Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starověká kletba ožívá. Laskavá legenda z odvrácené strany. Svatého Mikuláše zná snad každý! Rok co rok se děti těší na hodného dědouška v červeném hávu, který rozdává sladkosti. Ovšem jen hrstka zasvěcených ví o tajemství přísně střeženém církví a vládou, že Mikuláš byl ve skutečnosti kacíř a masový vrah. Vlivem pradávné kletby se navíc každého 5. prosince, když je měsíc v úplňku, vrací ze záhrobí a s bandou věrných zlotřilců pořádá krvavý hon. Policista Goert, kterému v dětství Mikuláš vyvraždil rodinu, se snaží dalšímu krveprolití zabránit. Jenže nikdo mu nevěří... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (116)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mikuláš ztratil plášť, Mikuláška sukni, hledali, nenašli, byli oba smutní. A já byl smutný s nima /víc než obvykle/, protože z nadějně vyhlížejícího snímku se vyklubal velmi nudný slasher, který se může pochlubit maximálně tak netradičním záporákem. Pobaví či postraší jenom pár jednotlivých scén (napočítal jsem všehovšudy čtyři), ale jako celek se snímek topí v záplavě nudných dialogů a slasherových klišé. Promarněná šance, ultimátní hororové béčko s Mikulášem v hlavní roli si dokážu představit velmi lehce, takováto sterilní filmařina ale rozhodně nemohla být cestou k němu. Koukněte se radši na Rare Exports. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Kvalitný horor, ktorý ma bavil od začiatku do konca. Dokonca som si myslel, že po úvodnej 10-minútovke to bude aj na plný počet. Napokon to síce až taká pecka nebola, ale viac som ani rozhodne nečakal. Jednoduchá vyvražďovačka s netypickým (ale skvelým) záporákom, ktorá obsahuje viacero podarených mordov a gore scénok. Vzhľad Mikuláša a jeho kostlivcov bol na tom všetkom najlepší, a keď sa ešte preháňál na koni po strechách... bomba. V prostrednej časti síce bolo zopár hluchých miest, ale vynahradila mi to masakrálna koncovka. Nakrútené to bolo taktiež veľmi pekne. Najviac ma však prekvapujú poniektoré "náročné" hodnotenia, čo ste čakali? Miliardový megahit? Trefný komentár: Oxymoron. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Premisa o demytizování Sv. Mikuláše jako masového vraha, který se při úplňku na 5. prosince vrací ze záhrobí a likviduje lidi, což úspěšně ututlává vláda i církev, skýtá veliký potenciál. Bohužel veškeré reference a parafráze na mikulášskou mytologii a tradující se zvyky, jsou realizované v podobě přehlédnutelných bonusů na okraji obrazu či bez rozvedení promrhané v dialozích postav. Právě dialogy jsou přední charakteristickou konstantou díla a jejich přemíra oproti divácky atraktivním scénám slibovaným žánrovými východisky zase představuje osudové úskalí filmu. Na začátku sice dialogy rozvádějí chytrou parafrázi na slasherová klišé (puberťáci zosobnění třicátníky si ve škole dávají křiklavě obscénní dárky, vyhlášená cudná dívka a panna se ukáže jako milenka třídního hezouna, který s ní zahýbá nejvíce promiskuitní dívce), ale posléze se stávají jen vatou, která pouze v lepším případě konstatuje fakta o vraždícím Mikulášovi. Hrátky se slasherem mizí a nastupuje fantaskní brakovka, kde občasné sekvence excesivně krvavých mordů, přestřelky a hrstka honiček prokládají nezáživné dialogy a vedlejší dějové linie. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Rutinní béčkař Dick Maas (jediný skvělý zářez v jeho filmografii je kultovní Fantom Amsterdamu) je zpět v plné polní. Jen s tím rozdílem, že tentokrát si zvolil celkem zajímavý námět: Mikuláše, který podle legend nenosí dětem dárky, nýbrž pouze zkázu a krveprolití. První polovina filmu slibuje hodně atmosférickou, místy až pohádkovou podívanou. Snaží se děsit pouhými náznaky, rychlými střihy a následným pohledem na krvavou spoušť. Postupně ale zapadá do lehce akční báchorky, která se začne motat v kruhu a hledá cestu ven. Závěr díky tomu nemůže hororového diváka plně uspokojit, i když se snaží skrze nadsazené gore záběry. Škoda, ale stráveného času přesto nelituju. A nejlepší scéna? Rozhodně ta, když se Mikuláš na koni prohání po střechách domů. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Skvelá hororová jazda! Keď už môže mať slasherovú verziu prakticky každý sviatok / nesviatok / udalosť, prečo by nemohol mať aj svätý Mikuláš? Takže sa v tomto prípade objavuje vtedy, keď na 5.12. pripadne spln a darčeky určite nenosí, skôr sa so svojimi vražednými pomocníkmi príde pozabávať na účet miestneho obyvateľstva. Film mi trochu pripomenul "Santa´s Slay", ale "Sint" bol o niečo lepší, zábavnejší i hororovejší. Zasnežené prostredie Amsterdamu bolo výborné a nie celkom zvyčajné, vizuálnej stránke nie je moc čo vytknúť, herci boli zväčša tiež fajn, napínavé pasáže občas nerušivo pretli veselšie momenty a film ma proste bavil. V druhej polovici síce miestami trochu strácal spád, keď sa vcelku dosť času venovalo policajtom, ale ináč sa nemám na čo sťažovať a bol by som rád keby vznikli aj ďalšie pokračovania; materiál i potenciál by sa určite našiel. Ináč, počas proma k filmu museli kvôli protestom stiahnuť z verejnosti jeho poster, pretože decká z neho dostávali traumy :-) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pánové z Holandska si zřejmě řekli, že když si Amíci točí po tuctech všemožné hororové blbosti, kterým se meze nekladou, proč by si na domácí půdě nemohli natočit vlastní. A tak si pomyslili, že docela dobrým nápadem by mohl být vraždící Mikuláš:) To jsme tu v Holandsku ještě neměli, no ne? No jo:) Sint není typickým hororem, ale spíše hororovou komedií. Vypadá to, že páni tvůrci se nechali inspirovat i takovými legendami, jako jsou Piráti z Karibiku, Carpenterova Mlha, viděla jsem tam i Mrtvý sníh, či snad i Noc oživlých mrtvol. Děj uběhne poměrně rychle a příběh má spád. Nesvatý je vydařenou, vtipnou jednohubku. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor z holandskej produkcie. Má veľmi dobrý príbeh o Mikulášovi, ktorý v minulosti spolu so svojou družinou kradli a vraždili, za čo sa im dostalo zaslúženého trestu, ale aj tak úplne nezmizli, pretože pokiaľ je piateho decembra spln, vrátia sa, aby urobili zkázu a zabili každého, kto sa im dostane do cesty. Ale policajt, ktorému v detsve vyvraždili rodinu ich už chce raž a navždy zastaviť. Spracovanie je celkom dobré, po zaujímavom historickom úvode a časti v nedávnej minulosti sa už dej presunie do súčasnosti, kde to chvíľu vyzerá na typický teenagerský horor kvôli ich nadmernému výskytu, ale našťastie sa tak nestane a aj túto počiatočnú polhodinu sa je na čo pozerať, je tu viacero slušných scén a teenageri až tak moc priestoru nemajú a zvyšok filmu už je správne akčný, takže zo spracovaním ani nemám problém. A potešil ma aj dobrý záver. Trochu ma prekvapilo, ale rozhodne nie v zlom, že sa film ani moc nesnaží o humor. Od tejto tématiky som očakával typické čiernohumorné podanie a aj keď nejaký humor sa tu predsa len nájde, ale nie je ho moc a film má väčšinu času skôr takú vážnejšiu atmosféru, ale samozrejme nie v štýle, že sa má divák báť o postavy, stále je najzábavnejší Mikuláš. Krvavých scén je tu pomerne dosť a som rozhodne spokojný. Viacero ich je mimo záber, čo sa dá hlavne pri likvidácii detí alebo úplne nedôležitých postáv pochopiť, ale našťastie väčšinu je vidieť, sú slušne krvavé, nechýbajú useknuté časti tiel, poteší viacero vydarených momentov, prípadne nápadov, fanúšika potešia. A najzaujímavejšie je záverečná likvidácia členov zásahovej jednotky, ale zaujme ich výrazne viac. O klasickej hororovej atmosfére alebo napätí sa tu samozrejme ani moc hovoriť nedá, pri tejto tématike ani nie sú moc vhodné. Problém nemám ani s hereckým obsadením, hlavné postavy sú bez problémov a nesklame ani zvyšok. Réžia mohla byť aj o niečo lepšia, ale určite nie je zlá a čo sa týka technickej stránky, v niektorých prvkoch by sa dala vylepšiť, hlavne niektoré efekty ako pri jazde na koňovi po strechách, kde to predsa len zaostáva, ale väčšina je na tom dobre. Som spokojný, kultom sa tento film určite nestane, táto tématika ponúka stále slušný potenciál, ale dej je správne svižný a bez výraznejšie rušivých scén, Mikuláš po všetkých stránkach dostatočný a s dostatkom zabitých. Nič viac som ani nečakal. 72% ()

