Reklama

Reklama

Soumrak indiánského kmene, putujícího do země svých předků.  Americký režisér John Ford (1894-1973) proslul především jako tvůrce westernů, jimž se věnoval už od dob němého filmu. Stačí připomenout klasické ukázky žánru jako Přepadení (1939), Fort Apache (1948), Stopaři (1956) či Muž, který zabil Liberty Valance (1962).
Svůj poslední western Podzim Čejenů natočil v roce 1964 podle skutečné události z let 1878-79, kdy necelé tři stovky indiánů z kmene Čejenů podnikly 2 500 km dlouhou pouť z oklahomské rezervace zpátky na své domovské území ve wyomingském Yellowstonu. Chtěl vyprávět pohnutý příběh strastiplné cesty z pohledu indiánů, neboť, jak sám několikrát poznamenal, zabil jich ve svých filmech mnohem víc než kdokoli jiný od dob generála Custera. A jeho hluboce zakořeněný smysl pro spravedlnost mu velel vyrovnat účty.
Ford do svého epického westernu obsadil přední americké herce - Richarda Widmarka (kapitán kavalerie Archer), Carroll Bakerovou (kvakerská učitelka Wrightová), Karla Maldena (velitel pevnosti Wessels) a Edwarda G. Robinsona (ministr vnitra Schurz), který nahradil nemocného Spencera Tracyho. Role indiánů ztělesnili převážně mexičtí představitelé Ricardo Montalban (Malý Vlk), Gilbert Roland (Tupý Nůž) a Dolores Del Rio (Španělka).
V burleskně pojaté scéně z Dodge City, jež má sloužit jako ironický kontrapunkt k zobrazovanému utrpení původních amerických obyvatel, účinkují James Stewart jako Wyatt Earp a Arthur Kennedy jako jeho přítel Doc Holliday.
Většina exteriérových scén byla pořízena ve Fordově oblíbeném a velmi fotogenickém Údolí monumentů a kameraman William Clothier byl za svoji práci nominován na Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4,2milióna║ Vyznie to svojou minutážou ako moc dlhé, na ponúknutí skoro priamočiary dej o putovaní Čejenov za slobodou ale stále to dosahuje aspoň štandart slušnej priemernosti. Kde je občas miestami ponúknutý strhujúci dej z napätím, prípadne príde aj nejaká ta prestrelka. Trošku poteší aj malé odbehnutie od rozohraného príbehu s Indiánmi do Dodge City za Wyatt Earpom. /65%/ ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Bol by to asi najlepší film o Indiánoch z dôb pred Tancom s vlkmi... keby to nebolo tak neznesiteľne rozťahané a bez tempa. Vysekať z toho zbytočnosti (celá tá idiotsky komediálne poňatá epizóda s Earpom - Stewartom) a možno by to človek nemusel pozerať ako seriál - ja osobne asi na 5 dielov, aby som to vôbec doklepal do konca. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Legendární indiánská epopej Johna Forda. Kdo by čekal Mayovku či "Posledního Mohykána", bude zklamán. "Podzim Čejenů" je vypodobněním (dalo by se snad i říct rekonstrukcí) skutečné příběhu o putování Čejenského kmene do své vlasti. S výjimkou stopáže (některé scény jsou podle mého zbytečné - např. ta s Wyattem Earpem působí jako z jiného filmu) se však nechá jenom chválit. Po technické stránce je film naprosto dokonalý. Kamera je na svoji dobu hodně barevná a záběry jsou (na dobu vzniku) nasnímány z netradičních úhlů. Po příběhové stránce, i když pomalejší, přesto bez výhrad. Postavy jsou skvěle živočišné a film je díky tomu naprosto nestranný. Skvělý Richard Widmark v jedné ze svých nejlepších rolí. "Podzim Čejenů" je skvělé epické westernové drama. Být o dvacet minut kratší, bylo by výborné. 80%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Silna tema, pôsobiva vyprava, nadherna kamera, hviezdne herecke obsadenie ktore nepredvadza uplne márne vykony, ale preco je to tak rozvlacne natocene? Vdaka tomu som sa prilis casto nudil a je mi to fakt luto, lebo namet bol zaujimavy. Chyba tomu poriadna dramaticnost, takze napriek zavaznej teme sa ma to vôbec nedotklo. 5/10. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Neoznačoval bych tento zajímavý film jako čistokrevný western. Označil bych ho spíš za drama a slovo western bych přesunul na druhou pozici. Podle mého jde především o drama hrdého kmene Čejenů, kteří museli v dávných dobách osídlování území, mimo jiné i Čejenů, čelit násilí a bezohlednému vyvražďování bezcharakterními bělochy. Myslím, že tento film vcelku pravdivě vypovídá o těžkém osudu původních obyvatel Ameriky. Je to skutečný, nepohádkový příběh ze Západu vykreslující bídu a bezmocnost utiskovaného národa bezohlednými přistěhovalci. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • 158-minútovú stopáž filmu považovala spoločnosť Warner Bros. za príliš dlhú, takže štúdio nechalo po prvom uvedení filmu zostrihať scény s Jamesom Stewartom (vo filme hral Wyatta Earpa), čo skrátilo stopáž na 145 minút. Scény boli napokon neskôr obnovené vo vydaniach VHS a DVD. (westerns)
  • Režisér John Ford uvažoval o natočení nahej scény s herečkou Carroll Baker kúpajúcou sa v rieke, ale nakoniec sa scéna nenatočila. (westerns)

Reklama

Reklama