Reklama

Reklama

César pracuje jako vrátný v bytovém domě v Barceloně. S úsměvem otevírá dveře nájemníkům a vyřizuje jejich stížnosti. Není to sice ta nejlepší práce na světě, ale on o změně místa neuvažuje. Jeho práce mu totiž umožňuje poznat všechny nájemníky domu, jejich denní harmonogram a zvyky. Ví o všech jejich příchodech a odchodech, zná jejich slabé stránky i tajemství. Může dokonce ovládat jejich životy, jitřit otevřené rány a ponořit se do nich. A to vše, aniž by proti němu vzniklo jakékoliv podezření. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (506)

POMO 

všechny recenze uživatele

Luis Tosar je španielsky Norman Bates. Paranoídno-voyeurský, psychologicky vypätý a cynický film, ktorý má radšej svojho úchylného záporáka než jeho obeť. Sláva nekompromisnému tvorcovi, ktorý diváka nešetrí a než aby usiloval o jeho sympatie, radšej ho hodí do ľadovej vody. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Já vždycky tvrdil, že chloroform je to nejlepší afrodiziakum vůbec!! Kikina je po něm naprosto vláčná, svolná ke všemu, do ničeho vám nekecá a nedělá ani obvyklé cavyky řekněme s alternativními otvory. S jeho pomocí si užije milování bez zábran i kdejaký slizký domovník, a to s roštěnkou tak luxusní, že by si o ní bez stimulantů mohl nechat akorát tak zdát. Trochu divné je, že ji po té celonoční spartakiádě bolí akorát tak hlava a nepozná, že jí někdo trochu sjel dezén, ačkoliv nemá v převodovce olej. Ale nebuďme takoví hnědopichové, že ano! Třeba by v tom vjezdu do pískovny plandala i vétřieska nebo byl domovníkův tatínek asijský čahoun. No, a když si to jeden tak hezky logicky zdůvodní, nezbývá, než si užít tu docela zábavnou koridu. A teď mě omluvte. Vypadá to, že ta dvacítka ve čtyřce konečně zalomila a je čas tasit banderillu. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Upřímně, víc mi Balagueró sedí v nadpřirozeně hororové škatulce (a netýká se to jenom RECů, ale i Fragilés a Darkness), ale i tenhle výlet do thrillerových vod se mu povedl. Mientras duermes stojí na představiteli hlavní postavy - Luis Tosar jako nešťastný domovník César totálně vládne. Napětí funguje a humor je neodolatelně černý, takže přestože žánrově zběhlý divák bude zažívat deja vu (protože více/méně podobných domovních obsesí jsme v posledních letech mohli pár vidět), neměl by se dostavit pocit, že Balagueró svým talentem plýtvá. Ale stejně... už se nemůžu dočkat [REC] Apocalypse. Horror movie of the year ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Španělové tyhle napínavý a promyšlený thrillery umí. Co já tomu domovníkovi dal jmen během filmu, tolika vulgarismy už jsem dlouho žádnýho člověka nezahrnul. Opravdu děj jede tak, že nenechá vydechnout. Marta Etura, kráska největší ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ač čekáte cokoliv, stejně vás to dostane, protože tahle svérázná žánrovka Balaguérovi prostě sedla, ať už je to hlavním hrdinou, který je vlastně sympaťák, či odlehčeným vyprávěním, které jemně brnká po strunách černého humoru, přes výbornou sestavu nájemníků (holčička vládne, scéna s pornem obzvláště!), až po nekompromisní finále, kdy v sobě režisér nezapře to, co jej kdysi ‚udělalo‘. Po tomhle všem se budu utěšovat hlavně tím, že jsem až příliš ošklivým chlapem na to, aby si mě svérázný domovník vybral k podivným zdvořilostním návštěvám. :) 4 a ½. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nepochopil, co tam v té bytovce dělá ten recepční. Vypadalo to, jak kdyby Španělé vymýšleli nesmyslné pozice, jenom aby snížili svojí brutální nezaměstnanost. Hlavní postava mi tudíž přišla naprosto zbytečná a klidně bych se bez ní obešel. Jenže na druhou stranu by zase nevznikl tenhle napínavý thriller, který toho z hororu moc nemá, ale zase budete napnutý jak špagát mezi dvěma budovami. Za mě dobrý, film mě nenechal oddechnout po celou jeho délku a Marta Etura to vyhnala solidní krásou. Jen nechápu, že to tomu recepčnímu všechno tak procházelo. Tvářil se na perfekcionistu, ale závěrem předvedl solidní amatérismus. Sesypaný domeček z karet je nic oproti tomu, co se dělo tady. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $5miliónovTržby Celosvetovo $8,787,000▐ Španieli keď majú dobrý námet tak to vedia dobre so silnou atmosférou podať a to je aj tento prípad, nechýba napätie, vyhrotené scény /80%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Výborně odvedená práce, odteď bych rozhodně žádnýmu domovníkovi klíče nesvěřil. Po celkem dlouhou dobu filmu je to jeho škodění i celkem zábava, ale ke konci už mě fakt nasral. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

