Reklama

Reklama

Vor v zakoně, vládce podsvětí

  • Česko Zločinci podle zákona (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Německo / Izrael / Španělsko / Norsko, 2010, 90 min

Obsahy(1)

Ruské kriminální podsvětí nechvalně známým pojmem v celém světě. Tento tajemný a uzavřený svět dráždí představivost mnoha lidí. Jakými zákony se řídí? Kam sahají jeho kořeny? Jací jsou to lidé? Vše je opředeno mnoha záhadami. Roušku tajemství nám ve strhujícím dokumentu pomohou poodhalit lidé, kteří ve světě zločinu udělali závratnou kariéru. Vor v zakoně je pro někoho zkrátka mafián a špička ruského organizovaného zločinu, pro jiného autorita, vážený člověk, který pomáhá druhým. Tito lidé nezískali své vědomosti ve školách, ale ve věznici. Tam strávili celé své mládí a tam v Rusku začíná ta pravá zločinecká kariéra. Především ve vězení je možné vystoupat na nejvyšší stupně v hierarchii zločinu, jehož zákony jsou jednoduché: nezradit, nespolupracovat se státní správou, nesvazovat se rodinou a vychovávat pokračovatele, kteří převezmou štafetu. Nahlédneme do divokých let před i po rozpadu sovětského impéria, do doby sílícího propojení organizovaného zločinu se soukromým podnikáním. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý dokument. Vůbec bych netušil, že jde něco podobného doopravdy natočit, že ti zůčastnění budou tak ochotně vypovídat. Pokud vás alespoň trochu zajímá mafie, tak vás tenhle film bude bavit. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tak schválně, který zločinec je úspěšnější - ten, který šestkrát utekl z vězení, honila se za ním policie šesti států i sám Interpol a poté dával exkluzivní interview do novin a časopisů, aby se stal uznávanou celebritou, nebo ten, který si v anonymitě krade ve velkém a nikdy neodhalen si se slušnou pověstí možná i filantropa užívá neprávem získaný majetek. Ruští zločinci zobrazení v dokumentárním snímku patří do té první sorty a je svým způsobem fascinující sledovat jejich výpovědi před kamerou, i když ten, kdo chce, dokáže si už dávno předtím udělat obrázek o divokých jelcinovských letech v privatizovaném Rusku i o chaosu nezvládnuté Gorbačovovy perestrojky a nemůže ho překvapit obrovská míra korupce a neexistence státních struktur, které by dokázaly čelit vlně zločinu. Zatímco jinde v postkomunistické Evropě byl zločin sice vlivný a zašantročily se nemalé částky, tady v Rusku prakticky neexistovalo podnikání, které by nevycházelo z kriminálních kořenů a metod. Člověk se nestačí divit otevřenosti zločineckých bossů, kteří jsou si prakticky stoprocentně jistí svojí nepostižitelností. Ruský organizovaný zločin není chytrý a efektivní, je spíš brutální a drzý. Podobný dokument nikdy v minulosti nevznikl a ani nevznikne např. o činnosti nigerijských podvodných gangů, čínských triád nebo mafie a Camorry. Tyhle skupiny jsou daleko efektivnější a dobře ví, co znamená zákon mlčení. Každopádně jde o hodně zajímavý a po obsahové stránce mimořádně silný dokument, který hodně prozrazuje o současném Rusku a jeho společnosti. Celkový dojem: 95 %. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Alexander Gentelev na osudech tří mafiánů mapuje transformaci kriminálního podsvětí v ruské společnosti. Leonid Bilunov, Alimzhan Tokhtakhunov a Vitaly Demochka přinášejí cenná svědectví o mafiánských praktikách, vydírání, finančních machinacích a kriminálnických strukturách, které dodnes prorůstají do nejvyšších pozic ruské i evropské politiky. Byť si všichni tři protagonisté úhel vlastního pohledu uzpůsobují tak, aby v očích veřejnosti působili zejména v pozitivním duchu, z mnoha výpovědí je patrné, že krev na jejich rukou sice zaschla, ale nadále tam zůstává. Thieves by Law by konečně mohl inspirovat některého z českých dokumentaristů, aby místo prefabrikovaných sociálních témat natočil podobnou transformaci v českém prostředí... ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Obdivujem, že sa traja účinkujúci nebáli takto otvorene rozprávať o svojom "biznise", ale zas na druhú stranu nepovedali ani nič konkrétneho, čo by o nich pravdepodobne polícia nevedela a mohla použiť proti nim. Kto by bol povedal, že zločinci môžu pôsobiť sympaticky? Teda aspoň spočiatku. Časom ma to ich obhajovanie seba samých a presviedčanie o tom, že oni niesú vlastne vôbec zlí začalo unavovať. Ale inak je vnútro škrupinky mafie vcelku zaujímavé. