Reklama

Reklama

Případ Kim Bok-Nam

(festivalový název)
  • Jižní Korea Kim Bok-nam salinsageonui jeonmal (více)
Trailer

Obsahy(1)

Málokteří lidé si uvědomí jak hluboko mohou zasáhnout do životů druhých svou apatií, sobeckostí a přehlížením. Thiller korejského režiséra Chul-soo Yanga vykresluje přetrvávající propastné rozdíly nejen v životní úrovni, ale především v myšlení a v uspořádání hierarchických vazeb mezi obyvateli velkoměst a zapadlých vesnic. Kamarádky z dětství, Hae-won a Bok-nam, jsou představitelkami oněch od sebe vzdálených světů. Svobodná, krásná, nezávislá ale velmi sobecká a bezcitná Hae-won přijíždí strávit dovolenou na ostrov, kam často jezdila v dětství za svými prarodiči. Svým „protipólem“, místní dívkou a kamarádkou z dětství Bok-nam vlastně opovrhuje. Nechápe, proč se nesnaží změnit svůj život vdané ženy a matky, která se však kromě manžela a své dcerky musí starat o zbytek vesnice, tvrdě pracovat na poli, starat se o včely a plnit i další nestandardní požadavky místních obyvatel. Bok-nam ale o lepším životě pro sebe a především pro svou dceru sní už dávno. Příjezd Hae-won v ní opět vzbudí naději na útěk z otrockého sevření. Bohužel, chování Hae-won není až tak propastně odlišné od chování „primitivních“ vesničanů. (Ketri)

(více)

Recenze (114)

POMO 

všechny recenze uživatele

Slušné revenge drama s gore zůčtováním, u kterého budete katce s kosou v ruce za to všechno, čím si prošla, nadšeně fandit. A v mysli zůčastněně kosit s ní. Dobře zvládnuté průběžné budování psychického tlaku na odlehlém mísťě, ze kterého není úniku. Ale rovina přátelství holek v tom vůbec nefunguje. A v nastavovaném závěru se ji film snaží marně dovysvětlit, dát jí význam. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

