Reklama

Reklama

Ačkoli zbytek světa zná troly především jako figury z fantasy či malé roztomilé skřítky s velkými bříšky a naježenými vlasy, v Norsku jsou postavami národního folkloru, vystupujícími v báchorkách, které čtou rodiče dětem před spaním. Mají vlastní propracovanou mytologii a existují v různých podobách, od dobrotivých bytůstek po gigantická krvežíznivá monstra. Jenže co když trolové opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? Tříčlenný tým studentů se vydává po stopách bizarních medvědích útoků v horách a lesích Norska a setká se s podivínem, jehož pomlácený džíp se smradlavým karavanem je vždy poblíž podobného incidentu. Muž, jehož mají v okolí za pytláka, o sobě tvrdí, že je lovec trolů, a dovolí štábu, aby ho doprovázel. Důmyslně vystavěný mystifikační pseudodokument se vedle samotných trolů zaměřuje také na otázku, jak by dnes žili bájní rekové bojující s monstry. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (613)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Sklamanie (ako keby Cloverfield skončil v polovici). 80 minút prepierania mytológie, ktorá barličkuje na pár vtipných chvíľkach a 10 minút prekvapivo kvalitnej akcie je pomer, ktorý som pri všetkej snahe fakt nedával. Únavné na druhú a s nadhľadom hodným trollých parametrov (je to veľké ako kostol a nikto to nikdy nevidel). 50% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jsou chvíle, po kterých budete na kameny na vaší zahradní skalce pohlížet úplně jinýma očima, aneb UV honba za přerostlými krtečky s obřím falusem na tváři a nenávistí ke křesťanům v srdci.. Originální found-footage mockumentary postavené na lidovém folklóru, bezuzdné kreativitě, poutavém vizuálu a satiře živené konspiračními teoriemi. Teď už vím, proč se Jens Stoltenberg dostane z pozice norského premiéra až na post šéfa NATO. Kdo umí zatočit s troly, zatočí i s nepřáteli Severoatlantické aliance! Jinak bezesporu hozená rukavice pro dlouhodobě bezradné tuzemské tvůrce, kteří by si i se slabým produkčním zázemím mohli zalovit polednice, klekánice či hejkaly.. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Loni jsem se byl podívat v Norsku a šerední trollové jsou tam takovými všudypřítomnými národními maskoty. Říkal jsem si, škoda že s nimi není žádný film… A hele, za půl roku je to tady, skutečně unikátní norská monster movie "found-footage" podívaná, kde se trojice mladých filmařů vydá sledovat údajného pytláka, aby se dozvěděla to největší vládou kryté tajemství. Trollové existují! A jsou to přerostlý, všeho (křesťanů zvláště) žravý nestvůry. Čekali by jste absurdní béčkovou kravinu? Tak to vůbec, tenhle film se bere naprosto vážně (respektive je podaný naprosto vážně), což je na něm možná to vůbec nejlepší. Na čem to mohlo celý padnout na držku, byly digitální efekty, ty ale dopadly nad očekávání slušně. Takže po všech stránkách potěšující (i když, o něco větší spád by možná neuškodil...), překvapivě povedený horor! ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: André Øvredal .. Dobrá kombinace filmařských trendů (dokumentární styl, roztřesená kamera, zachycení na nalezené nahrávce) a využití lokálních neobyčejů (norští Trollové). Snímek dále těží z prostředí, protože severská krajina prostě výborně vypadá a také z příjemného rozpočtu či šikovných trikařů, protože Trollové a jejich interakce s okolním světem je na přesvědčivé úrovni. Příběhově však žádné extra nápady nepřichází. Tím je celek kapku „únavnější“ na sledování. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

nórsky kríženec blair witchu, cloverfielda a pána prsteňov . . . krásna krajina, sympatický hlavný hrdina, dokonalé fóry a skvelý humor a jeden veľký odtajnený mýtus. bavil som sa veľmi dobre. upozornenie pre všetkých, ktorí sa dajú oklamať žánrovými tagmi tu na csfd - chýba tam ten najpodstatnejší: komédia. to, že je to zámerne robené (písané, záberované, hrané, strihané) ako komédia, nepochopí a neodčíta iba naozaj filmu neznalý a filmovo negramotný človek, alebo ten, kto nejakým spôsobom nerozumie irónii a nedokáže ju dekódovať. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (9)

  • Niektoré postavy vo filme stvárnili známi nórski komici: Otto Jespersen (lovec trolov), Knut Naerum (pracovník elektrárne), Robert Stoltenberg (dodávateľ poľského medveďa) a Hans Morten Hansen (Finn, šéf lovcov trolov). (Carol Pifková)
  • Dle režiséra André Øvredala se tým okolo natáčení snažil celý projekt držet v tajnosti. Název filmu a herecké obsazení tajili do premiéry a místo klasické propagace využili tzv. virálního marketingu. (Dzegr)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Související novinky

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

26.08.2020

Režisér Roar Uthaug (Vlna, Tomb Raider) se upsal režii norské fantasy Troll pro streamovací službu Netflix. Snímek dorazí v roce 2022 a bude se odehrávat hluboko v norských horách, kde se probudilo… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

08.03.2012

Nor André Øvredal po víc jak dvou stovkách reklam a krátkometrážních filmů celovečerně debutoval zábavným „found footage“ fantasy hororem Lovec trolů. Udělal jím doslova díru do světa (velký úspěch,… (více)

Reklama

Reklama