má vše, co mám rád. Střídají se prvky dojemné s prvky nadsázky, vážné s vtipem a vše je proloženo notnou dávkou bizarnosti a neotřelosti. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Italské, rodinné, pohodové, evropské, nové. Prostě zase trochu kinematografická změna v podobě evropského filmu. Typická italská mnohočlená rodina, kde každý něco tají nebo má nějaký problém. Nechce se mi rozepisovat, prostě pohoda film, který je sice trochu smutnější nebo vážnější, každopádně parta "gay kámošů" ve filmu exceluje. ..tak snad nám ta Itálie vyjde příští léto.. ()

danielosbourne 

všechny recenze uživatele

Ač sem to vážně nečekal, docela jsem se u "Mine Vaganti" pobavil. Příjemně vyvážená dráma s lehkým humorem a příjemným obsazením. Jeden z nejlepších filmů o coming-outu, co sem doposud viděl. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Komedie tak jak má být kolem choulostivého tématu nikterak nepřešlapuje a dělá si legraci ,velice decentně,padni komu padni.I když jsou Italové velicí cíťové dokáží si s tématem pohrát.Vše graduje když se dostaví Tommasovi kamarádi ze Říma a jakoby náhodou všichni 4%.Příběh se zdá být ztřeštěný ale mě opravdu pobavil +++++od tohoto data jsem film viděla po čtvrté (8.2.2019) a stále mě baví. ()

Reklama

Reklama