Reklama

Reklama

Asák

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2010, 52 min

Obsahy(1)

Petr Helbich (* 5. 11. 1929) - významný český fotograf studoval medicínu na pražské lékařské fakultě. Poté pracoval v oboru plicního lékařství. V posledních letech se zabývá plicní cytologií. Jako fotograf provázel Josefa Sudka a Rudolfa Jandu: "Sudek měl daleko širší tematiku: fotografoval architekturu, portréty, dělal i reklamní fotografii," vzpomíná doktor Helbich. "Já jsem fotograficky zůstal u té 'jandovské' tematiky. Když jsem tedy chodil v Jandových stopách, dozvěděl jsem se od něj, kde je prales Mionší. Hned jsem se tam vypravil a byl jsem z něj nadšený. Později, když už jsem se se Sudkem dobře znal, tak jsem jej v roce 1950 na Mionší zavedl a Sudek byl uchvácen. Byl nadšen do hloubky, oči mu zářily a začal zuřivě fotit. Tehdy jsme na focení měli jen dva dny. Celkem jsme se na Mionší vypravili osmkrát a vždy již na delší dobu. Tak vznikly jeho slavné cykly, např. 'Zmizelé stromy'. Naposledy jsme tam měli jet v roce 1974, ale to Sudek onemocněl a místo na Mionší jel do nemocnice."
Doktor Helbich dodnes fotografuje na velkoformátové černobílé negativy. Žije v Praze, ale do Beskyd a Frenštátu často dojíždí. Beskydská příroda je častým motivem jeho fotografií. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný portrét zvláštního člověka, vnuka zakladatele lékařské dynastie. Svým způsobem nesmělý, ale opravdový člověk, svérázný myslitel, lékař a fotograf vypráví o sobě, rodině, fotografování.....Velmi kvalitní dokument. ()

Reklama

Reklama