Finisterrae

Fantasy / Poetický

Španělsko, 2010, 74 min

Za skvelý považujem nielen film samotný ale i proces akým vznikol. Zakomponovanie duchov je skvelý nápad, ktorý nielenže skvele vyzerá a dodáva príbehu určitú magickosť a nadprirodzenosť, ale eliminuje herectvo, takže režisér može duchom do úst vkladať repliky nezávisle na situácii na obrazovke. Repliky sú po rusky - čo filmu ešte viac dodáva určitý dojem magickosti alebo konfrontácie s iným svetom ktorého zákonitosti a logika sú pre bežného človeka neuchopiteľné. Film môže skvele fungovať bez titulkov, vôbec nie je ochudobnený, možno práve naopak, dodá to filmu určitý nový rozmer, koncept cudzieho sveta to posunie na novú úroveň. Hovoreného slova nie je veľa a len jemne dokresľuje dianie na obrazovke, alebo obsahuje subtílny humor. Dominuje predovšetkým strhujúca vizuálna stránka, ktorá k vytvoreniu nádherných kompozícii využíva kombináciou krajiny, duchov, počasia, zvierat a nasnímaných malieb. Príbeh má surreálny nádych, miestami pôsobí rozprávkovo a spolu s mizanscénou a nádherným nasnímaním vytvára unikátne magickú atmosféru. Zvukový design je skvelý - tak ako by človek očakával od filmu ktorý má na starosti človek pracujúci v týme Sonar festivalu. Práca so zvieratami je neskutočná.... A... tak no, páčilo sa mi to veľmi.... Samotný koncept improvizovaného nasnímania záberov v krajine, a následného postprodukčného dotvorenia príbehu i atmosféry iba za pomocou zvuku je skvelý - a v kombinácii s duchmi dostáva úplne nový rozmer....úplne... Je to proste skvelé. A kameraman na hrad! :D(13.2.2011)