Divoký Balkán (TV film)

Wild Balkans, The

Balkánska divočina

Dokumentární

Rakousko, 2009, 52 min

Kdo by čekal spíše cestopisný dokument bude asi zklamán. Wild Balkans se ve větší míře věnuje především balkánské fauně. Některé záběry jsou neuvěřitelné a Durmitor dokáže chytnout za srdce i za tak krátkou dobu, kterou mu dokument věnuje. Dunajská delta má v dokumentu asi největší prostor, ale přišlo mě, že byl až příliš zbytečně promarněn fakty, která jsou všeobecně známa. Velmi mě rozčilovalo neustálé přirovnávání s Pánem prstenů. Grafické ztvárnění mapy Balkánu bylo originální a velmi povedený. Záběry kamery na divokou balkánskou přírodu a "makra" zvířat jsou jednoznačně nejpovedenější složkou celého dokumentu.(18.6.2011)

Paralely s LOTRom na mňa nezafungovali ani v najmenšom a vôbec, do konceptu dokumentu boli dosadené nie z nevyhnutnosti potreby analógie s NZ faunou a flórou, ale zo zámienky vykresať z ponúkaného materiálu čosi mohutnejšie a širšími uzlami previazanejšie. Ovšem tá prezentovaná nedotknutá prírodná bašta Európy na mňa svojou až monumentálnou odľahlosťou mala pomerne silný účinok, hoci len v obmedzenom tv formáte. 60%(20.6.2011)