Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom království žil princ Petr, který byl až příliš velký dobrák. Takhle slušný hoch by na trůn snad ani usednout nemohl, a tak s ním měl jeho tatínek král nemalé starosti. V docela jiném království žila v ten samý čas princezna Lenka, kterou nebavilo učení. A právě s tím měl pro změnu trápení její tatínek král. Není proto divu, že se v jeho hlavě zrodil nápad založit školu, která dokáže přivést na zámek prince z nejširšího okolí. Školu princů. Vážení princové přijeli a začali chodit do školy, ale častěji spíš za ni. Náhodou se tak potkala princezna Lenka s princem Petrem. Princezna se nejdřív vydávala za zámeckou kořenářku, ale ani princ Petr se nepředstavil pod svým pravým jménem. Když Lenčin tatínek král vyhlásil, že ji dá za ženu nejlepšímu z princů, ti dva se rozhodli utéct… (Česká televize)

(více)

Recenze (176)

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Konečně po čase koukatelná pohádka, dobře obsazená, hlavně co se týče králů - Lábus s Navrátilem byli perfektní.Ruml s Haváčovou byli dobře sehraní a myslím že jim to dobře sedlo ..dále mně zaujali dva komediální borci - Liška se Čtvrtníčkem mohli mít víc prostoru ale i tak byli vidět a slyšet ..65 % ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Lokace a kamera jsou velmi dobré, zajímalo by mne, nakolik se kouzlilo s triky u celkových záběrů krajiny. Příběh opajcnutý ze Šíleně smutné princezny (princ, vydávající se za princova sluhu, a princezna, vydávající se za služku) kombinované s Pyšnou princeznou (útěk z hradu) a Třemi oříšky pro Popelku (preceptor a výuka), a stejně tak i některé dialogy jsou vykradené ("Petře, Petříčku!" - "Dnes jsou obzvláště vypečené!" apod.) Žel, princezna vypadá chvílemi jako chlap se širokou hubou - nic proti, ale prostě nezkušenou diblici herečce nevěřím ani v nejmenším. Matouš Ruml hraje svůj standard, a docela překvapením je Liška v roli bodrého princova sluhy, který výjimečně nepůsobí jako pitomec. Snahy o humor a vtipné scény byly snad nejtrapnější - že "preceptor" uklouzne a namočí se, to mělo být směšné? Celkově rovněž haprovala logika a sem tam dramaturgie, nehledě na to, že vlastně linie princů nebyla nijak vyřešena (To jako vážně Richard nebude chtít vyhlásit válku? Pak popírá sám sebe. A ostatní vše přijmou jen tak laxně?). Určité téma toho, že člověk nemůže být hodný a nemůže být pořád sluníčkový, je zajímavé, ale tady ten princ k tomu přerodu dospěl nějak náhodou, a ne zvraty v ději. Jinak hodně scén je zbytečně natahovaných nebo zbytečně ukecaných, asi aby se to přehouplo přes celovečerní stopáž. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Na pohádku jsem se dívala jenom kvůli Matoušovi Rumlovi, protože mě zajímalo, jak se Lexa vypořádá s rolí prince. Byla jsem velmi potěšená a doufám, že takový sympaťák natočí také něco pro kina. Bohužel představitelka princezny mi byla velice nesympatická a ani mluvit neuměla. Nová česká pohádka je na televizní film velice pěkná a vtipná, ale princezna mi opravdu vadila. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mne se pohadka libila a souhlasim s nazory, ze za posledni dobu se mozna jedna o nejpovedenejsi ( zvlast mezi televiznimi ). Skvele vykresleni vsech princu, stejne tak jejich herecke vykony ( Ruml se hodi na postavu princu - dobraku ). Skoda jen konce, kdy princezna na prince vytasila mec ( asi si neco slehla ). Ale dobry jinak. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Celkem pozapomenutá pohádka s tématem školy princů, kde ten pravý ( Matouš Ruml) potká pod jinou identitou princeznu ( Sarah Hlaváčová), která má také skrytou identitu, aby vše skončilo šťastně. Není to originální, ani nijak technicky dokonalé a způsob vyprávění má trhliny, ale kupodivu se mi to zdálo mezi těmi tv pohádkami posledních let maličko nadprůměr. Na Princeznu a písaře to nemá, když už to srovnám s jinou uprchlickou Rumlovou pohádkou. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • V pohádce si zahrál i filmový kritik Pavel Taussig, a to sice soudce. (M.B)
  • Natáčení probíhalo na Křivoklátě, na zřícenině Týřov a u Kouřimecké rybárny na Berounce, kde se odehrával děj filmu Smrt krásných srnců (1986). (rakovnik)
  • V poslední části pohádky (cca od 1:07:00) je kuchař vidět hned na několika místech. Nejprve v kuchyni, pak o patro výše (hází lístky) a následně dole na nádvoří s vojákem. (vera35713)

Reklama

Reklama