Reklama

Reklama

Morgan, případ zralý k léčení

  • Velká Británie Morgan: A Suitable Case for Treatment
všechny plakáty

Obsahy(1)

Morgan Delt (David Warner) je anarchisticky smýšlející excentrický umělec z Londýna, kterého jeho iracionální snění, neustálé asociativní komparace vlastních životních situací s chováním divokých zvířat a adorace komunistických ikon přivedly až k rozvodu s manželkou Leonií (Vanessa Redgrave). Leonie, která do manželství vnesla majetek a rozvodem ho zase získala, se navíc hodlá vdát za zámožného obchodníka s uměním Charlese Napiera (Robert Stephens). Zoufalý Morgan začne jejich vztah systematicky sabotovat, a Leonii, která svého bývalého manžela stále miluje a zároveň ho nemůže ani vystát, Morganovo bezhlavě oddané chování baví. Když bombový útok, kostlivec v posteli ani další z podobně bláznivých pokusů Leonii od plánované svatby neodradí, Morgan se uchýlí k zoufalému činu a s pomocí přítele wrestlera Wallyho zvaného Gorila ženu unese do waleské pustiny daleko od civilizace. (dopitak)

(více)

Recenze (9)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Rozhněvaný mladý muž s českým původem Karel Reisz, na západě uznávaný umělec, v tuzemsku známý jen v odbornějších kruzích, a jeho třetí celovečerní film. Osobně budu Morgana trochu řadit i k "Kitchen sink realism", ať mi nadává kdo chce. Film má mnohem lepší druhou polovinu, začátek je přeci jen dost ucouraný a seznamování s Morganem dá proto zabrat. Půl na půl, pocitově i umělecky. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Pustit si starou komedii bývá celkem vabank - nikdy se nedá předvídat, jak moc její humor zastaral. Bylo tedy velmi příjemným zjištěním, že anarchistický humor v podaní "Wintonova dítěte" Karla Reisze, funguje občerstvujícím, svěžím a originálním dojmem i po 55 letech. Začínající punk, swingující Londýn, vzpoura nekonformních, drzých mladíků proti pitomým třídním rozdílům - ne nepodobná skečům Monty Pythonů... To je i z dnešního pohledu velmi rozkošný mix, přestože tu vlastně nejde o nic jiného, než že se jeden magor různými způsoby snaží přesvědčit ženu, aby od něj neodcházela. To je celé. Ale úplně to stačí. Morgan je vtipnější než řada komedií, co jsou dnes považovány za klasické. Divák sice nevybuchuje smíchy, ale potutelně se usmívá a pochechtává naprosto pořád, od prvního do posledního záběru. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Morgan - případ zralý k léčení: toť rozkošný sarkasmus u černého humoru. Scénář Davida Mercera byl o čtyři roky dříve zpracován pro hru televizní stanicí BBC, Karel Reisz si dovolil černou komedií rozhlásit zánik romantického ideálu z nitra mladého člověka, ale i jeho vzpoury. Zasnění mládí se pouští do provazochodeckých kousků, žongluje se srpy a kladivy, buší se divoce v hruď před tím než pomočí nadřazenost třídní bariéry, vzlyká po poezii, neboť výstřednost a ta nepřizpůsobivost škrobeným konvencím mají předurčenu svěrací kazajku. Mládí protestuje, extrémistická poloha slibuje vyslyšení, vždyť jde přec o lásku, porozumění, poezii. Hrdinou ideologického zasnění a touhy přírodozpytu jest Morgan Delt (velmi dobrý David Warner), mladík, nedbající stavovských předsudků a žádostivě dobývající nazpět příklon romanticky marnivé ženy. Poezie vzdychá po lásce, nemá ruměnce, byť ji čeká zasloužený trest provinilé společenské spořádanosti. Hlavní ženskou postavou filmu je Leonie Delt (pozoruhodná Vanessa Redgrave), Morganova manželka, již znepokojená snílkovou nepředvídatelností i vlastním třídním původem. Láska si rozmarně žádá velké činy, neštítí se výhrůžek. K výraznějším postavám patří snobský majitel umělecké galerie a Leoniin milenec Charles Napier (příjemný Robert Stephens), věrná komunistka a starostlivá Morganova matička (velmi zajímavá Irene Handl), a zdivočeným domem překvapený policejní strážník (zábavný Bernard Bresslaw). Z dalších rolí: Morganův kamarád a zápasník, zvaný Gorila, Wally (Arthur Mullard), třídně nevhodným zetěm znechucení rodiče Leonie, pan (Newton Blick) a paní Hendersonovi (Nan Munro), či příkladně výhružný rozvodový právník u soudu (Graham Crowden). Filmová poezie Morgan - případ zralý k léčení: trochu extravagantní, trochu zběsilá, trochu frivolní, drze vyzývavá a poeticky vzpurná komedie, jež nešetří sarkasmem ve snění nahých stehen kankánu černého humoru. Ojedinělá to forma zábavy, skutečnost se mísí s představou i přáním, dostává rány rákoskou ve veřejného zájmu, přesto mládí dále pokračuje ve svém vymezení se z obvyklých kontur života. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Když jsem letos na filmovce četla o čem ten film je, tak jsem si říkala že jestli ten Morgan bude říkat své ženě v gorilím převleku nějáká filozofická moudra, že to asi nedopadne dobře. Protože film Sladký život od Felliniho, kde ty dialogy byly geniální je jen jeden. Ale nakonec se ukázalo že Morgan je nádherný film. Morgan je trochu duševně narušený a chová se jako gorila. Ale nic to nemění na tom že se snaží získat zpět srdce své bývalé manželky. Která má sice milence, ale moc do něj zamilovaná není. Nevím zda bych měla prozradit koho si vybere a jak to nakonec dopadne, když je tento film pro obyčejného smrtelníka nedostupný, ale v každém případě se na konci filmu ukáže, že žena má Morgana stále nějákým způsobem ráda. Hlavně mě Morgan bavil tím jak zneužíval symbol SSSR k různým žertíkům. Na tuto projekci filmu po ukončení jsem ze všech filmů tleskala asi nejvíc. A to s pořádným úsměvem. ()

Zajímavosti (2)

  • První film Karla Reisze (V sobotu večer, v neděli ráno, 1960) měl v Británii velmi pozitivní ohlas. Druhý film (Noc musí padnout, 1964) naopak naprosto propadl a hrozilo, že zničí režisérovu kariéru. Proto se napjatě čekalo, jaký bude jeho třetí snímek. Když Reisz nápad na Morgana prezentoval svým kolegům, zrazovali ho od toho s tím, že se takový absurdní námět určitě většinovému publiku líbit nebude. Reisz filmaře neposlechl, Morgana natočil – a vznikl velký hit. (Cimr)
  • Příběh silně ovlivněný psychologickými teoriemi představitele antipsychiatrie R. D. Lainga ze své vlastní televizní hry adaptoval David Mercer, jenž se společenským a psychologickým odcizením v té době zabýval i v dalších scénářích. Od (dnes ztraceného) televizního Morgana se ten filmový liší koncem či povoláním hlavních hrdinů. Reiszova verze je podle kritiků také jednodušší a stylovější, což potvrzuje i oscarová nominace za kostýmy. (Letní filmová škola)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama