Reklama

Reklama

Černé zlato

  • Francie Or noir (více)
Trailer 2

VOD (1)

Na počátku dvacátého století se vůdcové dvou nepřátelských kmenů v Arábii po letech války rozhodli uzavřít mírovou smlouvu. Hobeiský emir Nesib (Antonio Banderas) a salmaahský sultán Amar (Mark Strong) se dohodli vytvořit mezi jejich říšemi tzv. území nikoho, neboli „Žlutý pás“, který bude oddělovat jejich země. Bude to zóna, na kterou si nikdy nikdo z nich nebude dělat nároky. Na znak zpečetění dohody svěřil Amar své dva syny Saleha (Akin Gazi) a Audu (Tahar Rahim) do Nesibovy péče, aby je vychovával se svými dětmi Tarikem a Leilou. Patnáct let míru ale změnil obrovský nález bohatých ložisk ropy právě ve Žlutém pásu. Moderní a liberální emir Nesib vidí v nabídce společnosti Texas Oil šanci zlepšit život svého kmene, vybudovat školy a nemocnice. Americká společnost zahájí těžbu ropy, a tím poruší pakt. Nesib vyšle svého zástupce, aby se dohodl s fundamentalistou sultánem Amarem, on však nabídku nepřijímá... (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (61)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $5,446,000║ Tak Jean-Jacques Annaud to vie vždy výpravne poňať veľkolepo, dobrodružný príbeh je dobre spracovaní, dobré obsadenie, kamera, hudba. /60%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VŠE CO MÁ NĚJAKOU CENU SE ZÍSKÁ BUĎ LÁSKOU NEBO KRVÍ“..... /// Arábie, poloostrov životní úrovní asi tak tisíc let za západem. Jen vítr a písek. Ropa? Aha... nadešel čas připravit se na události, po kterých se neměnný svět začne měnit..... Peníze a láska. Válka a mír (ty krávo - Tolstoj?). Pravda a odvaha. (ale hlavně...) PENÍZE A ROPA. Slušnej pohádkově – historickej příběh. Hodně zajímavejch myšlenek, informací (třeba že pod vodou je voda), jiná kultura (kde kurva máte ,,evropskou“ logiku?), Islám, ale i patos. I když co může bejt na tom ,,Jak jsme sjednocovali Arábii“ patosácký, že? Vlastně hodně, a je celkem jedno, jestli TO budete brát jako pohádku nebo cokoliv jinýho. Filmu škodí i kolísavost vypravěčskýho tempa (mohlo to bejt kratší). Ale co. Sjednocujou se Afričani, sjednocujou se Číňani. Proč by se nemohl sjednotit ,,tak nějak po svým“ taky někdo jinej.... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,The Arab“, kterou napsal Hans Rüesch, číst nebudu. 2.) Nevím, kdy se mi vyplatí vlastnit místo zelenýho trávníku písek. 3.) Chystám se na válku v poušti. 4.) Thx za titule ,,Velkotlamka“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

První půl hodinu jsem nechápala, proč chtěl někdo z drsného, realistického námětu vytvořit něco na pomezí komedie a pohádky, následujících 100 minut jsem trpěla. Trpěla. T - R - P - Ě - L - A. Slova nedokáží vyjádřit obludnost scénáře, kde mrtvoly (nečekaně) ožívají, láska překonává všechny hranice a hlavní hrdina připomíná osvíceného evropského humanistu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