A my, idioti, tady kolem těch našich kikin chodíme po špičkách, bojíme se, aby nás po svatbě nebily, nebraly nám všechny peníze a aby nás, když nám nešťastnou náhodou přijdou na tu voňavou osmnáctku, nestáhly při rozvodu z kůže. To v rozkošně šovinistické, rurální Korei mají chlapi jinačí pohodu! Když si manželka náhodou otevře hubu, dostane kopačku do hlavy, bývá většinou nadšená, když si chlap dopřeje trochu toho povyražení s děvkou ve vlastní ložnici a způsobně čeká na zápraží, až skončí, aby mohla začít vařit večeři a s chutí maká na poli, aby se manžílek mohl v klidu povalovat. Sem tam jí znásilní nějaký dobrotivý soused, což bere jako milé povyražení. Bývá jen, kdoví proč, trochu háklivá, když se tatínek rozhodne trochu si zaskotačit s osmiletou dceruškou. Kráva! To pak může mít i zaječí úmysly, za což si přes držku opět zaslouží! No ne?? Opravdu jsem nepochopil, co jí vlastně tolik vadilo, že se pak rozhodla trochu to v těch vidlích vyčistit hnusně vypadajícím srpem! Z fleku bych tam pořádal letní stáže pro Evropanky v tísni, aby pochytily alespoň elementární zásady šťastného vztahu. Chci toho snad tolik, když trvám na tom, že pokaždé, co přijde z práce s nákupem, má uklidit, uvařit a odtáhnout mi děcka z obýváku, abych si mohl v klidu vychutnávat u fotbalu lahváče?? Ta pojede na kurz! *** Kdyby tam půl filmu nesklízeli brambory a neopravovali nějaké rozpadlé chatrče, osolil bych to i víc. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ani se hlavní hrdince (té tmavší) nedivím, mně by z těch poměrů v korejském vidlákově taky přeskočilo. Léta útlaku panovačných klábosivých stařen, nadržených buranů, do toho ještě sobecká "kamarádka", která by mohla pomoct, ale nechce se jí ... z toho je jediné východisko - použití sečných a bodných zbraní :-) První polovina filmu, v níž je hlavní postava vystavena především psychickému teroru, se mi líbila podstatně víc. V druhé polovině sice ostrov dostane rudý přeliv, nicméně žádná vražda není tak povedená, že bych si řekl: "Tak to je síla". V závěru je pak Bedevilled trošku natahovaný, ale rozhodně ve mně film zanechal pozitivní dojem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Asiati, potažmo Korejci, a jejich pocit vymámit ze sebe něco hnusného a nechutného. V tomto případě podepřené příjemným korejským venkovem, jednou nenápadnou vesničkou a rodinou, u které je potřeba vysypat víc kostlivců, než by kdo mohl tušit. Zajímavá tématická jednohubka. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,DÍVALA JSEM SE DLOUHO DO SLUNÍČKA A TO KE MĚ PROMLUVILO“....(vezmi srp.....) /// Co napsat o filmu, kterej se odehrává na místě, kde jsou všechny babičky babičkami všech ( stejně tak to je (asi) i s otci) a jedinej normální člověk je ten, co se zbláznil? Než se začne odehrávat něco OPRAVDU podstatnýho, je třeba se obrnit korejskou trpělivostí. A dál? Na svý si přijdou bejvalý kamarádky, sadisti a podobní týpci. Naštěstí po hodince už je to ,,pro všechny“ a jede se podle pravidla ,,NA KAŽDOU SVINI ČEKÁ ŘEZNÍK“ (a taky že ,,i pusou se dá odehrát dobrý divadlo“). Už jsem viděl lepší....Ještě že Bok-nam stihla vykopat ty brambory, protože pak začalo pršet.... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, proč Čedok stáhnul z nabídky ostrov Moo-do. 2.) Potřebuji naučit (nejen korejskou) ženu respektu. 3.) Nevím, proč bych neměl ošahávat holku se srpem (soudruzi klídek, nemyslím proletářku! 4.) V lékárničce nemám fazolovou mast. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Zřejmě hlavní kvalitou korejské variace na exploataci je její mnohoznačnost, která poukazuje k omezenosti tradičního a i když dnes přežitého, ale většinou lidí stále aplikovaného kategorizování filmů na hodnotné a pokleslé, umělecké a žánrové či závažné a oddychové. Snímek, jehož původní název znamená "Celý příběh případu vraždění Kim Bok-nam", lez označit za typicky korejský žánrový mix, jenže tentokrát si namísto tradičních žánrů korejští tvůrci vzali na paškál subžánry exploatace (doposud bylo možné v korejských mainstreamových filmech vysledovat exploatační prvky pouze výjimečně – např. v Bloody Tie). V "Bedevilled" takto lze najít motivy filmů o znásilnění a pomstě a hixploitation. Vyprávění o ženě, která trpně snáší psychický teror a sexismus v tradiční zemědělské komunitě na odlehlém ostrově, sice upřednostňuje psychologii postav, ale exploatční rámec zastřešený vypjatým apelem přesto ze snímku čiší. Na jednu stranu lze film brát jen jako neotřelý žánrový příspěvek, ale v domácím silně šovinistickém prostředí představuje odvážně agitační dílo. Sice nelze hovořit o emancipaci – hrdinka je jasně ukázaná jako šílenec a deviant – ale i tak je film, kde žena likviduje machistické muže nadějným prvním krokem, který může korejskou kinematografii dovést k vícevrstevnatějším a méně konformním dílům. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Excelentní korejský skvost v oblasti exploitačního subžánru, kam korejská kinematografie zaplouvá jen velice zdřídka kdy ... Původně se mi film jevil jako velmi drsné drama z vidláckého ostrova, násilí na ženách, dítěti, psychické a fyzické týrání mladé matky, těžká práce a úplně jiná mentalita jsou pozadím pro rozehrání děje a tlaku na jednu ze dvou hlavních postav (jednou je místní mladá matka, druhou je její kamarádka, dámička z města, která se snaží vše nezúčastněně pozorovat). Celkově se mi film jevil jako spíše průměrný a říkal jsem si, že korejci prostě v tomto žánru neumí tolik, co Hong Kong v počátcích 90. let, Japonsko a zejména USA ... To jsem ale nečekal, co se začne dít v druhé polovině, kdy pomalé vyprávění v jedné vteřině utne a začne "vyhlazování ostrova", brutální krvavé násilí a pomsta ... Trochu mi vadil přepálený závěr, ale i tak se jedná o naprostý skvost v této oblasti. Příznivcům žánru vřele doporučuji!! Pro publikum s odporem k násilí a krvi velké varování!!! Opravdu je to velmi násilný a drsný film!! ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

