Reklama

Reklama

Zabiják Joe

  • USA Killer Joe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Má každý lidský život svou cenu? Takovou otázku si klade dvaadvacetiletý Chris Smith (Emile Hirsch – Útěk do divočiny, Milk), drogový dealer z malého města, který by se nejraději na svou špinavou práci vykašlal. Když ale Chrisovi jeho vlastní matka ukradne všechny zásoby, nezbývá mu než někde sehnat 6 tisíc dolarů, a to rychle, jinak zemře. V zoufalství požádá o pomoc svého otce Ansela (Thomas Haden Church – Bokovka, Spider-Man 3) a společně vymyslí plán: Chrisova matka, pochybná existence bez jakýchkoliv dobrých vlastností, uzavřela životní pojištění, které by víc než pokrylo její dluh. Má to jen jeden háček. Aby mohly být peníze vyplaceny, ona musí nejprve zemřít. Joe Cooper (Matthew McConaughey – Obhájce, Lemra líná, Jak ztratit kluka v 10 dnech, Čas zabíjet) je nejen detektiv, ale také vášnivý nájemný vrah s šarmem a chováním pravého gentlemana z jihu. “Zabiják Joe” by se úkolu s velkou chutí zhostil, ale spoušť nezmáčkne, dokud na stole neuvidí 25 tisíc dolarů v hotovosti. Tolik ale Chris s Anselem nemají, proto v beznadějné situaci kývnou na Joeovu “laskavou” nabídku. Ten je ochotný odložit platbu výměnou za Chrisovu přitažlivou a zdánlivě nevinnou mladší sestru Dottie (Juno Temple – Dirty Girl, Temný rytíř povstal, Tři mušketýři), kterou si nechá v zástavě až do chvíle, kdy bude vyplaceno pojistné a on obdrží svou odměnu. Všechno se zdá jednoduché, ale zdání klame. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (492)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zabijáka Joe znám z divadelních prken v podání Jihočeského divadla. Moji ženu tehdy poněkud znechutilo provedení, které se snažilo zjevně oslovit mladší publikum a bylo na hony vzdálené klasické podobě měšťanského divadla. Fetování, souložení, násilí, zkrátka nic pro křehké duše. Já jsem ale ocenil černý jízlivý humor a divadelní hru bych hodnotil vysoko. Tracy Letts zabrousil do života americké bílé chudiny, kterou známe nejvíc ve stylizovaném podání sitcomu Jmenuju se Earl. Tady je to ale podstatně syrovější, zbavené změkčujícího humoru. Žádné čítankové charaktery, nic moc inteligence a značně přízemní motivace. Na jevišti Jihočeského divadla Zabiják Joe fungoval jako černočerná cynická komedie, William Friedkin to posunul mnohem spíš do polohy klasického krimi thrilleru a tenhle posun mně trochu vadí. Matthew McConaughey tady funguje spíš jako násilný magor a sexuální úchyl než jako pragmatický dodavatel speciálních služeb, který jen čím dál tím naléhavěji požaduje platbu za odvedenou práci. Pokud jde o casting a předvedené herectví, nemám výhrady, ale mnohem víc bych ocenil, kdyby se snímek držel mé původní představy Zabijáka Joe coby temné komedie o hodně nedokonalých lidech. Celkový dojem: 65 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Chvíli to sice vypadalo na volné pokračování Melova Pana Bobra, ale nakonec z toho vzešlo nádherné Blood Simple římská dvě. Z dědy Willieho je totiž i na prahu osmdesátky nekonvenční vymítač pruderie a po vzoru Coenů názorně ukázal, že v Texasu v tom jede každý sám. Místy sice na jižanské rudé krky příliš konverzační (to bude tím divadelním původem předlohy), ale nestěžuji si - vždyť to celé uteklo jak panenství nebohé Dottie.. Jinak pro mě ne zas tak překvapivý úkaz, že když dá Matthew stranou břišní destičky, bronzovou pleť a sluncem vyšisovaný účes, objeví se nový člověk - herec. Památnou scénu se smaženou kuřecí nožkou mohla doplnit ještě jedna, kde by Killer Joe vylízal zbytky barbecue omáčky z misky položené na bujně zatravněném pahorku "town bike" Sharly - pak by byla reklama na produkty KFC teprve komplexní.. ()

Reklama

playboxguest 

všechny recenze uživatele

A já si původně podle ústředního plakátu myslela, že půjde o western (a ty já většinou nerada, takže je nevyhledávám). Jaká chyba lávky, zjistila jsem, když jsem prolétla zdejší galerii a jaká chyba, že ještě otálím, řekla jsem si, když jsem v ní identifikovala Ginu Gershon a Juno Temple. A právě herci jsou na filmu to nejlepší a tím myslím kompletní sestavu, kdy se tu každý předvede v tak trochu jinačí poloze, než na kterou jsou diváci zvyklí. Víc mi teda jela první polovina filmu, ale konec mi chuť zase rychle spravil (a tím nemyslím tu reklamu na kfc - "kuře fucking cums"? XD ). 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že Matthew McConaughey ma milo prekvapil, svojim výkonom ma definitívne presvedčil, že je to Pán herec. Svoju rolu zohral absolútne geniálne a presvedčivo, málokedy sa vidí taký perfektný herecký výkon. Film sám o sebe má dosť jednoduchú, primitívnu zápletku, ale keď sa divák vžije do jednotlivých postáv tak dej nenudí. Navyše ho vrchovato vyvažujú perfektné herecké výkony a psychológia jednotlivých postáv. Bolo zaujímavé sledovať ich činy keď sa niečo "pokazí". Vyskytli sa tu aj nejaké bobry, aj trocha akcie takže ja som maximálne spokojný. Zaslúžené 4*. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Whose dick is it? Friedkin se v sedmasedmdesáti letech nebojí experimentovat, a to je dobře. Redneck thriller par excellence, po jehož zhlédnutí si snad ani nechci představovat McConaugheyho v jiných rolích, než těch chladně nekompromisních, brutálních a perverzních Jižanů. Nic pro slabé nátury, naštěstí. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Natáčalo sa od 8. novembra do 15. decembra 2010 v New Orleans. (m.a.t.o.)
  • Pre režiséra Williama Friedkina je to druhá spolupráca so scenáristkou a spisovateľkou Tracy Letts. Prvýkrát adaptoval jej scenár k filmu Chrobák (2006). (toi-toi)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

William Friedkin míří k vojenskému soudu

William Friedkin míří k vojenskému soudu

30.08.2022

Je tomu už dlouhých jedenáct let od doby, kdy legendární oscarový režisér William Friedkin (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) natočil svůj zatím poslední hraný snímek Zabiják Joe s Matthewem… (více)

Trierova sága o souložení

Trierova sága o souložení

29.08.2012

Ve Švédsku právě padla první klapka nového ero-eposu Larse von Triera s výmluvným názvem Nymphomaniac. Filmu přinesl mediální pozornost především Shia LaBeouf, který tvrdil, že si před kamerou… (více)

Reklama

Reklama