Reklama

Reklama

Pozemšťané, koho budete volit?

(TV film)
  • USA Earthlings, who are you voting for? (festivalový název)
všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Dokumentární projekt, jehož tvůrci jsou lidé, kteří se obtížně orientují v okolním světě, neboť mají mentální hendikep. To jim ale nebrání v tom, aby neměli originální a neotřelý pohled na dění kolem sebe, citlivost, zvídavost i drzost, vše potřebné pro povahu dokumentaristy či dokumentaristky. V šestiměsíční dílně o. s. Inventura vznikal pod vedením Lindy Jablonské film, který dokazuje, že i lidi s mentálním postižením se mohou ve veřejném prostoru orientovat a mít politický názor. Štáb sledoval jev, který se týká každého z nás - voleb do Poslanecké sněmovny ČR. Účastnil se předvolebních mítinků, natáčel ankety s občany i politiky na témata, která jsou v jiných médiích přinejmenším neobvyklá. Externí kamery zaznamenaly veškeré dění kolem, reakce ochranky, příznivců nebo odpůrců politických stran. Štáb také zjišťoval, zda politická korektnost a předvolební sliby nejsou jen prázdnými hesly, pokoušel se odhalit, nakolik je dvacet let po revoluci v českém člověku stále zakořeněný předsudek vůči všemu, co není „úplně normální“. (karl76)

(více)

Recenze (28)

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Doufám, že si na základě tohoto dokumentu voliči uvědomí, koho vlastně volí. Abych to shrnul. Nejlépe co se týče vystupování dopadla ODS, Vandasův sbor mě překvapil, že od něj nedošlo k žádné agresy. Zato KSČSSD se zase ztrapnila. Nicméně je přesně vidět rozdíl mezi voliči "normálních stran" a voliči komunistů. Paroubek už je jen taková třešnička na dortu, pardon, na hovnu. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce katastrofální, ale obsahově velmi zajímavé. Škoda, že s sebou neměli nějakého pořádného kameramana. Otázky od handikepovaných lidí jsou buď nehorázně provokativní a nebo k věci a tomu odpovídají i reakce politiků. Nejsprostčí a nejhrubější jsou opět ´´mávači rudým praporem´´. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

V dnešnej spoločnosti majú aj mentálne postihnutí možnosť voliť a rozhodovať o budúcnosti národov, volebné právo nie je ohraničené inteligenčným kvocientom, čo je síce spravodlivé, no možno nie až tak rozumné. Niekedy som mal pocit, že postihnutí tam boli iní, niekedy som mal pocit, že je to dobré zrkadlo do spoločnosti, no pozorovateľné boli aj stereotypy. Občas som sa celkom pobavil, občas mi prišlo milé ako sa správali politici a to nielen Paroubek, ale aj Schwarzenberg, ktorý svojím prejavom akoby medzi nich zapadol. Blbosť súčasného systému dosť dobre vystihli, je to práve blbosť, ktorá bráni tomu, aby tu fungovala priama demokracia, je to práve blbosť, ktorá bráni aj v posune spoločnosti vpred a myslím, že mentálne postihnutí na tie chyby celkom poukázali svojou úprimnosťou, no problémom nie je len blbosť. Zaujímavé a priam experimentálne dielo, ktoré sa len tak nevidí. ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2011 ... Ohromná sranda, občas trochu na úkor mentálně postižených, ale to snad nevadí. Na celém - vskutku unikátním - dokumentu bylo asi nejpůsobivější, že ukázal na "retardech", že smýšlejí v podstatě stejně jako většinová populace ČR s tím rozdílem, že zmínění aktéři umí své názory aspoň celkem jasně a hlavně upřímně zformulovat. Rozhodně sofistikovaněji než volič KSČM pokřikující cosi o Baníku a Pyče. :) ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

Místy úsměvné a vtipné. Štáb lidí s mentálním hendikepem obráží předvolební mítinky a přemýšlí koho budou volit. Ptají se všech kolemjdoucích koho budou volit a to včetně politiků. Nejlepší otázka "Kdo z politiků je největší mimozemšťan ?", která se opakuje celým dokumentem a místy působí hodně komicky např. na pozadí velkoplošné projekce Paroubka. V dokumentu je však některým politickým stranám věnováno málo času. Zhlédnuto v rámci festivalu Jeden svět 2011 v Opavě. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Investigativní žurnalistika se má dělat totiž úplně jinak, než jak si to představují masová média. Jako vážně... Velmi neprofesionální názor na film si můžete přečíst ZDE. ()

czejny 

všechny recenze uživatele

Výborný námět. Lidé s mentálním postižením zkoumají naší politickou scénu těsně před volbami. Nic nedovede politiky vyvést z míry víc, než prosté otázky, o nichž si každý myslí, že na ně každý zná odpověď. Navíc sympatické zahrávání si s mimozemskou sférou, když se jeden z aktéru ptá kolemjdoucích, kdo z politiků je největší mimozemšťan, když v tom se za ním na celoplošné obrazovce zjeví mistr Paroubek. Milé, vtipné, vede k zamyšlení. Škoda, že některým politickým stranám nebylo věnováno zrovna příliš prostoru, v němž by se mohli ukázat v ostřejším světle. ()

femme fatale 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejúpřimnějšícho dokumentů, co jsem viděla...smutný i vtipný...a dokazuje, že kdo chce, do společnosti se začlení a může být i kreativní, ať s handikapem či bez. ()

Pollock 

všechny recenze uživatele

Ano, kdo je mimozemšťan jde volit komunisty, protože ty nás přece toho retardovanýho plevele zbaví, že? Krásná ukázka v podstatě rasistického chování levice k mentálně postiženým lidem, kteří se jen ptají koho budete volit. Chvílemi mě z toho bylo zle. ()

Sekmen 

všechny recenze uživatele

Zábavné. Svérázní "postižení". Člověk si z tohoto dokumentu může udělat představu o politických stranách a jejich kandidátech. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: režie Linda Jablonská, Pavla Čejková, Josef Fojt, Patrik Horvát, Aleš Koudela, Robert Novák, Lucie Pášová, Lenka Vochocová, Martin Vošmik. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Výborný námět, který je věrně přenesen do výsledného filmu. Krásný důkaz o tom, že hendikepovaní lidé mají často mnohem objektivnější a pochopitelnější názory, než lidé, kteří se považují za zcela normální. Akorát místy je lehce na pochybách, zda je dokument zcela objektivní, zejména co se týká mítinků politických stran. *** Ve zkratce: Pozemšťané, správná volba. ()

Gulde odpad!

všechny recenze uživatele

Totál sračka! Banda postiženců nevědomky dobře posloužila svému účelu, který jim byl přidělen - posilovat stereotypy vůči politickejm stranám, samozřejmě ve prospěch jedněch a naopak proti jinejm. Pozlátko tomu měla dát ta "vtipnost" a roztomilost oněch retardů, která ale na mě působila naopak hodně tragickym dojmem. Ale co jsem si z tohohle dokumentu odnesl za poznatek? Že volby jsou soutěž založená na tom, že vyhraje ten, kdo nabalí na svou stranu co nejvíc idiotů, na to jsem si už tak nějak zvykl Ale že vývoj státu určujou i tyhle retardi?... Ale když tu tak koukám, jaký má tohle hovno hodnocení, neni to zas tak překvapující. ()

Reklama

Reklama