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Mnohé z toho, co v dokumentu zaznělo, jsme věděli, mnohé alespoň tušili. Musím však dodat, že Gentelev má můj obdiv za to, jak si své objekty hodné zfilmování dokázal získat a přesvědčil je k výpovědi na kameru. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Nie som si istý, či tento dokument niečomu pomôže. Zobrazovaní mafiáni sú dostatočne prefíkaní na to, aby v dokumente na seba prezradili niečo, čoho by sa mohla chytiť polícia a tiež aj čokoľvek, čo by uškodilo ich povesti. Z istého hľadiska ide o prezentáciu zločincov, ktorá bude nezrelé osobnosti skôr priťahovať a inšpirovať, než by ich odradila. Do popredia sa tlačí nejaká charita, ušľachtilé koníčky a o zdrojoch sa hovorí iba tak mimochodom, ako hovoria o svojej práci napr. smetiari. Ale nakoniec kopa uznávanej filmovej produkcie, počínajúc Krstným otcom, využíva rovnaké techniky. Takže nič nové pod slnkom. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Poučný dokument o vyhlášené ruské divoké privatizaci v 90. letech - občanské válce, a o prorůstání mafie do politiky. Motiv mafiánů (v té době název banditi) zabíjet proto , že mají rádi luxus, milují létat v luxusních letadlech, jezdit na jachtách a spát v luxusních hotelích moc nechápu. To by mě nebavilo. Zpovídání mafiáni - miliardáři se nádherně chvástají. Ten tlusťoch si povzdechl, že si nemůže koupit uznání lidí. Optikou sociologie Bel chápal kriminalitu jako dočasný nástroj pro vzestupnou kriminalitu určitých vrstev populace a domníval se podle Durkheimova vzoru, že může být do určité míry pro společnost funkční. Kriminalita je pouze prostředkem ke zvýšení sociálního statusu a následnému začlenění do úctyhodné společnosti. Věřil, že je to pouze náhražkou třídního boje. Zpovídaní mafiáni jsou přesvědčení, že jsou slušní občané a jen ruský stát byl v 90. letech špatný. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Gentelevův dokument je zajímavý především informativně. Popisuje, jak Vory v Zakoně vlastně za komunismu vznikly, odhaluje, jakým způsobem se jejich podnikání vyvíjelo za doby privatizace a překvapivě otevřeně ukazuje, jak prorůstají poloilegální lobby bývalých (?) mafiánů do politiky a obchodu současného Ruska. Velké emoce nečekejte. Je taky trochu škoda, že krom špiček současného byznysu tohoto ražení, neuvidíme v televizi, jak vypadá život normálních pěšáků. Ale je jasné, že film nemůže obsáhnout úplně všechno. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Neviem, čo niektorí čakali od tohto dokumentu, snáď nie vraždu v priamom prenose. Taktiež nie každý dokument je hneď úplne investigatívny, toto je skôr opisný dokument pre ľudí, ktorí sa tejto téme nerozumejú a môže ich dostať do obrazu. Je chronologický, síce vyzerá, že v ňom jednotliví mafiáni rozprávajú len to, čo sami dovolia, no každý povie niečo iné a spolu to dáva zaujímavú mozaiku praktík. Nikdy vám tu neprezradia všetko, no opísali to zaujímavo. Nedávno kamarát zakladal reštauráciu a hneď mu volali vraj "Sýkorovci" a pritom mu ochranu mali zabezpečiť inak, takže oni nespali aj keď mu mali dať pokoj a to sa mu nevyhrážali raz. Proste aj keď robil projekty, tak bez toho, aby dal nejakú províziu, tak by tie jeho veci zrejme neprešli, proste aj u nás je mafia, korupcia a zločin všade, no Rusko je brutálnejšie, chladnokrvnejšie a má širší svetový dopad. Celé ho takýto ľudia pokazili, dnes všetko stojí na peniazoch a podriadili sa tomu aj mnohí duchovní, toto je smutná realita, no čo je najsmutnejšie, vnímajú sa ako tí správni, lepší než vláda, pokiaľ im to nebude žrať, ale budete uvažovať triezvo a s nadhľadom, tak usúdite, že toto je skvelý dokument. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Skvost! Tohle není ledajaký dokument.. Téma dech beroucí. Když to vidíte, tak vám musí být jasné, jak tvůrci nastavovali své životy, když tohle točili.. Koule ze železa, fakt. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

No, tak po tomhle filmu bych vážně business do Ruska dělat nejel. Zločinci podle zákona jsou hodně silnou sodou a bez cenzury ukazují, jak v Rusku vznikalo dnešní spojení vláda - podnikatelé - mafiáni. Gentelev si navíc vybral pro svůj film strašně zajímavé postavičky u kterých mi místy vážně padala brada. Těšil jsem se sice, že se Gentelev zaměří ještě více na to, jaká je ta situace dnes, a v druhé části tak opustí tyto konkretní příběhy. Nestalo se a příběh tak až do konce je spíše konkretní a vztahuje se k oné trojce. Přesto teda hodně silný dokument plný neuvěřitelných historek. Jeden svět 2011 ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

"Rusko je jen zdánlivě součástí Evropy. Ve skutečnosti je to jiný, mnohem drsnější svět..." Vynikající a vzhledem k tomu, s kým jsou rozhovory - u čaje a v domácím prostředí - vedeny, také nesmírně překvapivý dokument. Prosvítají z něj psychologické miniportréty několika bosů ruské mafie - vorů v zakoně. Mluví otevřeně, bez servítek, pragmaticky a pyšně o tom, jak budovali svá impéria a přibližují pravidla, podle nichž se v jejich světě hraje. Všichni strávili téměř 20 let op ruských věznicích, od raného mládí, a v krutém prostředí ovládaném podsvětím (podle jednoho z vorů však "čistším, čitelnějším než svět venku") se vypracovali, získali si moc, respekt, cvik v "byznysu", v zabíjení lidí bez mrknutí oka. Některým se při rozhovorech žoviálně blýskají očka: "A podle vás se třikrát trestaný člověk nemůže stát poslancem? Ani starostou? Ne? Kde to, proboha žijete?!". Z mimiky jiných zase člověku v hlavě zabliká radar: predátor! Nedalo se nevzpomenout si na Kmotra - a taky na Putina. ()

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné.Pár ruských bosov si dali na zrejme na zakázku spraviť o nich dokument.Pekne vypovedali o svojej kriminálnej minulosti, že peniaze ležali na ulici, len stačilo niekoho zabiť..normálne sa jeden boss pýtal, nech im ukážu aspoň jedného jediného milionára, čo nemá kriminálnu minulosť.Kto chcel podnikať musel platiť, kto neplatil, potom zaplatil, ten kto nezaplatil už nie je medzi živými.Ale vraj bývala veľká kriminálita je už minulosťou..pekne prešli na legalizovaný obchod.Zrazu prišiel telefonát: Čo on kandiduje do volieb?No ale neohlásil sa..toto musím preveriť a dám ti vedieť...teraz ti to nemôžem všetko o tom povedať." Nepostihnuteľní, borec má knížku od Borisa Jeľcina s jeho podpisom, kontakty všade... Dalšia ukážka bola v jednej francúzskej reštaurácii... prišiel za ním kamarát, že keby on dostal za bagateľ túto reštauráciu, tak by ju zveľadil...nebol problém, lebo majiteľ reštaurácie bol vraj jeho "kamarát", tak no problem..dnes reštaurácia prekvitá.No ako drzé, vravia to do očí, nič konkrétne, ale všetci o tom vedia... Vor v zakoně ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Dokument nesděluje o ruské mafii nic převratně nového. Ovšem díky účasti a výpovědi 3 vorů v zakoně stále aktivních v podsvětí dokonale vykresluje jaký typ lidí se v ruskojazyčné mafii pohybuje a jak smýšlejí. A většinou to není nic pěkného...Obzvlášť z chladnokrevného Vitalije - který otevřeně hovoří o vraždách a mafiánských praktikách v Ussurijské oblasti mi běhal mráz po zádech. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Nie, plný počet nedávam preto, že by ma to šokovalo. Presne takúto predstavu o ruskej (sovietskej) mentalite som mal.... iba by som dodal, že týto traja, štyria "páni" sú ešte iba druhá, tretia liga - pešiačikovia, ktorým nadriadení dovolili vystúpiť v tomto dokumente, aby urobili na nás, Európanov, trošku bu-bu-bu. Odpor voči vplyvu Ruska by mal byť absolútnou samozrejmosťou v psychickej výbave každého Európana!! A to píšem s plnou vážnosťou ako človek, ktorý má vo filmovej "topke" hneď tri ruské filmy ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Vynikající šokující dokument o ruské mafii kde je nutné sledovat pozorně každé slovo, ale mě vůbec nešokoval, protože v dnešním světě se není už čemu divit. Mafie prorostla do politiky, Itálie, Rusko, Německo, i Česko. Je to někde jiné? Lidé bez vzdělání co vyrostli v dětských domovech a v kriminálech to mnohdy dotáhnou dál než studovaní inženýři. A nakonec nám vládnou. Divím se, že tenhle a jemu podobné dokumenty např. Gomora (kniha je mnohem lepší než film) spatřily světlo světa, to musí být odvaha něco takového natočit. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Krásně si zde tři vysoce postavení ruští mafiáni zdůvodňují svoje zločiny. Oni nemohu za vraždy, taková byla doba. Dnes konají pouze dobro a pomáhají ostatním. Jsou hodnější než policie a tak se také sami popisují v tomto dokumentu. Divadelní fraška u které dobráckou postavu hraje ruská mafie. Ano, sem tam sice někoho odpálíme trhavinou v autě, ale jinak pomáháme chudým. Dojímavá prezentace jako ve filmu Kmotr. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny namet a velmi dobre udelany dokument. Samozrejme, ze mafiansti bossove rekli jen to, za co si uz trest bud odsedeli nebo mluvili obecne. I tak jejich hovory byly nesmirne zajimave. V Rusku je skutecne mozne vse a rusove jsou schopni vseho, coz nemyslim jen negativne. Koho alespon trochu zajimaji mafianske praktiky ci Rusko poslednich triceti let, nemuze tento dokument opomenout. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Za prvé nevím, jak lépe by šlo dokument tohoto typu natočit. Za druhé, člověku je z těch lidí na plátně zle, ale bohužel je jejich životem fascinován a v daném okamžiku musí podlehnout vnitřnímu konfliktu a popírání reality, kterou vidí a chtě nechtě si musí přiznat, že vždycky věděl, že i takhle se dá žít, ale ví, že nikdy takto a v takovém světě žít nechce, ale musí, svět je jenom jeden. Za třetí, film byl promítán v rámci festivalu Jeden svět v Ostravě a bez váhání bych ho klidně pustil v hlavním vysílacím čase na ČT1 (samozřejmě svým způsobem sci-fi). No a za čtvrté, jedno je i díky tomuto dokumentu jisté, kromě toho, že tam, kde teď žijeme se máme neskutečně skvěle, tedy že jakýkoli přechod o totality k demokracii trvá minimálně dvě desetiletí až století a je velmi, velmi bolestivý a zdaleka ne u konce... ()

Reklama

Reklama