Reklama

Reklama

V zemi krve a medu

  • USA In the Land of Blood and Honey (více)
Trailer

Pŕíběh o lásce, který se odehrává na pozadí války v Bosně... Během bosenské války, je zajatá Ajla přivedena s dalšími ženami do srbského tábora, aby sloužila vojákům. Velitel zajateckého tábora Danijel zjistí, že Ajla je dívka, se kterou se kdysi setkal v nočním klubu a zamiloval se do ní. Snaží se ji diskrétně  chránit. Jejich  láska znovu vzplane, ale mohou si navzájem věřit? Režijní debut herečky Angeliny Jolieové se soustřeďuje na to, jak válka ovlivňuje morální a emotivní stránku jedinců. (TV JOJ)

(více)

Recenze (82)

verbal 

všechny recenze uživatele

Goran Montekovič a Šehrezáda Kapuletovičičová v zemi krve a smrdí aneb jak to vypadá, když vyrachtané hollywoodské kravce vypadne z huby stříbrná lžička, se kterou si ještě před chvíli ťukala o své porcelánové zuby při přemýšlení, kam toho svého tolik angažovaného harlekýna vlastně naprat. Ta bohužel dopadla na Barbie mapě válečných konfliktů rovnou k Sarajevu, a tak tu máme naprosto nestranný pohled (Kmotře, už to nehul!) na zlé, sadistické Srby, kteří se mstí snad ještě za Kosovo pole a masakrují ubohé mohamedány rychleji, než byste řekli Naser Orič. Nepochybuji, že nad tím nejedna stokilová americká hospodyňka, která si z dějepisu pamatuje akorát to, kdy má začít péct krocana, vydojí mastnou slzu, no a my ostatní, nevzdělaní romantici, si tohle šoupnem hned vedle pohádek o hodném Nelsonovi! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $303,877Tržby Celosvetovo $1,142,000▐ Veru, neveril by som ale Angelina Jolie to po režisérskej stránke zvládla, samozrejme štýlom prevedenia je to skôr taká hollywoodska štylizácia než drsný rukopis, po ktorom by ste absolútne znenávideli Srbov ale aj tak má to svoje silné momentky, pri ktorých človeku nie je všetko jedno, sú natočené s citom nie pre zdesenie v obraze ale skôr pre domyslenie následkov odohrávajúcich sa mimo obrazu, príbeh a jeho podanie sústredené na dve osoby ani na chvíľu nestratí tempo. Spokojnosť, šikovná práca. /60%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JSOU LIDI, CO NEMAJÍ NA VYBRANOU....“ /// Bosna a Hercegovina, 1992. Obyvatelstvo rozdělit na muže a zbytek. Muže voddělat a zbytek rozdělit na hezký a nepotřebný…. (jo, jo, chlapi to maj vždycky jednodušší). Novodobej koncentrák v režii Srbáčů. Žádnej muslim nebude šlapat po zemi nasáklý JEJICH krví. Ale svět to všechno vidí … (jasně, jako vždycky). Ajla a Danijel. Ona muslimka, on srbský velitel. Na pozadí jejich příběhu sledujeme výpověď o těch, kdo ve válce nejvíc trpí. Trpí proto, že jsou bezbranní. Lidsky zajímavá, hnusná a pravdivá první hodina. SRBOVÉ JSOU HNUSNÍ VŠICHNI! A taky Češi a Poláci… (cože? Jako i já?) Porušování snad všech lidských práv, Ženevský úmluvy, lidskosti. Válečná love story o nocích (i dnech) s nepřítelem plná genocidy (,,Proč jsi se nenarodila jako Srbka?“). Ano, druhá půlka je trochu i cestou do duše, ale nečekejte žádný romantický rozjímání. Náhodou na to, že Angelina ten film udělala vlastně celej sama (kurva, jak si zahrála ty chlapy?), tak to není vůbec špatný! Má to emoce, sex i krev a navíc, kdo nevěří, ať se zeptá v Srebrenici. 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že to Angelina Jolie myslí s UNHCR fakt vážně! 2.) Su tak trošičku sadista. 3.) Srbsko je nasáklý (i) mojí krví. 4.) Thx za titule ,,sonnyboy“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jak snadné je vysmívat se režijnímu debutu Angeliny Jolie coby naivní fantazii luxusem obložené americké celebrity nebo obecně coby hollywoodské melodramatizaci evropského konfliktu. Na druhou stranu si ale přiznejme, že "V zemi krve a medu" není v zásadě v ničem odlišné např. od respektovaného či přímo vyzdvihovaného "Pianisty". Tedy pouze v tom ohledu, že "Pianistu" režíroval etablovaný tvůrce a spiklenecký miláček evropských festivalů, zatímco na snadném terči v podobě Angeliny Jolie si může evropská kritika brousit svůj ostrovtip, jak se ukázalo při premiéře na Berlinale. Jistě, že u Jolie, která se angažuje ve všemožných charitativních akcí, bude v jejím pohledu na jugoslávskou válku přítomná nějaká zkreslující ideologie, jenže zde je alespoň od začátku jasné, že se jedná o politický pamflet, což ale řada jiných tvůrců točících o válce, festivalového seladona Emira Kusturicu nevyjímaje, nepřizná. Přinejmenším lze uznat, že se novopečená režisérka a scenáristka zaměřuje na ženské aspekty války, jako je sexuální násilí, a nepředkládá jen další macho fantazii. 5/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Sarajevo. 