Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Velmi atmosferický a silný film. Výkon M. Shannona je doslova oscarový, Jessica tiež nezaostáva a už vtedy potvrdila súčasnú silnú pozíciu v hollywoode. Film je napínavý i v momentoch keď sa dokopy nič nedeje. Divák len tuší, ale nie je si istý a to je veľmi silná stránka filmu. Pomalé tempo mi vôvec nevadilo, film mi dokonale sadol a uvažoval som aj nad plným počtom. Možno to časom dvihnem. Určite mu dajte šancu! 80%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tohle mě dostalo. Hra s divákem na pomezí paniky, paranoie, plíživosti a flagelantství. Motiv nejistoty budovaný nespolehlivým vypravěčem a vrstevnatými náznaky, takže člověk vězí kdesi mezi čtením filmu jako sociálně-rodinného dramatu o propukající schizofrenii a mrazivého apokalyptického podobenství o rozkládajícím se světě. Obě roviny se skvěle propojují a závěr (jakkoli na hraně) díky tomu vyznívá patřičně mysticky. Nichols elegantně, bez křeče a s lehkostí natočil něco, o co se roky takový M. Night Shyamalan jen pateticky pokouší. Film o předtuše, strachu, zranitelnosti a konci civilizace, hladké ztvárnění mnoha katastrofických vizí a pocitů blízkého zániku světa, jak ho známe. Náramná záležitost jak v žánru thrilleru, tak v žánru psychologického dramatu. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Skvělý zážitek. Úvodní spielbergovská rodinná expozice přirozeně vtahuje do děje, aby pak přešla do postupné psycho gradace ve stylu "best of Shyamalan". Herecké duo Shannon Chastain je naprosto perfektní a už jenom svými pohledy a pohyby dokážou pracovat s atmosférou celého filmu. Neustálé nejednoznačnosti celého vyznění pak dává korunu konec a nechává celý zážitek vyznít do krásně podivného vakua. 9/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem uveriť tomu, čo som práve videl. Jedna veľká psycho paráda. Máme možnosť sledovať pomalý, drtivý rozklad osobnosti hlavného hrdinu, od stavu relatívneho šťastia a pohody až na samé dno, všetko za doprovodu nádhernej a precíznej audiovizuálnej zložky. Film je unikátny z viacerých dôvodov. Napríklad aj keď je neobyčajne tichý, komorný a pomalý (po všetkých stránkach, dokonca aj čo sa týka hercov) v konečnom dôsledku však v závere vo mne vyvolal emocionálnu bombu, hlučný energický koncert. Neviem ako to režisér dokázal, ale dokázal to, lámem si nad tým hlavu a neviem prísť na to čo je za tým. Hotové filmové kúzlo. Hlavný hrdina pomaly, postupne upadá do pasti preludov a halucinácií, na základe ktorých si nemôže byť ničím istý. Nielen svojou rodinou, ale dokonca ani vecami a neujde ani sám pred sebou. Skúša s tým niečo urobiť, ale všetko je márne. Veci v jeho vnútri sa znížili na základnú úroveň a začínajú prevažovať hlavne inštinkty ochrancu a pudu sebazáchovy. Neviditeľná ruka ho núti robiť veci, ktorým ani sám nerozumie, ale robí ich. Koniec ma rozsekal na cucky, je dvojzmyselný s dvomi možnými vysvetleniami, vizuálne krásny a už dávno som nemal taký pocit mrazenia a úzkosti. Vlastne celým filmom ma sprevádzal nepríjmený, neurčitý pocit ako keď človek tuší niečo zlé, čomu nemôže zabrániť, na záver však všetko exploduje s obrovskou energiou, zostane iba úzkosť a šok. Úzkosť a desivá predstava pretavená na filmové plátno, aj tak sa dá vnímať tento snímok. Naozaj skvelá režisérska práca, filmarina ako lusk. Odporúčam pozerať v HD kvalite. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Luxusní drama, jehož jediným nedostatkem je hrubě přestřelená stopáž. Celé se to dalo povědět za 90 minut, aniž by byl divák o cokoli ochuzen. Takhle divák dostal kromě luxusních pasáží i pasáže poměrně nezajímavé, což je dost velká škoda, jinak bych byl ochotný vyletět možná i o stupínek výše se svým hodnocením. Důvodem, proč jsem se o snímku dozvěděl byla moje sledovatelka, která ve volných chvílích vypátrala, že se v tomto snímku nachází hned dva pánové ze seriálu Boardwalk Empire. Jeden z pánů dokonce v hlavní roli, kde si vedl naprosto znamenitě. V seriálu hraje podobně vyšinutého jedince, takže je zřejmé, že má Michael Shannon pro tyto role skutečný talent. Velice příjemně se mi sledoval jeho psychický rozpad, se kterým se spojovalo několik dosti živých snů o blížící se katastrofě, ze kterých si tu a tam trošku ucvrkl do postýlky. Není tedy divu, že si pán našel nový koníček na trávení dlouhé chvíle a začal stavět na dvorku menší útulný úkryt, což se nesetkalo s obecným pochopením. Asi každý divák si bude po celou stopáž klást otázku, či se ta hrůzostrašná a destruktivní bouře skutečně dostaví. To nehodlám prozradit, jen bych rád předeslal, že závěr je naprosto skvostný. Už dlouho se mi od napětí takovým způsobem neproháněly po zádech zimomriavky. Nerad bych opomněl vyzdvihnout soundtrack, který je zejména v závěru prvotřídní a skvěle dotváří převelice hustou atmosféru. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Komparzistom počas scény obeda v Lion's Club bolo povedané len to, že za vystúpenie dostanú zdarma obed. Vôbec netušili, že scéna vyeskaluje do fyzického kontaktu. (Real Tom Hardy)
  • Herec Shea Whigham ztvárňující postavu kamaráda a kolegy hlavního protagonisty hrál s Michaelem Shannonem již v seriálu Impérium - Mafie v Atlantic City (od r. 2010). (Helo)
  • Režisér Jeff Nichols uviedol ohľadom mysteriózneho finále, že hoci má presne v hlave, ako sa film skončil, nič ho neteší viac ako sledovať rôzne konklúzie divákov a ich úvahy a teórie. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama