Město života
(festivalový název)
Drama / Romantický
Spojené arabské emiráty, 2009, 97 min
Ali F. MostafaObsah
Privilegovaný mladý arab, indický taxikář zbavený iluzí a bývalá rumunská baletka… všichni tři
žijí v Dubaji, ve městě, kde je si můžete splnit své sny, kde jsou tisíce možností vzestupu a nic
není nemožné.
Mladý Arab má problémy se svou kulturní identitou a se svým méně šťastným, ulice znalým přítelem. Indický taxikář zbavený iluzí se nápadně podobá slavné bollywoodské hvězdě. A bývalá rumunská baletka, která nyní pracuje jako letuška, zoufale hledé lásku a společnost…Všichni tito jednotlivci žijí v Dubaji. A jejich osudy se protnou, ať v dobrém či ve zlém, v tomto městě, kde si můžete splnit své sny, kde jsou tisíce možností vzestupu a nic není nemožné. (oficiální text distributora) -
Prvý film o Dubaji natočený režisérom, ktorý v ňom vyrastal a pozná jeho skutočnú tvár. Za luxusným pozlátkom prezentovaným médiami sa skrýva tvrdý boj obyvateľov o životné šťastie.
Drsné pouličné bitky, zlé zaobchádzanie s menšinami, sebavedomie a arogancia bohatých a mocných v meste, kde každý každého pozná, je každodenná realita.
Tri postavy, okolo ktorých sa dej odohráva, sa snažia žiť svoj život a plniť si sny. Realita však nemilosrdne ničí všetky ilúzie a núti ich vytriezvieť. (inviator) -
Mozaika viacerých osudov ľudí rôznej národnosti, postavenia, zamestnania,...v "meste života" - Dubaji... (lilina133)
Ant
Průměr. Naivní dialogy, nudní herci. Co jedině stálo za to, byl příběh taxikáře, který usiluje o hereckou kariéru. Od tak pestrého a exotického města, jakým je Dubaj, jsem čekala poutavější podívanou. 2,5*(5.2.2011)
lilina133
Je to neuveriteľne predvídateľné, patetické, vyhrotenie a "spojenie" všetkých osudov násilné, pre úplnú hladkosť a plynulosť niekedy chýbajú drobné zábery...napriek tomu si to plne zaslúži tie štyri hviezdičky, aj keď to trošku ovplyvnilo to, že na podobné filmy mám ja slabosť:))...na to, že sa jedná o prvý film samotného režiséra a snáď prvý pokus v Spojených arabských emirátoch spraviť veľkofilm podobný tým hollywoodskym je to skutočne vydarené a skutočne si zaslúži pomenovanie veľkofilm...Navyše bittersweet koniec je vskutku vydarene nehollywoodsky:))(12.11.2010)
baruss
Efektný film hollywoodskych rozmerov s komerčným strihom a zrejme aj s hollywoodskym budgetom. Na prvý pohľad trošku prázdny. Prechádzka mestom Dubai, sleduje osudy rôznych ľudí.(11.11.2010)
slunicko2
Vhodné ke zhlédnutí před cestou do Dubaje. 1) 28letý Ali F. Mostafa (režie, námět, podíl na scénáři) ukazuje Dubaj jako příjemnou a pohlednou autentickou kulisu v povídkovém filmu, jehož děj se ovšem může odehrávat kdekoli na světě. Něco málo arabské atmosféry filmu dodává autenticitu, bohužel však nikoli výraznější umělecké rysy. Na druhé straně jsou příběhy protagonistů s jistými výhradami i uvěřitelné, i když nevím, proč si museli scénáristé vypomáhat ve stylu deus ex machina, když stačilo příběhy logicky propojit. 2) Každopádně můj první film z SAE mě nezklamal, i když ani příliš nenadchl.(23.9.2011)