1992 až 1995. Bosenská muslimka a talentovaná malířka Ajla, bosenský Srb a voják Danijel. Taková Julie s Romeem své doby. Scénář jim navíc napsala hollywoodská star Angelina Jolie. A postavila se i za kameru. Zvláštní kombinace, nabízí se podotknout. Navíc řada dramatických vrcholů, válka, brutální mordy, znásilnění. Jenže romantická linie na pozadí dramatických událostí si prostě nějak nedokáží vyhovět. Divák nezatíná ruku v pěst, ani nehledá suchou část kapesníku. Prostě jen sleduje příběh, který otevřel bývalým Jugoslávcům pomalu se hojící rány. Je chvályhodné, že autorka žijící v úplně jiných podmínkách, problematiku války v Bosně a Hercegovině intenzivně nastudovala, na hlavičku hřebíku ale uhodit nedokázala. V té etnicko-politicko-náboženské problematice jsem se navíc tu a tam ztrácel!! Na debut přesto velmi solidní!! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak mám pocit, že Angelina Jolie během natáčení Výměny velice pozorně sledovala Clinta Eastwooda a svůj debut natočila víceméně přesně v jeho stylu. Věcně, bez příkras, bez potřeby jakékoliv roztřesené kamery, stylem nezaujatého pozorovatele. No a to se mi moc líbí. Samozřejmě, příběh je jednoduchý a konflikt je jen zlehka načrtnutý, ale všeho je tak akorát, aby bylo všem jasné, kdo je kdo a proti komu vlastně, a aby výsledek byl co nejpůsobivější. Hodně tomu (kromě zmíněné eastwoodovské režie) pomáhajípředstavitelé hlavních rolí (zejména pak Zana Marjanovic), plusové body sbírá i hudba Gabriela Yareda. Dobré to bylo. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Moc nerozumím tomu, proč si Angelina Jolie jako svůj režijní debut vybrala tak těžkou látku, proč nešla po malých krůčcích. Troufám si říct, že nějaký potenciál v sobě určitě má. První polovina filmu totiž není vůbec špatná, vlastně jsem byla až mile překvapená. Chyběla tam sice taková ta naléhavost na diváka, kterou ve válečném dramatu zkrátka potřebuji, ale bylo to na takové hezké 3*. Ovšem druhá polovina silně skřípe, tam si divák uvědomí, že ten film vlastně nic moc nenabízí. Válka ustupuje do pozadí a centrum filmu tvoří milostný příběh dvou lidí, který je ale celý strašně divně napsán a pojat. Film mě přestal rázem úplně zajímat, Angelina se snažila dopracovat k silné pointě, ale jako by vlastně nevěděla, jak se k ní dostat a neskutečně to natahovala. Nejslabší stránkou filmu je tak bez debat scénář. Jako tvůrčí debut se určitě nejedná o šlápnutí vedle a vlastně se nebudu bránit dalšímu případnému projektu Angeliny. Při mém hodnocení se ale dívám pouze na to, jak na mě film zapůsobil a V zemi krve a medu na mě vlastně ve výsledku nezapůsobil nijak. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nechápem tie nízke hodnotenia, ale každý máme názor...Kto by to do Angeliny povedal. Scenár, produkcia, réžia...Príbeh, ktorý ženskému publiku voniať nebude, podala bez servítok, neuhýba pred ničím a práve preto má môj obdiv. Nevedieť vopred kto to režíroval, tak pravdepodobne nikto by netipoval ženu. Balkán, to je moje, videl som takmer všetko podstatné a dostupné na túto tému. Škoda, že menej histórie znalý divák nedostane bližšie vysvetlenie prečo a ako k vojne došlo. Po krátkom úvode, atentáte a zatmievačke už sme vo vojnovom stave. Toť jediné veľké mínus. Druhé menšie, že Srbi sú vykreslení ako totálni vypatlanci, vrahovia a znásilňovači žien. Ale bohužiaľ treba si priznať veľa takých aj bolo a je to jej pohľad a tak som ho bral. Fakt to niekedy vyzerá tak, že Angelinu znásilnil nejaký Srb a tento film brala ako pomstu. Ešteže záver trochu zmiernil celkovo negatívny pohľad, lebo ako hovorí Daniel: "Ani vaši nie sú bez škvrny, tiež majú zbrane"...Na humanitárne bombardovanie(super prijebané pomenovanie) peniaze neostali, vidíme len náznaky a zničené ulice. Celkovo som spokojný, určite jeden z tých lepších filmov o vojne na Balkáne za posledné roky. Hlášku od moslima za stolom, že Česi a Poliaci sú tiež poriadne svine som celkom nepochopil...Klobúk dole Angelina, toto by som od teba nečakal. V záverečných titulkoch mi chýbalo jedine toto . 80%. ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, když v Hollywoodu někdo vyrobí vzdělávací videomateriál pro zaostalé obyvatele divokých částí světa. Bez těchto didaktických pokladů by ti nebožáci jistě zapomněli, proč se vlastně nenávidí. A v tomto případě se Angelina dokonce i začetla do dějin Balkánu (zvládla cca 2 nadpisy kapitoly 4 a kapitoly 8). Musím uznat, že jisté náznaky, že ti muslimové až tak košér nejsou, tam byly. Jestli to ale nebude tím, že teď už zase strýček Sam s muslimy nepeče a tak vlastně nemůžou být úplně bez poskvrny? Však už dokonce dávno nahradili Srby v jejich rolích drsných hochů záporáků. Ale aby bylo jasno, každá válka je hnus, a tady prostě dřímalo mnoho emocí. Závěr týkající se samotného filmu - dvouhodinová nuda. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Hej, živote! Úvodní informační titulek naprosto mimo, milostné scény jako z jiného filmu, ale rozhodně nejde o špatně natočený film a výprava i herci zaslouží ocenit. Emocionálně rozbitá jsem rozhodně nebyla, ani ohledně násilných scén. Ale vlastně se mi líbí ta snaha bohaté holky, která má srdce a svědomí, podat svědectví o velmi smutném úseku moderní evropské historie. A v tom je taky největší problém: příběh vztahu muslimské malířky a srbského četnika je hollywoodsky rámovaný a vyprávěný film plný náhod a osudových momentů, tlumočící představy naivní Američanky o lásce za časů etnické války, kterou sama neprožila. Taková nezamýšlená celovečerní hraná agitace? Každopádně přiznávám, že na „Zemi krve a medu“ jsem čekala od chvíle, kdy se začala točit, proto jsem taky drama viděla hned první den, kdy jsem to vidět mohla. Jisté je, že film ještě uvidím znovu, třebas budu názorově jistější… ale spíš ne. Ale nebudu zlá ani nevstřícná, přestože se to nabízí. Nakonec znám i hodně špatné, otevřeně propagandistické filmy o balkánské válce… a jsou přímo z jihu. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem naprostou ždímačku emocí, protože Angelina Jolie několikkrát na místě byla a musela mít o hrůzách detailní informace. Bohužel snímek nebyl vůbec smutný až na asi dvě scény a to v téhle látce a v tak dlouhé stopáži je málo. Ale na to, že se jednalo o první režijní počin Angeliny se nejedná o vůbec špatný film. Casting byl dobrý a herci hráli přesvědčivě. Kamera, hudba a technická stránka filmu taky nebyla žádna hrůza. Prostě průměrné válečné drama, které zbytečně sazí na romantickou linku. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím romanticko-dramatickou linku, i když se mi nelíbila. Angelina by si ale pro příště měla vybrat štáb, který něco umí, hlavně kameramana a střihače. Od prvních záběrů je viditelné, že sledujeme spíš televizní film než působivý příběh do kina. Obdivuju drzost, s jakou se Američanka vydá do Jugoslávie a tam o Jugoslávcích točí takové téma (i když to už před ní dokázala Juanita Wilson), srovnání s Romeem a Julií je ovšem hodně směšné. Mnohem bližší je místní funkcí "Podobné" nabídnutý film Jako bych tam nebyla, ten je ovšem natočený mnohem líp a nesnaží se na rozdíl od Žoliny prvoplánově šokovat. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Angelina ne režijní stoličce a opět patetická a hlavně nenápaditá a nudná. Bez nápadu natočený film o zvěrstvech v Bosně, který diváka nechá absolutně chladným, přestože se z něj snaží ždímat emoce. ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Na téma balkánského konfliktu (1992-95) vzniklo několik filmů a tento není optickým pohled nějak vyjímečný, avšak nabízí zajímavá témata, autenticitu a dobře vybudovanou tíživou atmosféru války. V In the Land of Blood and Honey je násilí denní rutinou v zemi, kde téměř odumřel cit člověka k člověku. Hnací sílou filmu je původní prostředí, jazykový dialekt a herci, kteří některé situace ve filmu sami prožili a v realitě stáli na různých stranách válečného konfliktu. Silnou atmosféru války se Angelině povedlo vybudovat díky zachycení kultury dané země, tradice a předsudků, které v autentickém prostředí nabývají na důležitosti. Film se točí kolem vztahů (ať jsou milenecké, mateřské, sourozenecké nebo jen přátelské), které ani vášeň před válkou nezachrání. Prostor patří především ženám (matkám, milenkám, sestrám), které uprostřed válečných hrůz transformují svou lásku na touhu vzít někomu život. Angelina ve svém režijním debutu neukazuje na jedné straně ty dobré a na druhé zlé, vykresluje pouze lidi, věřící, že dělají to nejlepší pro svůj národ a zemi. Jádro příběhu tvoří vztah Daniela a Ajly, kteří se snaží vytvořit vlastní svět v zemi plné násilí, ale pochybnosti je dostanou do pozice, kdy se snaží jeden druhého zabít. V jejich milostném vztahu oba projdou pod vlivem války změnou odrážející se na jejich osobnosti, kterou se však nepodařilo zachytit. Vnitřní pnutí postav, jejich pochybnosti, boj se zodpovědností a morálkou, která je silnější než emoce není zřejmá a tak se z ústředních postav nestane nic víc než jen prázdné postavy v prázném prostoru. (Berlinale 2012) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

O Angelině Jolie nemám vysoké mínění ani jako o herečce, takže k jejímu režijnímu debutu jsem přistupoval se skepsí. Ale lákalo mě téma, takže šanci jsem tomu dal. A nedopadlo to zase tak zle. Ten motiv zakázané lásky byl sice unavující, ale jinak to podání bosensko-srbského konfliktu bylo řádně syrové i realistické a i když to nebylo tak intenzivní, jako podobně laděné As If I Am Not There, dokázal se film v určitých momentech zavrtat pod kůži. Druhou věcí je jednostrannost, se kterou Jolie na balkánskou válku nahlíží. Tohle a nepochopení mentality mě dlouhodobě rozčiluje, ale to je vesměs problém všech amerických režisérů točících filmy o evropských konfliktech, takže to bych zase tolik nevyčítal. Celkově příjemné překvapení se slušnými výkony vesměs neznámých herců. Jisté rezervy tu samozřejmě jsou, ale nemyslím si, že by ta vlna kritiky byla zasloužená. 65% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Umíš šukat??......... Zjistil jsem, že mám rád filmy, u kterých se pobavím a nebudu zbytečně trpět. Tohle je těžký příběh, žádná popkornová záležitost. Angelinu Jolie mám moc rád, ale raději ji mám v normálních příbězích jako jsou akční nebo komiksové záležitosti. Svůj filmový debut zvládla z přehledem, akorát bych bral jiné téma (je to moc smutné), ale zase na druhou stranu, je to Angelina a její charitativní aktivita je známa celému, nejen filmovému světu. Jsme jen lidé, nebo ne? Někdy se to nedá poznat. ()