V prachu púšte elegantne vyrozprávaná dobrodružná príhoda o tom ako sa z podivínskych púštnych obyvateľov začínali vplyvom jazier ropy pod územím, kde nič iné cenné nikdy nebolo, stávať nechutne bohatí šejkovia topiaci sa v zlate podobne ako strýko Držgroš. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Spasiteľ? , veď je to obyčajný knihovník..." Nový film J.J. Annauda som si prisahám ani nevšimol. Už dlhšie som si neklikol na jeho filmografiu a film som prvý krát zaregistroval asi mesiac pred premiérov na stanici Markíza. Narozdiel od mnohých priemerných hodnotení som to ja videl na viac. Mám pre historické filmy všeobecne slabosť, navyše príbeh ma zaujal, takže sa žiadne veľké sklamanie nedostavilo. Ono to asi takto býva, keď človek od filmu veľa neočakáva. Príbeh o sile ropy a peňazí, láske a rozhádaných kmeňoch má zhruba všetko, čo by mal dobrý film mať. Kvalitné herecké obsadenie a kvalitný hudobný doprovod od J. Hornera je tiež lákadlo. Slabšie štyri hviezdy. 70%. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Džihád na vás! Mne sa to páčilo. Námet čerpajúci z desaťročí arabských ropných vojen sa každú chvíľu nevidí, a ja som bol veľmi milo prekvapený. Je pravda, že miestami to bolo trochu divne, až hollywoodsky skreslené nadľahčovaním, divnými pokusmi o humor, pátosom či nie práve najlepším výberom hudby. Príbeh ma však zaujal a udržal si ma, aj vďaka tradične výbornému Strongovi, a dnes už mierne netradične celkom dobrému Banderasovi. K tomu Freida Pinto z Milionára z chatrče - celkom luxusný bonus. Ja som sa bavil. 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Šeherezáda po 1000 a jednej noci vyrozprávala sultánovi všetko a po nej nastúpil J.J. Annaud, aby nám rozpovedal 1002. rozprávku. Mali by sme mu za ňu ráno stať hlavu? Nemyslím si. Čierne zlato je príťažlivá exotická historická omalovánka, na čom nie je nič zlé. Len stále som mal niekde vzadu v hlave nepríjemný pocit premárnenej šance na vysoko ambiciózny projekt, ktorý by uspel aj na udeľovaní nejakých tých cien a vyjadroval by sa aj k dnešnej situácii. Ale máme tu krásnu princeznú a ponaučenie, že s tankom do púšte nelez. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Je to lepší než Minor, ale horší než všechno ostatní filmy, co kdy natočil (snad kromě Na křídlech odvahy 3D). Ono je to opravdu spíše průměrné hollywoodské vyprávění s hezkou vizuální stránkou a sexy herci, kteří se do daného prostředí hodí. Popravdě jsem nevěděl, co od filmu čekat, takže jsem ani zklamaný nebyl. A jestli všechny postavy mluví anglicky nebo francouzsky, to už je celkem fuk. Plusové body za (pro Evropana) nezvyklé prezentování Blízkého východu (napadá mě snad jen Lawrence z Arábie a The Message - kdo by chtěl vidět arabský velkofilm, mrkněte na Ar-Risalah, sice tam chybí Anthony Quinn, ale komu to vadí;). Taky se divím, že tu nikdo neokomentoval další Banderasovu arabskou roli po Vikinzích. Ohledně použité angličtiny - zarážející je jen to, jak snadno si Američani z Texas Oil na začátku rozumí s arabským sultánem/emírem, jinak je to jako obvykle "přeložené pro pohodlnost". Jak jinak to taky chcete udělat, proboha? Arabsky s titulky á la Mel Gibson (Utrpení Krista, Apocalypto)? Nezapomeňte, že kromě několika vět od Američanů se to vše odehrává mezi Araby, takže natočit/nadabovat to do Angličtiny je ten nejmenší problém. Kromě toho se herci o nějaký ten akcent snažili, co víc byste ještě chtěli? ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Film, který chce být po všech směrech extrémně velkolepý, ale ve výsledku působí docela lacině. Téma zajímavé, herecké obsazení slušné, pouštní záběry připomenou Leanovu velkolepost, ale při sledování si divák neustále uvědomuje, že se zde nic zajímavého neděje a filmy plyne tempem dehydrované pouštní kavalerie. Dlouho zde, takový snímek chyběl, ale když už se měl objevit, tak takový, aby se na něj jen tak nezapomnělo. O tomhle bych nedokázal nic odvyprávět, ani hodinu po shlédnutí. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení snímku nelze brát vážně, protože obvykle nadržuju filmům, kde vládnou knihovníci ;-). A teď trochu seriózně. Bylo to prostě věrohodné, byť krapet dlouhé. V zemi mnoha kmenů, kde se snaží dodržovat tradice a korán a tak podobně, ale na druhou stranu bojují s chudobou a nemocemi a vykladači víry řeší převážně to, jestli jsou léky ze 'západu' ďáblovým nástrojem, nebo požehnáním.... tak v této zemi najednou kápne ropa. Trochu víc než kápne. De facto prší jen se leje, akorát směrem nahoru. A jako naschvál prší hlavně na hranici území dvou sultánů, každý z nich je zvyklý řešit situaci svým způsobem a zároveň ví, jak zareaguje ten druhý. Schválně, jestli si tipnete správně, který z nich vyhraje- ten, který rozdává zlaté rolexky, nebo ten druhý, pro kterého peníze nic neznamenají? Překvapením je, že to vlastně není o nich, ale o jejich dětech... Na závěr bych ocitovala rozhořčený výkřik Antonia Banderase, který je... všeříkající: "Mesiáš?! Vždyť je to knihovník, proboha!" ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Byl jednou jeden arabský šejk, byl chudý a se sousedním šejkem smouvu uzavřel o neútočení. Syny jeho si jako zástavu nechal. Pak však v zemi černé zlato objeveno bylo a rozepře mezi ně zasadilo... Atd. atd., až ke konečné "velké" bitvě. Mezitím pár vztahových sekvencí, otec-syn-nevlastní syn-nevlastní otec, princ-princezna, arabský pohádkový kolorit... ale nic, co by překvapilo, nadchlo, potěšilo, pozvedlo nad úroveň obyčejné prvoplánové historky. A i ta hudba Jamese Hornera je už tak nějak stále stejnější. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, který je bohužel roztažený na nedůstojných 130 minut, z nichž prvních asi 30 je skvělých a zbytek je jako z dokumentu "Jak jsme bloudili pouští". Škoda. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Ono na tom z technického hlediska vlastně není nic moc zásadně špatně. Slušná výprava, krásné exotické prostředí, fajne obsazení. Ale ta negradující a celkově v unylém tempu se plahočící zápletka ohledně přetahované o území mě vůbec nebavila. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Nedokoukal jsem to celé,ale i tak jsem se dost nudil.Nezachránila to ani přítomnost Antonia.Možná si tento film objednal nějaký šejk ...kdo ví.Za mě 40% a dvě hvězdy. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Takové hvězdy, tak dobře hrály, tak pěkná hudba, tak skvělé prostředí, tak výborný námět a tak zprasený film. To je tak neuvěřitelně promrhaná možnost na skvělý, velko-skvělý film, až se mi chce brečet. Scénárista je kretén a režisér jakbysmet. Všechno se děje hrozně rychle, čím blíže konci filmu, tím je vše překotnější, ale o to méně smysluplnější. Nemálokrát jsem se přistihl, jak v duchu křičím "COŽE?", protože některé zvraty a chování postav jdou mimo jakýkoliv smysl a události se dějí zničehonic jen proto, že někdo těch 15 minut, jež jim předcházely, z filmu vystříhal, čímž gradující děj zcela odstřelil. Přitom všechno ostatní se mi moc líbilo, kamera, hudba, prostředí, herci, všechno, až na ten film okolo toho. ~~~ Jestli já jsem se něco díky filmu v poušti naučil, tak také neplýtvat. Neplýtvejte tedy časem, bylo by vám z filmu jenom smutno. Ne, že by sám film byl tak smutný, jen je tak moc zprasený. ~~~ PS: Půl hvězdičky z čistých dvou dávám dolů za typicky levně americkou debilitu, kdy všichni arabové mluví výborně anglicky i mezi sebou. Což je na to, že film má na triku Francie / Itálie / Katar, dost zarážející (už vidím, jak se Banderas, Strong a další učí plynně arabsky :), ale i všichni ostatní, celá poušť? ~ 1,5* ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Očekávala jsem něco úplně jiného než jsem dostala. Samozřejmě, že film není jen a pouze o ropě. Ovšem, o to mohl být více bohatší, jen kdyby ten scénář nebyl spíchnutý horkou jehlou. Některé dialogy byly opravdu hloupé a zbytečné. Stopáž je příliš dlouhá. Šlo by to určitě zkrátit. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, který jsem na tohle téma viděla. Úžasné exteriéry i interiéry, skvělá kamera a nádherná hudba. Hodně dobrý Banderas i ostatní, v dramatu, kterak pokrok s těžbou ropy dokáže ovlivnit Araby, muslimy, pro něž je Korán nade vše, i pokud se ho snaží ve jménu tradice vytrhávat z kontextu, o zbytečně prolité krvi a pevných kmenových vazbách. Já si to užila a tak trochu nechápu vcelku nízké hodnocení. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Shit rating filmu varuje, že by se mohlo jednat o nějaký průměrný shit z nedělního odpoledne na TV Nova, ale opak je pravdou. Tenhle výpravný film o dvou znepřátelených sultanátech a mladém princi, (ne)vlastním synovi obou sultánů (v překladu o nich bylo psáno jako o emírech, ale věřil bych spíš textům v angličtině..), hrál přesně na mojí notu. Celosvětově film nemá dobrý ohlas, asi proto, že hlavní postavy panovníků hrají Banderas a Strong, tedy typický arabové, ale mě to bylo jedno. Bylo to jako bych se díval na Vinnetoua, kterak sjednocuje indiánský kmeny, a pak všechny zmrdy vypráská - prostě dobrý. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Film se tváří jako velkolepá podívaná, ale mě to připadlo vše jaksi laciné a nudné jako téměř všechny filmy s Banderasem. ()

Související novinky

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Reklama

Reklama