Nepřítel pod ochranou
Akční / Krimi / Mysteriózní / Thriller
USA / Jižní Afrika, 2012, 115 min
Daniel EspinosaHudba:
Ramin DjawadiPlakáty
Matt Weston (Ryan Reynolds) sice pracuje u CIA, ale přesto se pekelně nudí. Jeho pověřením je spravovat tajné vězení CIA v Kapském Městě, v němž dosud nebyl nikdo „ubytován“. Hned první „host“ ale bude z kategorie VIP. Tobin Frost (Denzel Washington) je bývalý elitní agent amerických tajných služeb, který začal před lety pracovat proti mateřské organizaci. Prodával informace každému, kdo o ně projevil zájem a zaplatil dostatečnou sumu, vraždil bývalé kolegy, dodával materiální podporu teroristickým režimům po celém světě a než se ho podařilo dopadnout, uběhlo téměř jedno celé desetiletí. Tahle velká ryba se za mřížemi nestačí ani rozkoukat, když na utajený objekt zaútočí neznámí ozbrojenci. Dosud nepříliš akční Weston se rozhodne chytit příležitost za pačesy a na poslední chvíli i s Frostem z objektu uteče. Jen jestli si neukrojil příliš velké sousto. Nesmí si vězně pouštět k tělu, na druhou stranu ho ale musí za každou cenu chránit. Navíc musí zjistit, kdo a proč se jeho „chráněnce“ snažil dostat ven, ať už na svobodu, nebo pod kytičky. Otázek je spousta, ale na odpovědi není čas, protože tahle hra se hraje v jednom z nejnebezpečnějších míst na zeměkouli, kde můžete koupit kulku stejně snadno jako zmrzlinu. (oficiální text distributora) -
Film natočený podle skutečné události nás zavede do prostředí tajné služby. Agent CIA (Ryan Reynolds) jako jediný přežije jinak smrtící útok na „bezpečný dům„. Jeho úkolem je přepravit nebezpečného vraha (Denzel Washington) na jiné místo. Musí však čelit nástrahám ozbrojené skupiny žoldáků, kteří chtějí smrt obou můžů. (Linkyc)
POMO
"Eveybody betrays everybody." Juhoafrických zabijakov by ste v pätách mať nechceli. Obstojný thriller scottovských farieb a bourneovského strihu, zasadený do neopozeraného Cape Town. Akcia na hollywoodského debutanta slušná, ale mimo ňu je scenár iba tuctovou variantou príbehu mladého agenta, fyzicky i psychicky bojujúceho so skorumpovaným systémom CIA (v ktorý zaslepene veril). Medzi mentorom a nováčikom som nicítil chémiu, ktorá mala byť motorom filmu. V tom bola oveľa lepšia dvojka Washington/Hawke.(9.2.2012)
Cervenak
Na akciu bohatá jednohubka, ktorej zdanlivo niet čo vytknúť. Parádne remeslo (predfinálny súboj na farme je super), presní herci, solídne tempo. No niečo tomu chýba. Problém bude tradične v scenári, ktorý je v podstate tuctový, čo by až tak nevadilo, ale hlavne nedokáže vytvoriť vzťahy medzi postavami a diváka s hrdinami. Škoda.(25.5.2012)
Enšpígl
odpad!Když jsem dal našemu Signálu odpad za šílenej střih, tak tady dávám odpad dvojitej, protože třaslavá kamera zase řádila naplno a já se s tím už srát nebudu. Je škoda že skupina retardů napříč celým světem ničí jeden film za druhým. Pokud maj potřebu neustále něčím třást, tak ať si třesou se svým pindourem a ne kamerou. Pevně doufám, že roztřesený retardy se jednou podaří pochytat, zavřít do obří houpačky a už nikdy nepustit. Třaslavá kamera je zlo a já mu budu čelit s odpadem v ruce. Bylo by fajn kdyby distributoři dávali na plakáty nějakou značku, která by označovala třaslavou kameru, třeba jojo. Dál nebudu nic psát, protože film je postaven na akci, přestřelkách a soubojích a to se všechno třese, takže komu nevadí jízda po českých silnicích, nebude mu vadit ani tenhle film.(29.2.2012)
verbal
80 procent nezdravě sebevědomých Indoevropanů tu tvrdí, že je to průměrné a pyšně tu mávají svými deseticentimetrovými hovady. My, co v pohodě zvládáme třít géčka i Milfkám po čtyřech šestikilových fakanech jsme však jiného názoru. Od první minuty je sice jasné, kam to půjde, předvidatelné a klišovité jako rytmicky poskakující čtyřky, nicméně i tak je to pořád hezky tvarované, svižné a je se u toho na co dívat! A to, že sa tento Denzel s Ryanom nenechali ku koncu partnersky zaregistrovať, mi až tak neprekážalo, Ďuro! (Zdravím svojho obľúbeného spisovateľa).(31.5.2012)
Psema
"Tony Scott na kapačkách"... Generické thrillerové cvičení, jichž se musí po hollywoodských studiích válet mraky. Všechny se přitom ohání hezkými myšlenkami (špionážní agentury jsou zlo... hm, díky, to jsme nevěděli), aniž by v zásadních bodech fungovala elementární logika, nejelo se permanentně podle žánrových učebnic a na každém rohu nevyčuhovalo kvanta klišé, jejichž výskyt odhadnete s přesností na setinu vteřiny. Jako film mladšího ze Scottů by to možná ještě fungovalo. Díky ospalé rutině Mr. Espinosy (toho chlapa snad taky vygeneroval počítač) upadnete do apatie po půl hodině a proberete se leda u závěrečných titulků, jejichž hip-hop v pozadí má větší "drajv" než jakákoliv akční scéna (nepovedená snaha o Greengrassovské snímání bolí) a font písma šťávu, již mu může smutně spotřební Washington leda závidět. Mrzí mě to hlavně kvůli Reynoldsovi, který by akční pecku potřeboval jako sůl a tady se evidentně snažil jet naplno. Asi jako jediný. 5/10(9.2.2012)
Falko
Mnoho podobnych spionaznych filmov uz bolo natocenych a mnohe su aj lepsie, ako napriklad BOURNEOVA TRILOGIA (2002, 2004 a 2007) s Mattom Damonom, ale tento film mal aj napriek prilis trasucej sa a miestami neprehladnej kamery pri akcnych scenach svizny dej s perfektnou hudbou, takze aj napriek zapletke, ktora nepriniesla nic originalne a aj kvoli Denzelovi nemozem dat menej, ako 4 hviezdicky, pretoze tieto filmy ma vzdy bavili a vzdy ma budu bavit. ________ Denzel Washington - (Tobin Frost) +++ Ryan Reynolds - (Matt Weston) +++ Vera Farmiga - (Catherine Linklater) +++ Brendan Gleeson - (David Barlow) +++ Sam Shepard - (Harlan Whitford) +++ Robert Patrick - (Daniel Kiefer) +++ Liam Cunningham - (Alec Wade) +++ Produkcia: Denzel Washington +++ Hudba: Ramin Djawadi +++ (Videl v kine 03.03.2012) +++(4.3.2012)
3DD!3
Nemohl jsem si zpočátku vytvořit vazbu k postavám, nevím proč byl Tobin Frost takový borec a Ryan Raynolds byl prostě jenom tuctový. Akce je celkem fajn, sviní ve vedení je taky dost. Příběh je více méně klasika. Určitě by pomohlo zesvižnit děj. Konec je pak hodně příjemný s takovým pěkným wisthleblowerským apendixem.(25.5.2012)
petero
Denzel Washington opäť nesklamal. Po výborných The Book of Eli a Unstoppable je Safe House ďalšou vydarenou žánrovkou. A parádne akčnou. Čakal som viac thriller či drámu preto ma akčná stránka príjemne prekvapila. Pre fanúšikov Bournovej trilógie zatiaľ najlepšia voľba. I keď námet nie je ničím originálny, slušná réžia to spoľahlivo vynahradzuje.(28.5.2012)
teutates
Toš Denzel na to pořád má, horší s flubberem Reynoldsem, který po vesmírných templářích si to u mně jaksi posral. Přijde mi, že neumí hrát a Safe House v jeho podání lapá po dechu. No naštěstí tady nechybí černý Alonzo, který i na svůj věk pořád "nešediví" a rozdává rány, láme vazy... bla, bla. Akční jízda politá dnešním konspiračním harašením, kde všichni lžou. 7/10(28.5.2012)
