Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom království žil princ Petr, který byl až příliš velký dobrák. Takhle slušný hoch by na trůn snad ani usednout nemohl, a tak s ním měl jeho tatínek král nemalé starosti. V docela jiném království žila v ten samý čas princezna Lenka, kterou nebavilo učení. A právě s tím měl pro změnu trápení její tatínek král. Není proto divu, že se v jeho hlavě zrodil nápad založit školu, která dokáže přivést na zámek prince z nejširšího okolí. Školu princů. Vážení princové přijeli a začali chodit do školy, ale častěji spíš za ni. Náhodou se tak potkala princezna Lenka s princem Petrem. Princezna se nejdřív vydávala za zámeckou kořenářku, ale ani princ Petr se nepředstavil pod svým pravým jménem. Když Lenčin tatínek král vyhlásil, že ji dá za ženu nejlepšímu z princů, ti dva se rozhodli utéct… (Česká televize)

(více)

Recenze (176)

draggo odpad!

všechny recenze uživatele

Bože to byla trapnost. Po dvaceti minutách jsem to vypnul. Naprostá hrůza bez vtipu, bez jakékoliv pohádkovosti, prostě narychlo splácaná břečka a navíc okořeněná strašným rádobymoderním jazykem. Toho chytrolína co nám tuhle žumpu naservíroval na Vánoce by měli zavřít. Tfuj. /viděno v TV: 5% a odpad!/ ()

Lenula4 

všechny recenze uživatele

Možná to je za trest tyhle nový pohádky. Obecně je těžký v dnešní době natočit pohádku, kterou si lidi budou pamatovat za 20 let, třeba jako Tři oříšky pro Popelku. Dnešní děti to ale můžou vnímat jinak, takže kdo ví. Každopádně příběh je nenáročný ale co mne nejvíce zaráželo byl jazyk, kterým mluvili...např: "šéfe" nebo "nešmatej na mě" nebo "ten srab se určitě někam schoval" nebo "princezna si už podala přihlášku a zaplatila školné" jestli tohle měla být pohádka tak takovýhle výrazy tam nepatří. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

2.1.2011 ~ O Vánocích je nějaké (ne)psané pravidlo, že prostě musí ČT natočit za peníze z koncesionářských poplatků a investorů/sponzorů nějakou, jakoukoliv pohádku. No a v drtivé většině případů je výsledkem levná, hloupá, nudná a nedomyšlená sračka. ~ Škola princů sice není žádný zázrak, v hromadě milionkrát viděných klasik a opakování právě oněch "nádher", zplozených v nedávných minulých letech, se jedná o ucházející průměr, který neurazí, ale mimo Vánoční pohádkové období o ní nikdo ani nezakopne. ~ A tak to prostě je a šmitec. Tady na téhle pohádce je vidět, jak moc málo peněz se našlo. Možná, kdyby ČT nenatáčela tolik pitomých hovadin a prašule raději vsadila na jen pár, ale zato výpravnějších a alespoň lehce megalomanštějších pohádek. ~ Ale zpět: Je jedno království a to má krále, prázdnou pokladnu a sličnou mladinkou princeznu (o sličnosti mladých slečen má sice každý své vlastní představy, ale z děje pohádky nevyplývalo, že by v okolí dalších dvou planet byla dostupná nějaká jiná princezna). V okolí je hned několik jiných království, kde mají toho pravého následníka trůnu, většinou se ale jedná o... řekněme blby. V tom prvním je princ, který je tak hodný a shovívavý, že je až pitomý, další okolní království mají buď vychloubačného frajera, blba a pak ještě arci-blba. Nu a království s princeznou dostane nápad, jak si přivydělat: postaví ve všech královstvích řetězec koňských fastfoodů! ~ Ne, samozřejmě že ne. Zas až tak stupni pohádky se nenatáčí. Království se rozhodne založit školu princů. Hlavní učitel princezny se totiž doteď zrovna dvakrát nepřetrhl, princezna se nechtěla učit. A tak se vyinkasují peníze, pozvou princové a započne škola. Princové na ní ale kašlou a jedinou záminkou k učení a nutnosti nevracet nahrabané peníze a nepodstupovat válku, je dát princeznu jako hlavní trofej - dostane ji ten nejlepší žák. ~ Hodný princ se ale už s princeznou poznal, jen ani jeden tomu druhému neřekli, kdo ve skutečnosti jsou. Postupem času se do sebe zakoukají, princezna po zjištění, že je hlavní trofejí, ze zámku utíká a "její" princ s ní. V lese se zapletou s lapky, zjistí oba pravdu, trochu se to všechno ještě zašmodrchá, což ale vlastně už není ani nijak důležité. Hlavní je, že si princ nakonec v hodně levném souboji princeznu vybojuje a je konec. Princezna se naučila se učit, hodný princ se poučil, že po dobrém ne všechno jde a pohádky je finish. ~ Jak bylo napsáno výše, pohádka je to jen průměrná, vzhledem k tomu, co ale stálo proti ní, se jedná o to lepší, co z ČT vyhřezlo. Už by to ale zase stačilo a o pohádkách nechci zas až do dalších Vánoc ani slyšet. ~ 2,5* ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Slušná kamera, slušné herecké výkony, sem tam povedený vtip, námět v podobě prvotní myšlenky neotřelý, ale v konkrétním provedení velmi klišoidní. Dialigy jsou vskutku otřesné, ale na druhou stranu, historická (ne)stylizace je problém televizních a filmových pohádek obecně. Natočit historicky věrnou podádku je totiž v zásadě nonsens, přičemž čím věrněji se snaží tvářit výprava, tím trapněji v důsledku celý příběh působí. Jedinou rozumnou cestou je buďto opuštění pohádkového žánru (čímž se z podádky stává historický film a tím se i výrazně mění "divácké zacílení") nebo výrazně větší nadsázka (IMHO asi jediné rozumné řešení daného problému ;o) ... Celkový dojem: 50% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mne se pohadka libila a souhlasim s nazory, ze za posledni dobu se mozna jedna o nejpovedenejsi ( zvlast mezi televiznimi ). Skvele vykresleni vsech princu, stejne tak jejich herecke vykony ( Ruml se hodi na postavu princu - dobraku ). Skoda jen konce, kdy princezna na prince vytasila mec ( asi si neco slehla ). Ale dobry jinak. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo na Křivoklátě, na zřícenině Týřov a u Kouřimecké rybárny na Berounce, kde se odehrával děj filmu Smrt krásných srnců (1986). (rakovnik)
  • V poslední části pohádky (cca od 1:07:00) je kuchař vidět hned na několika místech. Nejprve v kuchyni, pak o patro výše (hází lístky) a následně dole na nádvoří s vojákem. (vera35713)
  • V pohádce si zahrál i filmový kritik Pavel Taussig, a to sice soudce. (M.B)

Reklama

Reklama