Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1776. Farmář Gilbert Martin krátce po svatbě přivádí z Alabamy svojí půvabnou novomanželku Lanu do srubu v údolí Mohawk River. Protože vyrostla ve městě v dobře situované rodině, je z počátku šokována drsnými podmínkami, v nichž se právě ocitla. Nebezpečí je obklopuje doslova na každém kroku. První velké zkoušce jsou Lana s Gilbertem vystaveni, když na jejich srub nečekaně zaútočí Indiáni. To je ale pouze počátek všech strastí a bolestí, které na ně čekají... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Oslnivě technicolorový (rok 1939!) melodramatický western s vlasteneckými hodnotami. Takže krásná kamera a naivita starého Hollywoodu, chemie mezi postavami bohužel nic extra. Na druhou stranu mě překvapil vývoj příběhu, kde hlavní postavy opravdu prochází sérií tragických událostí. Ford tady spíše než v interiérových dialogových scénách boduje ve snímání postav v krajině a režírování akce (první útok Indiánů je velmi zručně inscenovaná sekvence). A závěrečný běh je vyloženě roztomilá scéna. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příjemný western s historickým nádechem. Hlavní hrdina je sympaťák a divák (alespoň já) se po 103 minut nenudí. Dobrá scéna je, když Gil (H. Fonda) běží pro pomoc a pronásledují jej 3 indiáni - dobře zpracovaná honička...Malý nedostatek:Když v jedné scéně kácí osadníci Mohawk River stromy, používají pouze sekery. V jednom záběru je ovšem krásně vidět, že na strom byla použita pila - krásný rovný řez. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Posilování národní identity je důležité a pohádkové vyprávění o minulosti, ve které se kalil americký lid v boji proti nepřátelům má každý národ. O. Vávra by mohl vyprávět (a bohužel ve svých pamětech vypráví)!! Jako film naprostý ODPAD, jako příručka k pochopení národního cítění prostých Američanů neocenitelné!! A prý (dle přednášky před filmem) byl Ford na tento film velice hrdý. Ten nacionalismus... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hoci teda reziser John Ford /Man who shoot Liberty Valance/ natocil uz podstatne lepsie filmy, tento sa mi vynimocne pacil. Realie okolo roku 1776 v udoli rieky Mohawk maju hodne do seba. Dialogy su na urovni, film ma dobre tempo a dobrych hercov ako Klodet Colbert, Henryho Fondu a Johna Karradina, takze aj herecke vykony tu su pritomne. Utok Indianov je potom masakrozna zalezitost, ktoru som si prave uzival : 70 % ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ač se nejedná o jeden z mistrových nejlepších filmů, je to dobrá podívaná se skvělým Henrym Fondou a Johnem Carradinem (i když měl málo prostoru). Na svoji dobu dosti realistická podívaná, která se vyvaruje zbytečnému patosu a přemíře vlastenectví (jasně, ten závěr, ale o to šlo). Jednu scénu si vypůjčil Michael Mann do "Posledního Mohykána". Uhodnete kterou? 60%. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Vo filme sa mala objaviť Linda Darnell, avšak producent Darryl Zanuck rozhodol, že bude pre ňu vhodnejšia úloha dievčaťa z vyššej spoločnosti vo filme Public Deb No. 1 (1940), v ktorom sa nakoniec taktiež neobjavila. (Michal74)
  • Niektoré scény sa natáčali v Cedar City v Utahu, kde sa 350 miestnych obyvateľov zúčastnilo nakrúcania ako komparz. (Michal74)

Reklama

Reklama