Payushka
Stačí se zamyslet nad rozvržením obou hlavních postav. Reynolds hraje zoufalého agenta CIA, jenž by se rád něco naučil, jenže to by nemohl sedět na zadku v tajném vězení bez vězňů. Washington je pak bývalý agent, který roznáší špínu na své ex-kolegy a prodává ji za tučné sumy. Už teď tušíte, že Reynolds zřejmě k nějaké té praxi přijde a že Washington nebude tak špatný a zlý, jak se o něm tvrdí. Charaktery jsou jasně načrtnuté už v prvních momentech filmu a divák přesně ví, jak se budou jejich osudy dál ubírat. Neexistuje překvapení nebo originalita. Bohužel ale ani jakákoli chemie mezi oběma herci.(30.5.2012)
Segrestor
Při trendu "honem rychle přirovnat film k jinému" si troufám poznamenat, že Safe House vizualizací (čti: barevnými filtry) připomíná Miami Vice Thomase Manna, typově by to mohl být nějaký první díl zamýšlené série, něco jako Jason Bourne (zrod hrdiny) a sází na jistotu postavy Gena Hackmana v Nepříteli státu. V celé té směsce se pak dá najít docela slušně odsýpaný akčňák, který nám navíc dává tušit, že ve světě CIA je cosi shnilého. Když pominu, že valnou část filmu po sobě černoši střílí v noci, takže jdou vidět jen záblesky samopalů a pistolí, a tím máte místo nějakého děje jen stroboskop, tak je to v záplavě současných špatných béček docela dobrý.(29.5.2012)
Pepinec
Postavit film na jednom herci jde jen v případě, že se ten dotyčný jmenuje podobně jako Denzel Washington. Když pak navíc vypadá jako emeritní černošský afro profesor se slušivou bradkou, je vcelku jedno, že většinu času sedí spoután na židli, vozí se v kufru auta anebo postává v koupelně přikurtován k topení. Ani naprosto průměrný námět s průměrným zpracování by mi samo o sobě nevadilo, kdyby protějšek Denzelovi nedělal bambula Reynolds, kvůli kterému se ještě rádi necháte naverbovat do týmu padouchů. Akce, která vás nenechá usnout, ale ani nepostaví ze sedačky.(24.2.2012)
Herr_Flick
Úplně prachobyčejný, průměrný akčňák s převzatým konceptem. No každému je snad jasné, jak to bude probíhat, takže k tomu nemám co dodat. Jenom to, že koukat se na to dalo a čtvrtou hvězdu dávám jen kvůli účasti mých hodně oblíbených Washingtona a Reynoldse.(3.3.2012)
buldock
Až na to závěrečné rozuzlení se mi dostalo velmi slušné akční podívané, která určitě neurazí a nabídne divákovi trochu toho adrenalinu zabaleného v bournovském audiovizuálu. Denzel Washington opět velmi dobrý, Ryan Reynolds slušný, ale chemie mezi nimi slabší. Celkově lehce nadprůměrná jednohubka podpořená dobrou hudbou Ramina Djawadiho. Film: 64%(2.6.2012)
Greg
“I'm not your only enemy tonight.“ Jasně, není to nic, co by už několikrát v kině a v televizi nebylo – klasická zápletka, klasičtí hrdinové, klasické akční scény. Ale… je tam přece Denzel Waashington, díky čemuž filmu hodně chyb velmi rád odpustím. Ve filmu, který má ale velmi dobrý a rychlý spád (přes svou dost dlouho stopáž), nečekejte žádné zásadní zvraty, i když hrdinové nejsou úplně jednoznačně rozdělení na hodné a zlé. A pokud čekáte nějak zvlášť důmyslný scénář, ani se na film nedívejte. To hlavní, o čem film je – akční scény – je natočeno a vymyšleno velmi dobře. Přestřelky i souboje mají slušnou choreografii, i honičky jsou poměrně nápadité. Určitě se ve filmu najdou chyby, ale u tohoto typu filmu nemají takovou váhu, protože u něho si chci hlavně odpočinout. Špatní nejsou ani představitelé hlavních rolí – přesto ze všech trochu vyčnívá výkon mého oblíbence Denzela Washingtona. Protože ten umí zahrát opravdu cokoliv! Ani Ryan Reynolds není špatný a ani jeho postava není jednoznačná. To Ryanovi podle mě docela sedlo. Ostatní, hlavně Vera Famiga a Brandan Gleeson, také nepodali špatný výkon, ale celkově ve filmu moc prostoru nedostali. Safe House je výborný film na odreagování se, když při něm vypnete mozek, budete se pravděpodobně hodně dobře bavit. Slušné 4*.(17.2.2012)
