Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna z nejslavnějších her světového divadelního repertoáru přímo navazuje na tři díly Krále Jindřicha VI. a dovršuje tak první Shakespearovu historickou tetralogii, která se odehrává na pozadí války "dvou růží", drastického zápasu mezi Lancastery a Yorky probíhající v letech 1455-1485.

Obraz Richarda jako fyzicky a duševně pokřiveného člověka, jak ho dramatik pojímá, je z historického hlediska nespravedlivý - Richard je pod svou suverénní maskou člověkem sžíraným nejistotou a komplexem méněcennosti ze své fyzické podoby i nedůstojného postavení u dvora. Je v nitru zraněným dítětem ovládaným potřebou mstít se světu za všechna příkoří, jimiž musel projít. Je ale i hráčem, který se pouští do předem ztracených akcí, a když v nich zvítězí, sám žasne nad svými netušenými schopnostmi. Dokáže být neodolatelným svůdcem i neohroženým obráncem země před cizími vojsky.

Touto cestou se vydávají inscenátoři brněnského Národního divadla - úpravy překladu J. Joska se ujal dramaturg Martin Dohnal a režisér Zdenek Plachý. Petr Halberstadt v hlavní roli se musel vypořádat s nelehkým úkolem: inscenátoři pojímají svého Richarda jako divadlo jednoho herce, jehož projev a řeč se brilantně proměňují podle protějšku - od ironie přes přátelský tón či dvornou krasomluvu k drsnému tónu. Musí zahrát i "zlom, krach osobnosti" po zavraždění synů krále Edvarda, kdy zlo nahradí jeho dřívější sílu a rozhodnost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

dave91 

všechny recenze uživatele

Hra má rozhodně svou vysokou uměleckou hodnotu.Na můj vkus je to však až příliš velké drama.Preferuji lidovější hry,pokud možno s humorem.Jednou rozhodně stačilo. ()

Huguette 

všechny recenze uživatele

Hru jsem viděla celkem 3x , z toho jednou v TV. Shakespeara mám ráda, hra se mi líbí. Ale právě ta videoprojekce - k těmto inovacím se stavím spíše negativně. Netvrdím, že by divadlo měli hrát, jako za dob Shakespeara (i tak se to povedlo ve verzi s Pavlem Zedníčkem), ale mám ráda divadlo tradičněji pojaté - na projekce jsou kina. A ještě se mi hrubě nelíbila scéna, kdy si vrahové pohrávají s noži. Naprosto nehodící se skládací nože!!! Na oko jinak ale hra působila vábně, chladná atmosféra byla naplněna (ale kdo viděl Dona Carlose z Mahenky, asi mi dá za pravdu, že tam scéna byla ještě lepší! ). Petr Halberstadt byl skvělý - relativně mladý herec a taková role! Smekám! Monika Maláčová je senzační (ale nejsem si jistá, zda se v TV záznamu objevila - kdyžtak mě vyveďte z omylu), její roli alternuje Dana Pešková, která tuto roli podává trochu jinak, ale stejně dobře! Bohužel, ani málo se mi nezamlouvá Klára Apolenářová, přijde mi, jako by si s textem nevěděla rady. A poslední - zmíním dvě scény, které mám asi nejradši: Když Tyrrel přijde oznámit vraždu princů a pak působivá rozepře královny (Zuzana Slavíková) a Richarda. Oceňuji i výkon Michala Zavadila (Jak se píše na stránkách ND Brno: "V roli vévody z Buckinghamu se představí proslulý brněnský lékař v oboru ORL MUDr. Michal Zavadil, který úžasně ztvárnil postavu Reného v inscenaci Královna Margot." ()

Reklama

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pojetí dramatu, s využitím moderních prostředků (videoprojekce). Nicméně mám rád Shakespeara, a tak jsem se soustředil hlavně na děj a herecké výkony, a ty nezklamaly. Přesto - klasikou se asi tento záznam divadelní hry nestane. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama