Reklama

Reklama

Klement Gottwald

  • Československo Potomci a předkové - Klement Gottwald (neoficiální název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Film z cyklu Potomci a předkové - život a dílo Klementa Gottwalda: režiséři Holub a Maršálek se k tématu postavili tak, jak bylo v době vzniku roku 1986, očekávané. Těžké mládí proletářského chlapce, objevení myšlenek komunismu a vše se završí vyvedením republiky z krize. Tendenční dokument podporující kult osobnosti tohoto nechvalně proslulého českého prezidenta. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Big Bear odpad!

všechny recenze uživatele

Příšerné, odporné, propaganda jak prase a klasický důkaz jak komunisté přetvářeli před národem dějiny dle svého. V dokumentu, který mapuje život této kreatury od narození do jeho pro některými lidmi toužebně očekávané smrti je divákovi předvedena politická situace od mocnářství, první a druhé války, únor 1948 a volbu prezidentem ČSR. Dnes by se to mělo jmenovat: Masový vrah národa. Jestli je nějaké peklo, doufám, že se tam tam zrůda někde pořádně škvíří... ODPAD ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Životopis K. Gottwalda v rámci událostí nejen v Evropě. Budování proletářského internacionalismu skutečně od píky. S jakousi upřímnou myšlenkou za práva dělnictva zasvětil svůj život Komunistické straně, jež nebyla v prvních desetiletích dvacátého století ve světě vůbec výjimečná. Ovšem ona upřímnost byla zastíněna neodvratnou vlnou stalinismu, před kterou varoval i Lenin, který byl již od roku 1924 něco jako voskovou modlou, a jeho myšlenky byly krvavě upravovány. Gottwald se na prohnilém stalinismu v ČSSR v padesátých letech podílel, o tom není pochyb. Otázka je, jaký byl jeho osobní názor na perzekuci Čechů nekomunistů. Otázka bez odpovědi zanechává Gottwalda jako loutku a politického spolupachatele zločinů z 50.let řízenými z Moskvy. Klementova kariéra stoupá a dějinná fakta jeho postupu vůbec nebrání, spíše naopak. 1929 - krach na Americké burze zapříčiňuje miliony nezaměstnaných po celé Evropě. Nástup nacismu v Německu. Varování před rozmachem vraždící mašinerie, jež se poprvé ukázala ve Španělsku. Velmi drsné záběry z bombardování Madridu. Dalším hnacím motorem poválečného rozmachu komunismu byl nepochybně Mnichov. Západní mocnosti rozdávají z cizího s falešným pocitem bezpečí svých hranic. Politický vývoj po druhé sv. válce je zde samozřejmě podán jako tuhý boj proti zrádné buržoazii a vítězství pracujícího lidu. Představu o tom, jaké to bylo vítězství, si může dnešní divák udělat sám. Jeden z nejvíce účelových dokumentů z cyklu Potomci a předkové, který záměrně a na dobu vzniku vlastně i logicky, opomíjí politické zločiny Stalina ve 30.letech v SSSR, které se poté přelévají i přes hranice osvobozených států. Komunističtí funkcionáři se pro mě tímto stávají stejně neschopní, jako funkcionáři dnešní. Oba tábory byly, jsou a budou řízeni odjinud. Existuje vůbec ideální politické zřízení stojící na právech a spravedlnosti poctivě pracujících občanů? Lenin do revoluce jistě nešel s tím, že někdo jiný jeho vizi přemění ve vraždění a tyranii vlastního lidu, stejně jako třeba Havel nechtěl zapříčinit rozprodání a pošlapání tržní suverenity Československa. Člověk míní, ale kdo to tedy nakonec vše mění? Historicky zajímavý, nicméně dobově hodně oškubaný a upravený dokument. ()

Reklama

Reklama