helljahve 

všechny recenze uživatele

Dick Maas nám servíruje ďalšiu svoju kravinu, a ja ako ortodoxný béčkar mu to žeriem.Film má kopec hluchých miest, debilné dialógy, no ja som sa bavil. Komu sa zdal Rare export skôr pre decká, nech si pozrie toto. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Solídna, “nečakanou” voľbou záporáka, pomerne originálna “slasher” zábava zo zhúleného Holandska, ktorú vzhľadom na komediálny nádych, netreba brať nijak vážne. Keby bolo viac gore scén, bolo by moje hodnotenie štedrejšie. Tak či onak, za mňa 👍 hore .. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V našich krajoch sa traduje, že svätý Mikuláš je starý dobrák s dlhou bielou bradou, ktorý piateho decembra počas noci pravideľne obdarúva deti sladkosťami. Avšak progresívni, holandskí filmári ho vykreslili v iných farbách. Urobili z neho zhýralého biskupa, kacíra, ktorý so svojou zbojníckou bandou terorizoval pokojne žijúcich obyvateľov vidieka. Tí ho síce zlinčovali, ale tým jeho vyčínanie neskončilo. Po smrti sa z neho stal temný prízrak, "Nesvätý, krvavý Mikuláš", ktorý nemilosrdne zmasakruje každého, kto sa mu pripletie do cesty. Raz za dvadsať tri rokov je piateho decembra spln mesiaca. A to je presne ten čas, kedy mŕtvy nesvätý Mikuláš rozpúta vražedné besnenie. *** ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Vraždící Mikuláš ve stylu ´´pátek 13 atd.´´, se každého 5. prosince, když je měsíc v úplňku, vrací ze záhrobí a jen tak někoho nenechá živého. Takové milé hororové překvapení. ( Hodnocení 6//10) ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Tulipáni svatého Mikuláše žerou stejně, jako Amarouni provařeného Santu. …"Víš, co mi přijde zvláštní?... Ne, co. ..Že jsme letos nedostali čokoládový písmena.. ...Snížili rozpočet to bude tím." ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hmm, takže Mikuláš je pěkný parchant! Unáší děti a masový vrah k tomu! Povedená taškařice se ze středověku přenese do současnosti. Velmi pěkný vizuál, podařené gore efekty. Každou chvíli z někoho vyjede sečná či bodná zbraň (občas i s vnitřnostmi), jinému uletí tam ruka, tu hlava, a kdo si nedá pozor, ten se zlomí v pase nadvakrát. Ďábelský Santa mezi vodními kanály dá vzpomenout minimálně na Fantoma Amsterodamu a na Carpenterovu Mlhu. Hlavní hrdina to nemá vůbec jednoduché, jelikož všechna zvěrstva padají na jeho hlavu, i když půlka města viděla šíleného Mikuláše na koni, jak uhání po střechách domů... Pěkné masky, slušivé triky. A na závěr názorná ukázka jak informovat veřejnost o tom, co se právě stalo. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

"Víš, co mi přijde zvláštní?- Ne, co. -Že jsme letos nedostali čokoládový písmena... -Snížili rozpočet to bude tím." Celkově podprůměrný horor s příjemnou atmosférou a pár fajn scénama. Sám o sobě na dvě hvězdy, ale jelikož mám v celku rád tenhle styl filmů (Rare Exports vládne) a navíc je 5. prosince tak mírně nadhodnotím. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

V Holandsku se ozlombrko hulí ušlechtilé traviny, pročež tady si nejsem záměrem tvůrců zcela jist. Výsledek jejich smažení tomu odpovídá. Po shlédnutí Rare Exports někoho napadlo, že po Santovi je další kandidát na zabijáckou mrchu bodrý tlusťoch s nůší a přáteli na nejvyšších i nejnižších místech. Dáme mu pěknou berlu k zabíjení, kterou mu bude závidět i frontman každé blackmetalové smečky, nějaké ty pohůnky a necháme tomu volný průběh. Všechno špatně. O dva špeky dál to mohlo i bavit. Takhle, satanžel, vítězí na celé čáře norský, lidožravý Santa. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Promhraná možnost natočení filmu, po jehož zhlédnutí budou vaše děti zvracet hrůzou ne z čerta, nýbrž z Mikuláše. Výše zmíněný se totiž na obrazovce zas tak často nevyskytuje (a když už tak učiní, příliš se nečiní), zato scén, při jejichž sledování se mi na mysl vtírala slova "vata, nuda, moc zbytečných řečí" tam bylo až moc. Škoda, pěkný začátek sliboval mnohé a slibům jaksi nedostál. Nicméně, pokud by režisér měl v úmyslu natáčet druhý díl ve stylu 'historického' úvodu (řádění Mikuláše ve středověku bych ocenilo velice velmi), udělal by mi celkem radost. PS: to je krucinál vážně tak těžké opatřit film kromě příšerného dabingu i titulky? Samozřejmě, není tak úplně nepravděpodobné, že by byly taktéž příšerné (proč rozmazlovat platící blbce kvalitou, že ano), ovšem alespoň bych nemusela přetrpět ty hrozné hlasy. ()

Reklama

Reklama