blackrain
Škoda, že zápletka je tolik neoriginální. Všechno už jsem v podstatě viděla někde jinde. Ryan Reynolds působí celekm snaživým dojmem. To beru jako velké plus. Denzel Washington bohužel kopíruje sám sebe. Rozhodně by mu neuškodilo nějaké pořádné drama, kde by mohl konečně rozvinout svůj herecký um. Takhle se jedině zahrabe. Ještě, že má velké charisma, které dokáže opravdu hodně.(27.4.2012)
Seag
Velkym problemom filmu bude porovnavanie rovnakých žánroviek ktorých je quantum a ktorých quantum je aj urcite lepších. Avšak Denzelove nenahraditelne charizma funguje ako hodinky a ja som mu ho žral celých 115 min. Taká nabitá akčná pecka ale nie dokonalé špionážne dielo. 4* P.S. Prostredie je fakt úchvatné.(21.2.2012)
Wormboy
Od zaciatku do konca napinavy napinak jak napata konska rit.(1.6.2012)
Quisp
Daniel Espinosa roztáčí kola tajných agentů a celosvětové sítě slovutné CIA ve zprvu adrenalinově těkavém, následně pak na setrvačnosti dojíždějícím thrilleru. Úvod navnadí na podívanou ne nepodobnou řádění Jasona Bourna, s přibývající stopáží ale snímek zajede do standardních žánrových kolejí. Zrada a prohnilé pikle proplují na povrch a všechna překvapení a zvraty jsou rázem zapomenuty. Naštěstí vás z letargie vytáhne nechybující Danzel Washington a nepříliš realisticky nablblý Ryan Reynolds. Že po odchodu z kina nebudete po pěti minutách vědět, o čem že to celé bylo, to už je věc vedlejší.(13.2.2012)
MartinezZ
(Bacha, někde jsou tu spoilery a nehodlám je extra označovat) ~ Čekal jsem to rozhodně horší. Akce odsýpá, Denzelovi i "Green Lantern" Ryanovi jsem role věřil, honičky, přestřelky... je to sice kvapné, ale účinné. Dokonce i příběh, nijak objevný a dopředu odhadnutelný, včetně "šokujícího" rozuzlení, je tu kladem. Jede z A do B a nejsou kladeny žádné extra nároky na přemýšlení, Potud skvělý akční film na odreagování a konzumaci. ~ A co že je tedy špatně? Šablona. Zase nějaký scénárista použil ukázkovou šablonu z příručky "Akční thriller v deseti krocích" - MUSÍ tu být romantická linka s milou, MUSÍ tu být závěrečné profláknutí a "upload", MUSÍ tu být shledání. O jak moc by byl film výborným konkurentem v zapomnění upadajícího Bourna a oživeného Ethana, kdyby si Ryan nechal soubory, poučil se od Denzela, a využil je, co by operativní důstojník. Stjně tak kdyby si nadřízený nad Ryanem držel dohled, protože TO ví. Kdyby Ryan milou jen sledoval a případně ji raději nechal jít, než se s ní znovu setkával (sice to není řečeno, ale...) a mohlo se tak nějak někam rozvíjet pokračování, přičemž se mohla rozehrát složitější špionážní hra, když by v tom najednou lítalo mnohem víc tajným složek různých států. Ryanovi by tohle slušelo mnohem víc, než zelená škraboška. A jak moc tedy bolí, že konec to takhle celé zabil a žádné navazování na otevřený konec s drtivě velkou pravděpodobností nebude. ~ Od Déja Vu po dlouhé době konečně zas koukatelný Denzel(20.2.2012)
Nevhodný mládeži do 15 let
| V kinech ČR od: | 16.02.2012 Bontonfilm |