FEBIOFEST 2012 -- César je můj nový hrdina. Jde si tomu štěstíčku naproti, tak se to v životě musí. Je fajn občas fandit záporákovi, zvlášt v působivém podání španělského sympaťáka Luise Tosara. Před filmem jsem čekal, že půjde o velmi seriózní psycho teror, ale dočkáte se i úsměvného černého humoru. Ode dneška spím pod postelí (nejlépe cizí). Balagueró a Filmax jedou dál. P.S. Zaujala mě kombinace "pomerančový džus s banánem" o který žádá po ránu Mimi svého přítele. Musím vyzkoušet. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TEĎ UŽ ZBÝVÁ JEN CLARA. BUDE TO TĚŽKÉ...POŘÁD TEN ÚSMĚV. KAŽDOPÁDNĚ SI MYSLÍM, ŽE JSME NA DOBRÉ CESTĚ. VYMAŽEME JÍ TEN ÚSMĚV Z TVÁŘE. CHCE TO JEN SPRÁVNÝ POSTUP“..... /// Clara má poslední dobou smůlu. Šmírování a stalking jsou totiž zase o kus dál. ,,MYSLÍM, ŽE NASTAL ČAS BRÁT TO VÁŽNĚ!“ Nemám strach, není to horor. ,,JEN“ malý soukromý psycho-drama o neschopnosti bejt šťastnej, nebo (chcete-li) o touze dělat lidi nešťastnejma, nabitý emocema bezmoci, jakkoliv moci pomoci (tak myslím, že ani prokletej básník Pablo Neruda by to nevystihl líp!). Emociálně mě ten skrytej teror, ta dokonalá schopnost anonymně ublížit rozhazuje (spíš vytáčí). Ale jinak? Bez zbytečnejch keců: 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, jak se dostat pod postel, na který se píchá. 2.) Jsem ten, kterýmu často říkaj: ,,máš z toho radost ty hajzle?!“. 3.) Thx za titule ,,cml77“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Není to horror a ani thriller (jediné napětí bylo ve scénce, kdy byl domovník lapen v bytě). Je to psychologické drama o spící panně (pouze obrazně) a domovníku úchylákovi. Já jen doufám, že náš domovník mne taky nezneužívá. Raději si nechám vyměnit zámek :-) ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Zakomplexovaný vrátnik je zúfalý, že nie je šťastný a jeho susedka Clara áno, a tak sa rozhodne, že urobí všetko pre to, aby sa prestala usmievať. Neustále sa jej vkráda do bytu, schováva sa pod posteľ a v noci jej vyvádza nezbednosti, akurát to veľmi nefunguje, pretože nech vymyslí akýkoľvek výstrelok, Clara sa usmieva naďalej. No a keď si mladá žena privedie do bytu chlapa, všetko sa mu chudákovi začne vymykať z rúk. Balagueró ma síce nesklamal, ale dostal som niečo úplne iné ako som čakal. Dokonca to ani nie je horor, na aký sme zvyknutí, nie sú v ňom žiadne desivé scény, hektolitre krvi, ľakačky či atmosferické momenty. Napriek tomu to funguje vďaka originálnemu nápadu a kvalitným hereckým výkonom. Otázne je len to, či to hororových fanúšikov uspokojí. Na môj vkus je to totiž podané až príliš odľahčenou, pomaly až zábavnou formou, no film aj napriek tomu nenudí a bol som čoraz viac zvedavý, čo ten chudák ešte vymyslí. Takže u mňa je to tak na 7/10, bavil som sa, ale pod pojmom horor si predstavujem niečo úplne iné. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ach Áno! Tomuhle Já říkám Kvalita! Opravdu skvělé geniální dílo..Které nemělo ani jedno hluché místo a já se bavil od začátku do Konce a proto také zvyšujii mé Hodnocení na 5*! Perfektní Nápad a o to víc Excelentnější Thriller. Balaguero, se spíše snažil člověka šokovat,než postrašit.. a Já mu to celé sežral!.. Zapotil jsem se nejednou.. A oči mi pomalu vyskákaly z důlku a na Konci mi ukápla jedna slza.. No dobře Dvě ! :D... A že se jedná o jeho nejslabší dílo s tím nesouhlasím, Jelikož nejsem Fanoušek filmů Rec.. Tak tohle řadím hned za Fragilie! Jo a Mala Uršulka,až vyroste bude Kočka! :D ()

tron 

všechny recenze uživatele

Balagueró vytvoril funkčné univerzum bytovky, z ktorej sa v priebehu deja skoro ani raz nevzdiali. Občas zakopne a nepodarí sa mu dopovedať veci (spáchala istá samovraždu alebo nie?). Prípadne sa príliš spolieha na zákon schválnosti (čo ak by dievča sprchu nielenže pustilo, ale aj do nej nakuklo, ako to bežne robilo po iné dni?). Oceňujem, že odolal a neurobil z Cézara masového vraha, hoci som pôvodne myslel, že vo filme bude viac mŕtvol. Takto je to mrazivejšie. Balagueró ma tak zmanipuloval, že som pohotovému a k improvizácii naklonenému Cézarovi často držal palce a bol som zvedavý, ako sa dostane zo situácie, z ktorej sa zdanlivo nedá vyviaznuť. Čo je dosť zvrátená manipulácia, ak vezmeme do úvahy, aké monštrum to je. Plus drastické zakončenie. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Probouzet se každý den a celý život bez jakékoliv motivace je dost úděsná představa, ale probouzet se s motivací, kterou měl César je ještě úděsnější a navíc dost úchylný. Na začátku filmu se říká, že stále existuje způsob jak být šťastný, stačí ho jen najít. César nám předvedl až jak daleko je člověk s narušenou psychikou schopen zajít pro to své "štěstí". Určitě zajímavý a napínavý thriller až do finálního, téměř šokujícího konce. A teď se jdu podívat pod postel. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Psycho-thrillery a horory jsou často házeny do jedné škatulky a ještě častěji zaměňovány, ale pokud tentokrát očekáváte opravdu jen thriller, budete se skvěle bavit. V opačném případě se nejspíš neubráníte pocitu ošizení. Balagueró totiž hororový žánr olizuje jen zlehka, a to asi pouze ve dvou mrazivějších momentech. Nemůžu se sice zbavit dojmu, že jde o jeho nejslabší kousek, ale i tak snad ani nemusim dodávat, že pořád se jedná o nadprůměrnou filmařinu, u režiséra jeho typu se kvalita stala už zažitým pravidlem. A kromě toho, je zase fajn po dlouhé době takhle fandit záporákovi. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Spoilery: První polovina filmu je dost slibná a láká na celkem zajímavou atmosféru a úchylnou zábavu plnou perverze (oceňuji ten nápad s chloroformem, to bych prodával v balení po třech pro panice). Zvláštní pocit z úchylné hodinky a půl navodila hned na začátku i ta malá holka, která byla celkem nepochopitelně nasnímaná jako čtrnáctiletá lolitka a až v polovině filmu člověk zjistil (při záběru na jiné části těla než jen hlavu), že jí snad není ani deset. Úvod zkrátka navozuje podobný dojem jako "Srpski film", ale v průběhu stopáže se vše stočí do zátoky Brutální nuda a veškerá atmosféra z původního tajného prcání nájemnice, se vytrácí do ztracena, aby se řešily banální zápletky úniku z pokoje a odklízení nastrčených švábů. Čekal jsem trochu více explicitismu a alespoň jednu pořádnou účelovou vraždu. Tento španělský pokus o záporného a neškodného Dextera, který místo citu postrádá radost, vyšel tak na polovinu. 60% ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli to byl Balaguerónův ďábelský úmysl, nebo jen malá úchylná zvrácenost, kterou z diváka vymáčkne, ale já měl během některých scén, dost divné choutky (s Clárou), kdy sexuální scény nedal na filmové plátno, ale ponechal to v naší představivosti. Tosar jako záporák perfektně pasuje (v budoucnosti o Tosarovi ještě uslyšíme). Neodolatelně černohumorný a výborně zvrácený thriller, který nás vůbec nešetří a když si říkáme, že už nic silnějšího přijít nemůže, Balagueró nás bodne s ostrým nožem přímo do zad. ()

Související novinky

Španělé, kam se podíváš

Španělé, kam se podíváš

16.02.2014

Španělská kinematografie se v posledních letech díky několika talentovaným tvůrcům s velkými hity stala velkým dodavatelem kvalitních hororů a thrillerů. Tento trend se dále rozvijí s tím, že přední… (více)

Reklama

Reklama