To je tak, když se po letech utrpení těšíte, že Vám pomůže kamarádka z dětství, kterou stále nosíte v srdci a nakonec zjistíte, že v nejdůležitějších chvílích Vašeho života se na Vás drahá kamarádka vysere, dělá, že všechen ten teror, co jste museli X let snášet, nevidí a Vy pochopíte, že jste jí vlastně už dávno kolosálně u prdele a jediný řešení Vašich problémů je zcela regulérní osvícení. Bok-nam byla osvícena velmi intenzivně a když začala celej ostrov masakrovat, fandila sem jí z celýho srdce. Smutnou ironií je, že její městská "kamarádka" Hae-won mohla tomu nejhoršímu v klídku zabránit a Bok-nam z toho pekla dostat. Ale proč by to dělala? Jí se to přece netýkalo. Ne přátelé, tohle nebyla kamarádka, tohle byla zcela sobecká svině, co se za ta léta mimo ostrov změnila k nepoznání. I tak jí Bok-nam zachránila doslova a do písmene kundu a opatrovala jí dokud to šlo. Odměnou jí bylo "sólo na flétnu" po kterém si "kamarádka" konečně uvědomila jaká je ubohá píča, leč to už bylo kolosálně pozdě a absolutně k hovnu. Jelikož sem ujetá sadistická rákosnická svině, tak nesouhlasím, že je film nějak extrémně brutální, naopak Bok-nam ty vidlácký, pedofilní, násilný, zvrácený, vypíčený prasata kosila až moc ohleduplně, já bych je zmasakrovala mnohem víc. Scéna, kdy místní ježibaby ztratily humor a chuť do zpěvu mě potěšila nejvíc. Najednou jste tak drsný nebyly, co kundy prašivý? Jinak co se týče scén psychickýho teroru, tak tam naopak souhlas, že větší zvěrstvo už by se vymýšlelo těžko a křupnout v makovici po určité události by muselo i samotnýmu Buddhovi. Na korejský hepyjendy sem zvyklá, každopádně tentokráte sem si nemohla pomoct a osud Bok-nam, a ještě jedné postavy, sem regulérně ořvala. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

"Milý deníčku, v práci toho začalo být na mě trochu moc. Rozhodla jsem se proto udělat si na týden dovolenou a navštívit na jednom malém exotickém ostrově svojí kamarádku z dětství. Jenže zvěrstva, jakých jsem zde byla svědkem, jsem nezažila ani v naší betonové džungli. Všichni chlapi tu jsou násilnická zvířata, slizká prasata a v neposlední řadě i úchyláčtí devianti. Ponižujou, mlátí a znásilňují ženy, pokud to nejsou zrovna jejich šílené matky, a ušetřeni nejsou ani děti. Moje nebohá kamarádka Bok-nam nebyla výjimkou. Po strašlivé tragédii, kdy jí zemřel ten nejbližší člověk v celém životě, se celá situace ještě vyhrotila. Netuším, jestli jí ruplo v bedně, nebo jí naopak osvítil Duch svatý, ale jednoho ostrovana po druhém začala brutálně vraždit. Bože, to byly jatka! Nikdo se před ní neschoval, pouze mě se z toho krvavého pekla podařilo utéct. Bojím se však, že si pro mě přijde. V klíčové situaci jsem se zachovala jako srab a nedokázala jsem jí pomoct. Mám jí ráda a lituju toho. Teď už nikdy nebudu jako dřív..." ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Příběh Kim Bok Nam se mnou neskutečně pohnul. Vlastně ani nevím, kam takový film zařadit. První část je především drama, které v divákovi vyvolá obrovské množství emocí, zhnusení a touhu po spravedlnosti. Jakmile sklenice s vodou přeteče, přichází na řadu stará známá "revenge" a z filmu se stává hodně slušný thriller. Asi ani nemusím říkat, na čí straně jsem byla a že pro její jednání mám plné pochopení. Ubíjí mě, že na světě "žijí" ženy, které prožívají stejné peklo jako Kim Bok Nam, ale ke své pomstě se nikdy nedostanou. Je evidentní, že na tomhle filmu pracovali lidé, kterým tahle situace není lhostejná. Vložili do toho patřičný hněv a druhou částí si tak trochu splnili sen, který mnoha týraným ženám dál zůstává jen v hlavě. Stejně jako příběh mě dostalo herecké obsazení. Všechny postavy zahrály své role tak přesvědčivě a s nadhledem, že jsem chvilkami zapomínala, že se jedná o herce. Kéž by se tohle nikde na světě nedělo, kéž by to jenom hráli. Nad nižším hodnocením jsem nepřemýšlela ani vteřinu, 5*. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Bezútěšný film. Možná se může zdát maličko extrémní, ale mně se na asijské kinematografii líbí právě ta přímost a ochota nechodit oklikou. Že to nepůsobí nuceně, jako když se o něco takového pokouší Evropani či Američani, je docela zázrak. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Možná v korejském měřítku odvážný počin, leč to nezastře fakt, že v dramatickém rámci šlo na filmu ještě zapracovat. Faktory, kvůli nimž jedné z hrdinek hrábne, tu jsou jasně identifikovatelné, ale některé hraniční situace (včetně následného dopadu) by snesly větší důraz a vyhrocenost - postavy jakoby se při (po) nich chovaly laxně. Některými adorovaná exploatace tu není nikterak šokující, ani atmosféra v jejím průběhu nijak zvlášť nehoustne. Osobní vzpoura Bok-nam hnaná do extrému tak nezanechá dojem, jaký by mohla. 6-7/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený mierne hororovo ladený thriller z juhokórejskej produkcie. Má výborný príbeh o necitlivej pracovníčke banky, ktorá všetko zlo okolo seba ignoruje, myslí len na seba a po výpovedi z práce sa konečne rozhodne navštíviť svoju priateľku z detstva žijúca spolu s rodinou na izolovanom ostrove, kde opäť všetku nespravodlivosť ignoruje, ale tentoraz to môže mať kruté následky. So spracovaním som veľmi spokojný, celý úvod z mesta pôsobí dosť nepríjemne a pritom sa tu nenájde ani kvapka krvi, takže to dokáže zapôsobiť, následnej sa dej presunie na ostrov, čo už tvorí takmer celý film, síce mám pocit, že sa to ešte čiastočne dalo vylepšiť, ale skutočne len pocit, inak mi to nadmieru vyhovuje, pomery na ostrove sú zobrazené veľmi zaujímavo a teda nie práve najpríjemnejšie, celá tá nespravodlivosť je správne dávkovaná a gradovaná až vyvrcholí v slušné krvavé finále a kvalitu si už udrží až do konca. Čo sa týka samotného násilia, tak ničím sa zbytočne nepreháňa, čo mi vyhovuje najviac, je tu priemerný počet usmrtených, z ktorých väčšina je na priemernej žánrovej úrovni, ale nájdu sa aj nadmieru vydarené, hlavne oddelenie hlavy pôsobí veľmi dobre. Herecké obsadenie je na tom výborne, síce pre mňa známe len minimálne, ale všetky postavy sú pre potreby filmu skvelo zahrané, obzvlášť Seo Yeong-hie v úlohe utláčanej ženy je perfektná po všetkých stránkach, či už v ponižovanej polohe, ale aj tej nemilosrdnej, Ji Seong-won si celý film drží svoj štandard a správne nepríjemní záporáci. Réžia a technická stránka na žánrovú špičku určite nemajú, ale aj tak som nadmieru spokojný. Bedevilled je výborný drsný thriller, ktorý nepochybne stojí za pozretie. 78% ()

LihO 

všechny recenze uživatele

V úvode spoznávame postavy, začína to vyzerať zaujímavo... neskôr sa dej presúva do vidieckeho prostredia na ostrove, kde začína časť filmu, ktorá nemá s úvodom absolútne žiadny súvis... následne sa tam dlho nič nedeje, veľa nudných dialógov a dobrý pocit z úvodu postupne opadá... Zaujímavá je až posledná tretina filmu, v ktorej si užijete napínavý krvavý masaker, no ani od toho si priveľa nesľubujte ;) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Když selže poslední naděje a poslední, na co se upínáte... Když už lze ztratit opravdu pouze okovy... No přemýšlím, jak to napsat, a nespoilerovat, což asi moc nejde. Nebyl to hezký film. Nesedělo mi při sledování, která osoba byla "vypravěč". Nesedělo mi, jak surově pomalu se vleklo seznamování se s postavami a expozice -- ale ta surovost pomalosti byla zjevně úmyslná. Po dlouhé době mě filmařina něčím obdarovala: Pokud si bez zhlédnutí filmu přečtete, jak silná byla scéna vykopávání brambor, asi budu za (censored) -- ale fakt to tak bylo... ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

S filozofií "hlavní" hrdinky se nedá nesouhlasit "jsi svině, a ubližuješ dobrým lidem, zasloužíš si chcípnout" ... naopak, kdyby se to uzákonilo, život na této planetě by byl o to krásnější. Při sledování tohoto filmu jsem se hlavně první polovinu cítil velmi nepříjemně... mám sice extrémně silný žaludek, ale to, co tady provádělí "hlavní" postavě bylo i na mě moc. Jen korejci umí zobrazit násilí tak, že vypadá skutečně. Takže jen pro opravdu otrlé diváky (a opravdu nenarážim na gore). ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kruto úprimný film o iluzívnosti pevného priateľského puta po rokoch. O sadistickom zneužívaní žien v odľahlých komunitách. O stareckej múdrosti, zvrhávajúcej sa v stareckú podlosť alebo demenciu. O neznesiteľne násilnom a lenivom konaní mužov, ktorí si myslia, že požrali všetku múdrosť, silu a chlípnoť sveta. A o ženskej pomste, ktorej síce niekdy trvá dlhšie, kým sa pozrie pravde (Slnku) do očí, no potom hneď pochopí, čo je nevyhnutné. Krvavé hody. Pretože iná cesta k úniku z primitívneho prostredia niekedy nevedie. Záver pôsobí zvláštne, tak trochu nasilu a neveľmi dôveryhodne, ale čo už. Nemôže byť všetko dokonalé. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Hae-won bola napadnutá skupinkou mladých výtržníkov. Pred Políciou však útočníkov zo strachu neoznačila. Mladá žena prežíva hektické obdobie nie len v súkromí, ale aj v práci. Po nešťastnej zhode náhod dôjde na pracovisku ku konfliktu po ktorom odchádza na nútenú dovolenku. Rozhodne sa opustiť Soul a navštíviť tak málo obývanú osadu na ostrove kde v detstve vyrastala. Útek za odpočinkom pred ťažkým životom v miliónovom meste sa však po pár dňoch mení na krutú realitu vidieckeho života s krutými rodinnými pravidlami. Keď sa filmy s vyobrazením domáceho násilia naozaj vydaria, sú vždy témou číslo jedna. Tento sa, ale v polovičke zvrhne na totálny masaker, ktorý nielenže šokuje diváka, ale núti ho zamyslieť sa či by naozaj bola možná týraná osoba takýchto krokov. Psychika osobnosti je predsa len tenká latka, ktorá sa po neustálim tlakom môže zlomiť a zmeniť charakter jedinca natoľko, že z citlivého človeka spraví zviera v pravom slova zmysle. Nebyť toho prehnaného, zložitého záveru - čistých 5 hviezd. Takto nemôžem inak, ako strop filmu ukotviť na 85%. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Zo slušnej drámy sa na koniec vykľula masakrálna rúbanica, ktorá má len jednu chybyčku. Nie je s kým sympatizovať. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Je to na hraně, ale tady spíš uberu, než-li přidám. Není to nejhorší, to vůbec, ale film se rozjíždí pomaloučku, až jsem měl chuť to i vzdát, no konec je hodně slušnej, ale na pořádný vychválení to vyjít nemůže. Jedná se exploatační náhled na korejskej vidláckej ostrov, kde starej mlátí ženskou, které ve finále po všem tom utrpení rupne v bedně...Dá se to, ale nikdy více...65% ()

Reklama

Reklama