Attenberg (festivalový název)

Attenberg

Attenberg

Řecko, 2010, 93 min

• Houdini

Zlatý Lev - výběr(28.12.2010)

• bassator

46th KVIFF 2011 - YOUNG GREEK CINEMA - Mladý řecký film (Attenberg / ATTENBERG / Attenberg)(10.9.2011)

Další vylízanej řeckej art. Ale když už, tak radši řemeslně lepší Špičák.(4.7.2011)

Tí Gréci nie sú normálni! Budˇ majú hovadské dlhy, alebo vyšinuté filmy .(6.12.2011)

Samozřejmě, že to není odpočinkový filmy který si pustíte pro dobrou náladu. V rámci žánru... pěkné, obsažné. Co víc k takovému filmu říct?(26.9.2011)

46. MFFKV Řecký úlet s ministerstvem podivné chůze z Pithonů.(8.7.2011)

Velice příjemný, byť dost šílený film. Obzvláště mě pobavila chodníková intermezza.(10.7.2011)

Velmi atraktivní film o tom, jak dospět v normálního člověka. Tato cesta je složitější a složitější, když jsme si čím dál vzdálenější a projevení nespoutaných animálních pudů je o tolik snazší.(9.7.2011)

Další (po Špičáku) solidně ujetý, ale zároveň mimořádně silný snímek z Balkánského poloostrova využívající pestrou škálu uměleckých prostředků k přenesení informace divákovi (záleží jen na správném rozkódování různých indicií a obrazů). ~ Stěžejními postavami jsou třiadvacetiletá odtažitá Marina a její otec, architekt, umírající na rakovinu. Prostřednictvím postavy Mariny sledujeme její snahu oprostit se od lidské stereotypnosti a umělosti v oblasti sexuálního poznávání sebe i druhého pohlaví, přičemž přirozeným cílem je znovuobjevení a projevení ničím nespoutaných animálních pudů, pochopení člověka jako živočicha, zvíře. Učí se hudbou, sledováním přírodovědných dokumentů i setkáními s kamarádkou. Uvedení teorie v praxi. Tato tematická rovina je konfrontována s druhou významnou rovinou, která vystupuje na světlo světa díky postavě umírajícího otce. Jedná se vlastně o přímou konfrontaci vysněné živočišnosti sexu a apatické, neživé smrti. Otec coby architekt je kritikem lidského konání ve 20. století, kritikem měšťácké arogance a bezohlednosti, říká, že lidstvo se od pasáků ovcí ubírá slepým směrem k buldozerům, od buldozerů k minám… V obou hlavních tematických rovinách nalézáme kritiku stereotypnosti lidského chování zabraňující rozvíjení vlastní osobnosti a vlastních potřeb, kritiku slepého sledování stáda. ~ Často se objevuje motiv opakování, napodobování (hry se slovy, zvířecí skřeky, imitace zvířat). Zpestřením jsou intermezza v podobě poměrně bizarních krokových variací. Za povšimnutí stojí poslední statický záběr (stavba, komíny, kouř, hromada zeminy, bagr, kaluž, zatažená obloha…). ~ Velice originální film o protagonistčině opožděném dospívání a zároveň jakémsi závěrečném účtování se světem jejího otce, v němž se mísí vážná látka s komediálními prvky. ~ ~ Líbí se ti to? / Přestaň s tím věčným ptaním se pořád. / Omlouvám se. / A neomlouvej se. / Omlouvám se za omlouvání. Já pořádně nevím, co mám dělat, ale neříkej mi, co mám dělat. Štve mě, když mi lidi říkaj, co mám dělat. Necítím se trapně. S tebou cítím jistotu. Je to hezký ležet vedle tebe. Hezky voníš. Cítím tvýho vocasa a vůbec mi to nevadí.(22.12.2011)

• jefff

Tohle mě vážně minulo. Na komedii zoufale málo vtipné, na drama dost nedramatické a nezajímavé. Film, který je víceméně o ničem a nic neřekně, nic se nedovíte, a nic z něho nezískáte.(7.7.2011)

[60%] [46. MFFKV 2011](7.7.2011)

Zajímavý námět: dívka, která poznává okolní svět prostřednictvím fauny. Zajímavé vložky: chůze inspirovaná Pithony. Zajímavé dialogy mezi dcerou a umírajícím otcem. Veskrze zajímavý film. (MFF KV 2011)(24.7.2011)

IFFKV 2011(5.9.2011)

Milé překvapení ve Varech. Trochu mi to připomnělo českou novou vlnu, je to hodně hravé, ale hlavně miluju hlavní hrdinku, za tou bych šel až na kraj světa. Takové sympatické řecké Juno(5.7.2011)

[KVIFF 2011](6.7.2011)

Je to takový dosti překombinovaný.(7.7.2011)