fannah 

všechny recenze uživatele

Snažit se vysvětlit problematiku války v BiH a ještě do toho zahrnout milostný příběh je trochu problém. Srbové jsou opravdu viníci, Srbové tuto válku vyvolali a všechny krutosti na civilním obyvatelstvu prováděli. Bohužel ve filmu byli vykresleni spíš jako leniví ruští vygumovaní ožralové, což bylo naprosto zbytečné a filmu to ubírá na důvěryhodnosti. Sarajevo v rozvalinách bez jediného civilisty i bez jediného UNPROFORáka je teda absolutně špatně. V Sarajevu bohužel celou tu dobu lidé žili, přežívali, čelili snajprování a minometným palbám, teroru, nedostatku všech životních potřeb a z tohoto filmu byli naprosto bezdůvodně vynecháni. Přitom příběh každého z nich je přinejmenším stejně strhující, jako příběh hlavních hrdinů tohoto filmu. Trochu mi to připomínalo románek hlavního SSáka a jeho židovské služky v Schindlerově seznamu, taková vedlejší záležitost na jinak strhujícím scénáři. Celý ten film je trochu jako taková vedlejší záležitost, jenže toho hlavního tam taky moc není. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Režijní debut Angeliny Jolie je překvapivě zralý a ... překvapivě brutální. Musím uznat, že Angelina má docela koule, když se nekompromisně pustila do takové látky a vlastně mi vůbec nevadí, že jde o naprosto neobjektivní počin. Extrémně vyhraněné situace lze nejúčinněji vytvořit právě v extrémně vyhraněných dobách, a některé nejsilnější scény si lze jen těžko představit v jiném kontextu. Náckové jsou už dost profláknutí, Kambodža je příliš daleko, sci-fi je pro sraby. Celková kvalita je sice dost nevyrovnaná snad ve všech ohledech, kolísá režie, scénář, dialogy i herecké výkony, je ale nutno říci, že paní režisérka-scénáristka-producentka rozhodně není takový břídil, jak bychom mohli čekat. Uvědomuju si ale, že kdybych byl Srb, tak si asi strhnu ze stěn pokojíčku všechny plakáty Lary Croft. Do budoucna bych doporučoval trochu slevit ze spasitelských ambic, možná se pak bude tvořit líp. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Nechci paní debutující režisérce, herečce Angelině Jolie, křivdit, ale tohle americké love story zasazené do kulis války v Bosně a Hercegovině (1992–1995) se nepovedlo. ~ Milenci Danijel a Alja se stanou z etnických důvodů ze dne na den nepřáteli, s čímž se vyrovnávají každý po svém. Snímek nám sice ukazuje onu nesmyslnost konfliktu, nicméně zjednodušujícím, zcela jednostranným a nekorektním způsobem. ~ Prvoplánové a předvídatelné, že ani pár dobrých scén tragický celek nezachrání. PS Trailer je mnohonásobně lepší než film. ()

Související novinky

Pitt a Jolie u moře

Pitt a Jolie u moře

19.07.2014

Angelina Jolie zahájila svoji režisérskou kariéru před třemi lety dramatem V zemi krve a medu. Na začátku příštího roku uvidíme její válečný životopis Nezlomný, studio Universal už nicméně stihlo… (více)

Proč Gravitace nepřitáhla Downeyho a Angelinu?

Proč Gravitace nepřitáhla Downeyho a Angelinu?

22.02.2014

Alfonso Cuarón se s loňskou Gravitací piplal mnoho let. Film měnil studiový dohled a složitě se pro něj vyvíjela nová filmařská technika, výraznými změnami potom prošlo i obsazení. Dvě stěžejní (a… (více)

Angelina Jolie dohlíží na zajatecký tábor

Angelina Jolie dohlíží na zajatecký tábor

21.12.2012

Loni si vyzkoušela režii v balkánském romantickém dramatu V zemi krve a medu... a zdá se, že se jí za kamerou líbilo. Právě totiž rokuje se studiem Universal o režii filmu Unbroken. Půjde o adaptaci… (více)

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Reklama

Reklama