Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Blázinec je útočiště svatých. Svatí jsou pošetilí a ubozí blázni mezi čínskými prostěradly. Svatá je i nemocniční sestra, která doslova září od lampy na nočním stolku. A nejsvatější ze všech svatých je doktor, je otcem všech svatých, je Ježíšem Kristem." Takto popisuje Nicola svých 35 let strávených v blázinci na elektrošocích - v jeho zmatené mysli se potkává fantazie s realitou a jejich střet takřka nevyhnutelně vyvolává záblesky božských vnuknutí. Nicola se narodil v šedesátých letech, v „báječných šedesátých" - a svět, který vidí kolem sebe v nemocnici, není zase tolik odlišný od toho venku; stále víc a víc nenasytný svět, který má přebytek jediné věci - strachu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Fajolo 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštny film. Blázinec očami niekoho, kto sám je pravdepodobne tiež blázon. Hoci obsahuje komentáre, tie nič nevysvetľujú, skôr prispievajú k pocitu nepochopiteľnosti sveta. Na to, aby sme mu aspoň trochu rozumeli a mohli v ňom prežiť, potrebujeme si vymýšľať. Napríklad marťanov, alebo číňanov klonujúcich lízajúce ženy. Veľmi ťažké je hodnotiť takýto film. Bezprostredne po pozretí by som bol schopný dať mu jednu alebo 5 hviezdičiek, podľa momentálnej nálady. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Zcela jsem nic nepochopil. Pravděpodobně přepis nějaké novely o chlapci, jehož vychovávala babička, protože matka byla zavřená v blázinci a tam také zemřela. Chlapec pozdějí sám také zůstává jako zřízenec v psychiatrické léčebně. Snad to měla být konfrontace světa bláznů se světem mimo ústav, snad měl ten film vyjádřit, že v každém z nás je trochu ukryté bláznovství. Všechno však je setřeno snůškou nechutností, vulgarismů a vyvrcholí to v okamžiku, kdy se náš hrdina začne v marketu přecpávat vším, co mu přijde do ruky. Ještě jsem dokázal vnímat i děj rozvíjený ve dvou rovinách - v době dětství a v době dospělosti... Takže jedna hvězdička a nic víc. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama